Είναι βέβαια εξαιρετικό παιχνίδι για κάποιες ηλικίες. Εξασκείσαι στην αριθμητική αλλά μαθαίνεις και τι θα πει υποθήκη, δάνειο, ενοικιαστής, φόροι… Όπως και στην αληθινή ζωή μερικοί έχουν λυσσάρι και τους δίνει συμβουλές για να διαχειριστούν καλύτερα τα πράγματα. Όπως το σχεδιάγραμμα που δείχνει πόσο πιθανό είναι να πέσει κάποιος στην ιδιοκτησία σας.
1. Μην κάθεστε στην φυλακή περιμένοντας να βγείτε κατά τύχη. Ειδικά στην αρχή, κάθε γύρος που χάνετε είναι πολύ σημαντικός.
2. Αγοράστε ότι βρείτε μπροστά σας στην αρχή. Τουλάχιστον μια ιδιοκτησία από κάθε σημαντικό χρώμα για να μπλοκάρετε τους αντιπάλους σας.
3. Αφήστε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Δεν αξίζουν τον κόπο. Παρομοίως και οι σιδηρόδρομοι χάνουν την αξία τους όταν προχωρήσει λίγο το παιχνίδι και έχουν βάλει ξενοδοχεία με θεόρατα ενοίκια άλλοι. Τι να σου κάνουν 200 ευρώ νοίκι όταν θα πέσεις στα 1100 σε λίγο;
4. Μην κάνετε ανταλλαγές με τις οποίες ο άλλος συμπληρώνει τριάδα αν δεν κάνετε κι εσείς την ίδια ώρα τριάδα. Το καλύτερο
είναι να είστε ο πρώτος (και μόνος) με πλήρη τριάδα στην οποία μπορείτε να χτίσετε. Εναλλακτικά να δώσετε μια κάρτα και να πάρετε δυο.
5. Μόλις αποκτήσετε μια τριάδα, χτίστε αμέσως ότι περισσότερο μπορείτε! Υποθηκεύστε όλα τα άλλα (ειδικά αυτά που πήρατε μόνο και μόνο για να κάνετε χαλάστρα στους άλλους) και κρατήστε μόνο λίγα μετρητά μπας και σας κάτσει κάτι καλό για αγορά.
Ναι, πολλά σου διδάσκει η Μονόπολι τελικά. Αλλά ίσως δεν είναι ότι πιο ρεαλιστικό. Οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Αντίθετα με την αληθινή οικονομία, είναι διαθέσιμες σε όλους οι ίδιες πληροφορίες. Τα σπίτια τα αγοράζεις σε δεδομένες τιμές από την τράπεζα, δεν παζαρεύεις με μεσίτες, τα αγοράζεις με μετρητά, δεν χρεώνεσαι για είκοσι χρόνια. Δεν μπορείς να χτίσεις αν δεν αγοράσεις όλη την…γειτονιά πρώτα. Ο Λάτσης είσαι; Αν είσαι τυχερός με το ζάρι ή με κάρτες, βρέξει χιονίσει παίρνεις 200 κάθε φορά που περνάς από την εκκίνηση. Η τράπεζα δεν σου παίρνει το σπίτι. Οι πλούσιοι πάνε και αυτοί φυλακή…