Ανάμεσα στις άλλες παράπλευρες απώλειες της κρίσης είναι οι απολύσεις δημοσιογράφων. Αν πρόκειται για διαπλεκόμενους που έχουν βολευτεί στην ΕΡΤ ίσως είναι μικρή η ζημιά στην κοινωνία όσο στημένα κι αν είναι τα γραφικά τους, αλλά για τους υπόλοιπους έχω σοβαρές ενστάσεις. Οι πρώτες έχουν να κάνουν με την αυξημένη ανάγκη της εποχής μας για αξιόπιστα φίλτρα. Εδώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και η Google παίζουν μεγάλο ρόλο. Το δεύτερο όμως θέμα είναι η οπτικοποίηση δεδομένων. Με απασχολεί τόσο πολύ ώστε να έχω στήσει ξεχωριστό ιστολόγιο για αυτό το θέμα εδώ.
Τι βλέπουμε εδώ; Την απάντηση στο ερώτημα του παιδιού μου “μα, γιατί να διαβάσω να μπω στο πανεπιστήμιο μπαμπά;” Μια διαδραστική αναπαράσταση της ανεργίας, ανά ομάδα πληθυσμού. Όχι ένα ξερό “έφτασε το 25%” που ακούμε από τα τρομολαγνικά media τώρα. Με κόκκινο έχω δείξει την ανεργία για άντρες της ηλικίας μου με πτυχίο. Με μπλε όσοι έβγαλαν Γυμνάσιο. Με πράσινο τι θα πάθει αν τα παρατήσει πιο πριν. Παίζοντας με την διαδραστική αυτή απεικόνιση μπορώ να βγάλω (μόνος μου) πολλά ακόμα συμπεράσματα.
Δεν είναι μόνο τα ξεκάθαρα “πολιτικά” θέματα όμως. Στο παραπάνω διαδραστικό (αρχικά) γράφημα βρίσκουμε κάθε ταινία του Hollywood και την επίπτωσή του συνολικά στις εισπράξεις. Μια κουτσομπολίστικη κατηγορία θέματος ξαφνικά αρχίζει και φαίνεται στην πιο πλήρη, οικονομική του όψη. Μας κάνει να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε, να θέλουμε περισσότερες πληροφορίες και διασταύρωση. Που βρήκαν τα δεδομένα; Είναι αξιόπιστα; Είναι πλήρη; Που μπορώ να βρω τα σημερινά;
Το παραπάνω το βρήκα πάνω στην έρευνα που κάνω για ένα άρθρο στο ιστολόγιο του ηλεκτρικού ποδήλατου σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αυτοκίνηση (και συνεπώς του ποδήλατου). Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τρία παραπάνω γραφήματα είναι από την ίδια εφημερίδα, τους New York Times.
H Καθημερινή με τα τεράστια κατεβατά κειμένου αλλιώς θα καταλήξει σαν την Εστία σε παρακμή σύντομα. Το Βήμα με τα ανόητα υπεραπλουστευμένα (και στημένα) γραφικά του προσβάλλει την νοημοσύνη μας. Δώστε μας κάτι έξυπνο που να αξίζει τον χώρο που παίρνει σε χαρτί επιτέλους! Αντί να γκρινιάζουν οι ελληνικές εφημερίδες, μήπως θα έπρεπε να επενδύσουν στον τομέα της οπτικοποίησης πληροφοριών; Θα τραβήξει ένα καλό αναγνωστικό κοινό και θα βοηθήσει και την Ελλάδα σε μια εποχή που λείπει τέτοια φιλεκπαιδευτική διάθεση.
Comments are closed.