Πολλοί εκνευρίζονται με όσους πατάνε το “λάθος” κουμπί στο ασανσέρ. Αντί να πατήσουν στην κατεύθυνση που θέλουν να πάνε, πατάνε και το πάνω και το κάτω! Αυτοί μεν είναι ανόητοι, ανενημέρωτοι ή απλά τεμπέληδες αλλά και τεχνολογικά αν το δούμε είναι ξεκάθαρα λάθος σχεδιασμός:
1. Γιατί έχει βελάκια “πάνω” και “κάτω”; Πιο λογικό θα ήταν να πατάς σε ποιον όροφο θέλεις να πας!
2. Αφού του έχω πει προς τα που θέλω να πάω, γιατί πρέπει να ξαναπατήσω κουμπί όταν μπω στο ασανσέρ; Στα περισσότερα κτίρια το κάνει ακόμα κι αν κατεβαίνεις έναν μόνο όροφο.
3. Γιατί μας δείχνει καν τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ασανσέρ η φωτεινή πινακίδα; Αν ήταν κτίριο με 100 ορόφους ίσως είχε νόημα. Με 4-5 όμως είναι ανόητο και μας μπερδεύει.
Γενικά υπάρχουν δυο λογικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο σχεδιασμός τους, αλλά έχει υποφέρει τόσα χρόνια το ασανσέρ από δεκάδες προδιαγραφές ασφαλείας και εξυπνάδες για να είναι υποτίθεται ίδια παντού. Θα μπορούσε να έχει ένα μόνο κουμπί που να λέει “θέλεις ασανσέρ;” και όταν το πατάς να φωτίζει και να λέει “έρχεται ασανσέρ, μην ξαναπατήσεις το κουμπί!” (Από εκεί και πέρα κεντρικός υπολογιστής να διαχειρίζεται την πορεία των ασανσέρ, άντε μέσα να σε ρωτάει ποιον όροφο θέλεις, αν υπάρχει λόγος.) Ή πιο πολύπλοκα με πλήρη απεικόνιση της κατάστασης και λεπτομερείς οδηγίες εκ μέρους σου.
Αφού από ότι φαίνεται κανείς δεν κάθεται να δώσει λεπτομερείς οδηγίες, ούτε το “πάνω” βελάκι δεν μπορούν να πατάνε όταν θέλουν να πάνε πάνω, μάλλον σε πιο απλά και έξυπνα ασανσέρ πρέπει να καταλήξουμε…
Κάποτε στην Ανατολική Ευρώπη (ή Ουγγαρία ή Πράγα ήτανε) είχα μπει σε κτίριο όπου τα ασανσέρ δεν σταματούσαν ποτέ. Ήταν σαν κυλιόμενα κουτιά. Ένα ανέβαινε και ένα κατέβαινε. Αν σου έκανε, έμπαινες ή έβγαινες. Ε, ίδια λογική μπορεί να γίνει και τώρα με ένα κουμπί. Το πατάς και σου δείχνει μόνο αν το επόμενο ασανσέρ θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Απλές λύσεις…
Επιπλέον οποιοδήποτε λογισμικό θα μπορούσε να μετράει πόσοι άνθρωποι πάνε που και ποιες μέρες και ώρες για να μαντεύει καλύτερα. Όλα αυτά υπάρχουν στα “προηγμένα” σύγχρονα ασανσέρ, ειδικά σε μεγαλύτερα κτίρια όπου τίθενται θέματα ασφαλείας. Στο μεταξύ θυμηθείτε:
ΜΗΝ ΠΑΤΑΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!
Σεπτέμβριος 2012 – Προσθήκες σε αυτό το παλιό άρθρο:
Ενδιαφέρον “πριν” και “μετά” σε παλιό ασανσέρ.