Περιέργως οι Άγγλοι έχουν κάνει λιανά τα πράγματα με ένα πινακάκι στο οποίο περιγράφονται και οπτικά τα “κανονικά” κόπρανα και αυτά τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν “ιδανικά” ή “φυσιολογικά” κακά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν βγαίνουν εύκολα και χωρίς προβλήματα, καλά είναι. Για εσάς. Είναι πολύ προσωπικό το θέμα βέβαια. Γιατί στην πολύπλοκη διαδικασία της πέψης, κάθε σώμα απορροφά διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή του.
Η ταχύτητα κένωσης είναι ένα καλό παράδειγμα. Αν παραπηγαίνετε τακτικά (διάρροια) ή πολύ αραιά, η πέψη προφανώς (εκ του αποτελέσματος) δεν γίνεται σωστά. Μία με τρεις φορές την ημέρα είναι συνήθως φυσιολογικά πράγματα. Μερικοί γιατροί λένε και τρεις φορές την εβδομάδα ότι είναι αποδεκτό μακροπρόθεσμα σε κάποιους ανθρώπους. Πιο αραιά και δεν ξεφορτωνόμαστε τις τοξίνες που περιέχουν τα σκατά μας. Πιο συχνά και χάνουμε χρήσιμα πράγματα. Αν πηγαίνετε τρέχοντας μην και σας φύγουν ή το αντίθετο, αν κάθεστε με τις ώρες και διαβάζετε άρθρα σαν αυτό στο κινητό μέχρι να βγούνε….κοιτάξτε το θέμα ξανά. Το σύστημα με τα εκατομμύρια βακτήρια στο έντερο έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει άμεσα την υγεία αλλά και την διάθεσή μας. Οπότε προβλήματα στα κόπρανα μπορεί πολύ συχνά να μας δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά. Απλά δεν είναι εύκολο να βρούμε τι είναι αυτό κοιτώντας τα και μόνο.
Ούτε από την μυρωδιά μπορείτε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να βρωμάνε, τοξίνες βγάζετε, δεν θα μοσχομυρίζουν τα κόπρανα προφανώς. Αλλά αν ξέρετε το σώμα σας, ίσως ξέρετε και τις μυρωδιές που είναι ασυνήθιστες και δεν συνδέονται με κάτι που φάγατε. (Άλλος γρίφος αυτός καθότι ο χρόνος πέψης διαφέρει πολύ ανάλογα με την τροφή, τον άνθρωπο, τον τρόπο ζωής κλπ)
Στον πίνακα αυτόν γενικά τα 4 και 5 θεωρούνται “καλά”. Ούτε σαν κατσικοκούραδα σφιχτά, ούτε διαλυμένα και νερουλά. Να φεύγετε από την τουαλέτα με την αίσθηση ότι τελείωσε η δουλειά, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Αλλιώς κάτι δεν πάει καλά στο έντερο μάλλον, αυτή η αίσθηση ανικανοποίητου πρέπει να διερευνηθεί. Μην αντιδράτε με μπουρδολογίες και υπερβολές διατροφικές. Για παράδειγμα οι λιπαρές τροφές γενικά βοηθάνε στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. (Το λεγόμενο “λάδωσα το έντερο” έχει βάση!) Αλλά οι υπερβολές, για παράδειγμα όταν έχετε ήδη διάρροια, μπορεί να χειροτερεύσουν το πρόβλημα. Ούτε αυτές οι γενικεύσεις τύπου “να πίνεις πολύ νερό” ή “πάρε μαγνήσιο” και ότι άλλο φέξει του καθένα. Συμβουλευτείτε γιατρό κανονικό αν έχετε πρόβλημα.
Αλλιώς μπορείτε να μπλέξετε με διασκεδαστικούς “ειδικούς” σαν αυτόν εδώ, ομοιοπαθητικούς ή τους απανταχού καραγκιόζηδες που θέλουν να σας πούνε πως θα σας πάρουν τα λεφτά σας…