Έχοντας υπόψη την αβεβαιότητα του έρωτα, ο τζέντλεμαν αντιμετωπίζει το χωρισμό όπως οι γιατροί τη γρίπη: με κατάλληλη θεραπεία περνά.
Κύριο μέλημά του όμως, όταν χωρίζει, είναι να διατηρήσει την εκτίμηση με το έτερον ήμισυ στο όριο του δυνατού. Καταρχήν αποφεύγει να δώσει τέλος σε μια σχέση από το τηλέφωνο, με τηλεγράφημα, με μήνυμα στο κινητό ή με e-mail. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο. Ο τόπος επίσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ένα πολυτελές εστιατόριο συνοδεία ενός καλού γεύματος και οίνου, θεωρείται το ενδεδειγμένο περιβάλλον και για έναν ακόμη λόγο: στο δημιόσιο χώρο προστατεύεται κανείς από τις έντονες έως υστερικές εκδηλώσεις.
Στην εξήγησή του ένας κύριος ακολουθεί το μότο της βασίλισσας Ελισάβετ: «Never explain, never complain». Ούτε δικαιολογίες, ούτε γκρίνιες. Η πιο καθαρή εξήγηση είναι ιο «δεν ταιριάζουμε», χωρίς την επιρριψη όλων των ευθυνών οτην άλλη πλευρά. Ο βικτωριανός τρόπος προσέγγισης «είμαι ανάξιός σου» αντιμετωπίζεται από τη σύγχρονη ψυχολογία ως «παρωχημένος».
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εκείνη την εποχή εθεωρείτο το άκρον άωτον της αριστοκρατικότητος. Σήμερα μια απλή έλλειψη αυτοεκτιμήσεως. Εκφράζοντας την αρχή ότι ένας κύριος δεν .λέει ποτέ ψέματα, αλλά επίσης ότι ποτέ δεν πληγώνει τα αισθήματα μιας κυρίας, προτιμά να πει το «είναι κρίμα που τα αισθήματα μας δεν είναι αμοιβαία» από το «δεν σε αγάπησα ποτέ» και το «προσπαθήσαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε» από το «αν κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, θα καταλάβεις γιατί δεν μπορείς να στεριώσεις σχέση».
Εάν έχει εμφιλοχωρήσει άλλο αίσθημα, άλλης γυναικός, ο τζέντλεμαν το αναφέρει εγκαίρως. Είναι υποτιμητικό γι’αυτόν να μαθευτεί από άλλη πηγή.
Η πιο δύσκολη περίπτωση χωρισμού είναι όταν εκκρεμεί υπόσχεση γάμου. Με δεδομένο ότι ένας κύριος δεν δίνει ποτέ υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, καθίσταται σαφές ότι εάν δεν είναι σίγουρος για τα αισθήματά του, δεν υπόσχεται γάμο.
Η κατάληξη της συζητήσεως έχει δύο συνιστώσες. Η πρώτη συνοδεύεται με μία ενθαρρυντική συνήθως ευχή: «Ελπίζω να βρεις κάποιον που να σου ταιριάζει περισσότερο. Μοναδική μου δικαιολογία είναι η αδυναμία μου να απογοητεύω ένα πρόσωπο που έμαθα να σέβομαι και να θαυμάζω» και ένα δώρο αποχαιρετισμού. Η αξία του είναι ανάλογη όχι μόνο των οικονομικών μέσων, αλλά κυρίως της εντάσεως των αισθημάτων.
Από την Παγκόσμια Λογοτεχνία παραθέτω ένα απόσπασμα chic χωρισμού: «Αγαπητή μου Ερνεστίνα, η αγάπη είναι σαν την πίστη στον Χριστιανισμό. Μπορεί κανείς να προσποιείται πως την έχει. Αλλά η προσποίηση τελικά θα φανεί. Είμαι βέβαιος, αν ψάξετε στην καρδιά οας, πως θα έχετε αισθανθεί αμυδρές αμφιβολίες. Αναμφίβολα τις πνίξατε…» (Τζον Φόουλς: «Η ερωμένη του Γάλλου υποπλοίαρχου»)
Τζέντλεμαν είναι κάποιος που δεν πληγώνει ποτέ τα αισθήματα των άλλων άθελά του.
Όσκαρ Ουάιλντ
Τζέντλεμαν είναι αιπός που δίνει περισσότερα στον κόσμο από όσα παίρνει.
Τζορτζ Μπερναρντ Σω
Κάθε τζέντλεμαν πρέπει να έχει τρία αντίτυπα ενός βιβλίου: ένα για να το δείχνει, ένα για να το χρησιμοποιεί και ένα για να το δανείζει.
Ρίτσαρντ Χέμπερ
Αυτό είναι το τελικό τεστ για έναν τζέντλεμαν: ο σεβασμός του για όσους δεν τον εξυπηρετούν οε τίποτα.
Ουίλιαμ Λύον Φελπς
Μπορώ να φτιάξω έναν λόρδο, αλλά μονάχα ο Θεός μπορεί να φτιάξει έναν τζέντλεμαν.
Βασιλιάς Ιάκωβος Α’
Λυπάμαι που αποφεύγοντας να μιλώ για την προσωπική μου ζωή, Θεωρούμαι μυστηριώδης. Κάποτε θα με αποκαλούσαν τζέντλεμαν.
Κέβιν Σπέισι
Με έναν τζέηλεμαν προσπαθώ πάντοτε να είμαι ένας τζέντλεμαν και μισός και με έναν απατεώνα να είμαι ένας απατεώνας και μισός.
Φράνσις Μπέικον
Ένας τζέντλεμαν δεν είναι παρά ένας υπομονετικός λύκος.
Λάνα Τάρνερ
(Από το βιβλίο Ο ΕΛΛΗΝΑΣ GENTLEMAN – Χ.Ζαμπούνης)