Είμαι πλέον 30 χρονών γάιδαρος και με σπίτωσε μια κοπέλα με την οποία περνάμε πολύ καλά. Ε, καλά, καλά, σε κάποια φάση λέμε να πάρουμε και κάτι ακόμα ζωντανό για το σπίτι.
Γιάννη μου σε ευχαριστώ που μου έγραψες κι ας ήταν και στην πίσω μεριά ταξιδιωτικής μπροσούρας. Καθότι δεν χρεώνω, κάνε μου καλή τιμή για δέκα μέρες κάπου τροπικά. Ας το πάρουμε οργανωμένα το θέμα σα συγκριτικό τεστ:
1. Πόσο εύκολα το παίρνω; Σαφώς η γάτα κερδίζει. Έχεις ακούσει να πηγαίνει στη φιλοζωική κάποιος για γάτα; Όχι βέβαια! Τσιμπάς από τα σκουπίδια ένα όσο είναι μικρό ή σε σπιτώνει κάποιο μεγάλο. Δεν είναι καν δική σου απόφαση. Για σκύλο είναι συχνά πιο πολύπλοκη υπόθεση αλλά σχεδόν το ίδιο. Για ορφανό από Συρία ξέχασέ το. Εδώ Έλληνες προσπαθούν χρόνια για Ελληνόπουλο, αν μπλέξουμε και με μετανάστες άστα να πάνε!
2. Πρέπει να το τσιπώσω; Γάτα και παιδί δεν τσιπώνουμε. Τα παιδιά γιατί είναι απάνθρωπο/δικαιώματα/αντίχριστος (διάλεξε και πάρε) και τις γάτες βασικά γιατί βαριόμαστε να τις πιάσουμε και να τις πάμε στον κτηνίατρο μάλλον. Τα σκυλιά κάθονται σα βλάκες και τα τσιπώνουμε, δε βγάζει νόημα, ένα ορφανό που σκάει σε παραλία στη Λέσβο έχει πολύ περισσότερη ανάγκη κάποιο σύστημα να μην χαθεί ή μπερδευτεί στην πορεία.
3. Βολικά για βόλτα. Οι γάτες δεν πάνε συνήθως βόλτα. Μπορεί να σε ακολουθήσουν για λίγο αλλά βασικά όχι, στα αρχίδια τους. Το παιδί θα θέλει καρότσι και τσιμπράγκαλα. Πρέπει να κάνεις ότι ακούς και την άποψή του για την παιδική χαρά ή ότι άλλη μαλακία του φέξει. Σε αυτόν τον τομέα κερδίζει ο σκύλος, τον πας όπου θες με το λουρί με το ζόρι και το λες “εκπαίδευση”, τον δένεις και σε κάνα φράχτη όσο κάνεις καμάκι στη γειτόνισσα, γενικά είσαι το αφεντικό ξεκάθαρα και κανείς δεν σου την μπαίνει ότι κι αν γίνει.
4. Λουρί. Εδώ είναι κάπως μπερδεμένα τα πράγματα. Αν πας το δίχρονό σου βόλτα με λουρί (το κάνουν κάποιοι) άλλοι θα πούνε ότι είσαι υπεύθυνος και προσεκτικός γονιός, άλλοι ότι είναι αντιπαιδαγωγικό. Αν πας τον σκύλο με λουρί πάλι γενικά θεωρείται σωστό αλλά στα πάρκα που τα αφήνουν να τρέξουν ελεύθερα όλοι ισχυρίζονται ότι “το φχαριστήθηκε το ζωντανό” ή/και ότι είναι πιο φυσικό να πηγαίνουν έτσι. Ενώ οι γάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με τα σκυλιά κανείς δεν τους βάζει φίμωτρο και λουρί σπανιότατα. Βασικά πάλι οι γάτες κερδάνε γιατί….ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. (Και σου.)
5. Αν κάτσει η στραβή. Ότι ράτσα σκύλο και να πάρεις, όσο εκπαιδευμένο και “καλό χαρακτήρα” να έχει, όσα χρόνια κι αν είναι τέλειος, αν μια μέρα κάποιο βλαμμένο κάνει κάτι και το μπερδέψει, ο σκύλος με μια κίνηση μπορεί να σε στείλει φυλακή. Νόμιζε ότι έπαιζαν και του κατέβασε την μισή μούρη του παιδιού στο πάρκο. Παρομοίως τα παιδιά αλλά πιο λάϊτ και πιο ψηλά στην ιεραρχία. Αν σκοτώσει το παιδί σου μια γάτα όλοι κάνουν τις πάπιες και λύνεται ζωολογικά το θέμα στη ζούλα. Αν σκοτώσει άλλο παιδί στον παιδικό σταθμό πάλι βρίσκουμε ψυχολόγους και την σκαπουλάρει συνήθως. Σίγουρα πιο εγγυημένη λύση οι γάτες πάλι, οι οποίες σκοτώνουν αβέρτα άλλα ζώα και στα μουλωχτά και στα φανερά αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται. (Εκτός από την Αυστραλία όπου απαγόρευσαν στις γάτες να κυκλοφορούν εκτός σπιτιών για να μην καταστρέφουν τα τοπικά είδη.)
6. Φίμωτρο. Σε σκύλο βάζεις ότι θες όπως θες όποτε θες. Και το παίζεις και υπεύθυνος πολίτης. Δεν τον ρωτάς, το ξεχνάς κιόλα ώρες, κανείς δεν θα σου την μπει. Σε παιδί θα ήθελες να βάλεις φίμωτρο μερικές φορές αλλά από τότε που βγήκε η τηλεόραση και τα tablet το κάνεις έμμεσα. Σε γάτα δεν μπαίνει φίμωτρο. Και όχι μόνο επειδή δεν βολεύει η ανατομία τους.
7.Φαγητό. Στον σκύλο ρίχνεις εκεί μια ντάνα κροκέτες και ισχυρίζεσαι ότι του κάνει και καλό έτσι. “Δεν είναι καλό το φρέσκο κρέας” συζητάς με φίλους ως ειδήμων για ένα ζώο που ε, φρέσκο κρέας βασικά έτρωγε πάντα. Με τα παιδιά κάνουμε σχεδόν το ίδιο, εμείς αποφασίζουμε και διατάζουμε, απλά προσέχουμε όταν κοιτάνε κι άλλοι. Οι γάτες τρώνε ότι γουστάρουν από όπου βρουν. Φαντάσου το δίχρονο από τη Συρία να το δει ο γείτονας να σκοτώνει περιστέρι και να το τρώει ή να χλαπακιάζει από τα σκουπίδια ή να πηγαίνει στα κρυφά σε διπλανά σπίτια να τρώει…
8. Στείρωση. Πάλι οι σκύλοι την πάτησαν. Γενικά τα στειρώνουμε. Όποτε θέλουμε, όπως θέλουμε. Και το θεωρούμε και μαγκιά μας, σα να το σώσαμε. Γάτες πολύ λιγότερο γιατί…γάτες. Τα παιδιά πολλοί θα ήθελαν να τα στειρώσουν από το να αγχώνονται για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά δεν διανοείται κανείς να το προτείνει.
Γιάννη μου μπορώ να συνεχίσω ώρες έτσι αλλά βαριέμαι γιατί έχω να πάω βόλτα τον σκύλο κι είναι ωραία μέρα. Προφανώς γάτα κερδίζει γιατί στα αρχίδια της. Και στα αρχίδια μας. Μη ζητάς δεδομένα και αριθμητικές αποδείξεις. Αν θέλεις να καταλάβεις το πρόβλημα, δες αναλυτικά και λεπτομερώς τι κάνουν σε πολιτισμένες χώρες για ζέσταμα. Η ανθρώπινη ηθική, πόσο μάλλον σε κοινωνικό επίπεδο, ειδικά στην Ελλάδα, είναι εύπλαστη σαν τα αρχίδια του σκύλου που μόλις έκοψα.
.
Η Ελίνα Ματόβαση είναι κλινική περίπτωση που το παίζει ψυχολόγος.