Επομένως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν παίρνουμε ομοιοπαθητικό ιστορικό δεν μας ενδιαφέρει τόσο το τι έγινε στο άτομο όσο το πως το εξέλαβε το άτομο αυτό. Λέει πχ: «Πριν από δύο χρόνια εμφάνισα αυτή την πάθηση, αυτή και αυτή». Για κάτσε ρε φίλε γιατί πριν από δύο χρόνια; Σκεφτόμαστε δηλαδή σαν ντετέκτιβ. Η επόμενη ερώτηση είναι: «Έλα δω ρε φίλε, τι συνέβη πριν από δύο ή τρία χρόνια; Μήπως πέρασες κάποια στενοχώρια ιδιαίτερη, μήπως έγινε κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου;» Όχι μεγάλη αλλαγή όπως τη θεωρούν οι γύρω άνθρωποι αλλά όπως αυτός την εκλαμβάνει. Πολύ σημαντικό αυτό.
Και τότε σου λέει ότι συνέβη αυτό ή εκείνο ή το ένα ή το άλλο. Και τότε εσύ μπορείς απ’ αυτή την ερώτηση να βγάλεις πολλά πράγματα για τις απόψεις αυτού του ατόμου άρα και για την ιδιοσυγκρασία του. Κι’ αυτό πολλές φορές βάζει τη διάγνωση.
Τι κάνει μια σκέψη ή ένα συναίσθημα ανώτερο ή κατώτερο;
Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Να αναλύσουμε λίγο ακόμη τις ανώτερες και κατώτερες σκέψεις. Τι είναι αυτό που κάνει τις σκέψεις να είναι ανώτερες ή κατώτερες ή τα συναισθήματα να είναι ανώτερα ή κατώτερα; Ακούω λοιπόν. Επειδή το λέω εγώ, ή το λέει το τάδε ή το δείνα βιβλίο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δεχτούμε κιόλας. Θα πρέπει να ’χουμε κάποια κριτήρια. Ποιά είναι τα κριτήρια για να ονομάσουμε κατά τη γνώμη σας ένα συναίσθημα ή μια σκέψη ως ανώτερη ή κατώτερη;
Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί η ανώτερη σκέψη και το ανώτερο συναίσθημα δεν δημιουργεί ασθένεια. Ίσα-ίσα δημιουργεί υγεία ενώ η κατώτερη σκέψη ή συναίσθημα δημιουργεί ασθένεια. Γι αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν είναι μόνο φιλοσοφικά τα ερωτήματα εδώ. Αυτός ο διαχωρισμός φιλοσοφίας και πρακτικής ζωής είναι μόνο στα κρανία τα διαστροφικά των ανθρώπων. Η ζωή δεν ξεχωρίζει, είναι ενιαία. Ακούω λοιπόν γνώμες.
-Είχατε πει, αν θυμάμαι καλά, ότι τα κατώτερα συναισθήματα θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς σαν ψευδοσυναισθήματα, σαν ψεύτικα δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται…
-Ναι αλλά τι σημαίνει αυτό; Το να τα χαρακτηρίσουμε σαν ψευδοσυναισθήματα δεν απαντήσαμε στο ερώτημα για τα κριτήρια αλλά απλώς αλλάξαμε τους όρους. Ο Θοδωρής είχε παρακολουθήσει πριν από 10 χρόνια κάτι διαλέξεις που είχα κάνει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Παίδων. Οπότε κάτι θυμάται από τότε. Έχω προσθέσει πολλά ακόμη από τότε. Λοιπόν, επανερχόμαστε. Κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε μια σκέψη ή ένα συναίσθημα σαν ανώτερο ή κατώτερο. Ακούω.
-Οι κατώτερες σκέψεις αφορούν το σώμα, την εξυπηρέτηση του σώματος.
-Στη σωστή κατεύθυνση είσαι αλλά όχι ξεκάθαρα. Προσέξτε να δείτε. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε ομοιοπαθητικά. Κι όταν λέω ομοιοπαθητικά εννοώ ολιστικά κι όταν λέω ολιστικά εννοώ με βάση τους Συμπαντικούς Νόμους. Γι’ αυτό και το πρώτο μας μάθημα, προσέξτε, το πρώτο-πρώτο, ήταν οι Συμπαντικοί Νόμοι. Τι μας είπαν οι Συμπαντικοί Νόμοι; Τι μας λένε; Για θυμηθείτε μερικούς. Υπάρχει πχ ο Νόμος της Μοναδικότητας και της Ποικιλομορφίας. Ο Νόμος της Ιεραρχίας των Επιπέδων. Υπάρχει το ανώτερο και το κατώτερο.
-Να πω εγώ μια άποψη; Ανώτερα είναι αυτά που φέρνουν σε ισορροπία το άτομο και το εξυψώνουν…
-Τι σημαίνει εξυψώνουν; Πού το πάνε δηλαδή;
-Ε, το πλησιάζουν προς το Θεό.
-Α μπράβο! Αυτό είναι το κριτήριο παιδιά! Δεν υπάρχει άλλο! Είναι απλά τα πράγματα. Ότι σε κάνει να ανέβεις προς τα πάνω, να πλησιάσεις προς το Θεό, να ανέβεις επίπεδο ηθικά και ψυχικά και πνευματικά, αυτό εξ’ ορισμού, είναι ανώτερο. Ότι τείνει να σε ρίξει προς τα κάτω είναι κατώτερο. Αυτό είναι το κριτήριο το ουσιαστικό. Από κει και πέρα μπορούμε να το περιγράψουμε και με κάποιες άλλες καταστάσεις αλλά αυτό είναι το ουσιαστικό. Ότι μας ανεβάζει προς τα πάνω προς το Θεό, προς ανώτερα επίπεδα, είναι ανώτερη σκέψη και συναίσθημα και δράση. Γιατί έτσι είναι τα πράγματα δομημένα στο Σύμπαν. Ότι μας ρίχνει προς τα κάτω είναι κατώτερο.
Γι’ αυτό λέμε ότι αυτός είναι ζώο. Φέρεται σαν ζώο. Τι σημαίνει σαν ζώο; Σημαίνει σαν κατώτερο είδος. Μην μας φταίξουν τα ζώα. Μια χαρά είναι εκεί που είναι και είναι τέλεια για το επίπεδό τους. Δεν το λέω ρατσιστικά! (γέλια). Ότι μας ρίχνει στα ζώα στο αμέσως κατώτερο επίπεδο είναι κατώτερη σκέψη, συναίσθημα ή δράση. Ότι μας ανεβάζει προς τα πάνω, ότι μας κάνει δηλαδή αγγέλους, αγγελάκια, ότι μας φέρνει σε επαφή μεγαλύτερη με τη Συνειδησιακή Ψυχή είναι καλό και ανώτερο.
(Υποθετική διάλεξη από το homeomed.gr όπου το θέμα φτάνει …στον Θεό!)