Κατάφερα πάλι να τσαντίσω μπόλικους ανθρώπους (και παιδίατρους) με το άρθρο μου σχετικά με την υστερία των αντιπυρετικών. Δεν είχα σκοπό να προκαλέσω καθότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι καν πεδίο αντιπαράθεσης. Οι παιδίατροι χορηγούν περισσότερα αντιπυρετικά από ότι πρέπει, οι γονείς παίρνουν θερμοκρασία πιο συχνά από ότι πρέπει, ανακατεύουν εναλλάξ αντιπυρετικά, ενώ δεν βοηθάει και πολλά άλλα προβλήματα. Κατεξοχήν προβλήματα ενημέρωσης.
Γιατί οι άλλοι, οι εναλλακτικοί, είναι βέβαια χειρότεροι. “Ο πυρετός είναι φυσικός μηχανισμός” (ως εδώ καλά) “και αν αφήναμε όλους χωρίς φάρμακα, θα σκοτώναμε μόνοι μας τα μικρόβια και δεν θα είχαμε αυτούς τους θανάτους από γρίπη.” (Το άλμα στο κενό του εναλλακτικού.)
Το θέμα πήρε δημοσιότητα πρόσφατα από μια μελέτη… μαθηματικού! Ναι, στατιστική μελέτη, όχι ιατρική. Η οποία βγάζει τα εξής ενδιαφέροντα πορίσματα:
1. Επειδή με τα αντιπυρετικά νιώθουμε καλύτερα, είναι πιο πιθανό να βγούμε έξω, ενώ είμαστε ακόμα φορείς και να κολλήσουμε άλλους.
2. Με την χρήση αντιπυρετικών μπορεί να κρατάει περισσότερο η ασθένεια. (Πιθανώς επειδή πάμε δουλειά ενώ αλλιώς θα μέναμε στο κρεβάτι.)
ΑΡΑ (το “άρα” που σκοτώνει) 3. Ο πυρετός είναι χρήσιμος, όχι εχθρός που πρέπει να καταπολεμείται με αντιπυρετικά.
Είναι προφανές ότι ο πυρετός είναι φυσικός μηχανισμός που συναντάται όχι μόνο σε θηλαστικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι χρήσιμος. Και πράγματι σε πειράματα με ζώα έχει φανεί ότι πιθανώς τα αντιπυρετικά επιτείνουν την διάρκεια κάποιων θεμάτων υγείας που οδηγούν σε πυρετό. Είναι τόσο οριακό όμως αυτό (επιστημονικά μιλώντας) το πόρισμα, ώστε εύκολα να βρίσκω μελέτες που δείχνουν το αντίθετο. Παρομοίως οι υποθέσεις εργασίας τους, ότι τάχα μου επειδή πήραμε Depon βγήκαμε τσάρκα και φιλάγαμε στο στόμα όποιον βρίσκαμε, έχουν κάποιες μελέτες από τις οποίες έβαλαν ποσοστά στον αλγόριθμό τους όπως αυτή, αλλά πιο λεπτομερείς δουλειές αποκαλύπτουν πόσο πολύπλοκο είναι. Ο πυρετός άλλωστε συχνά εκδηλώνεται μετά την φάση που είναι κολλητικό ό,τι έχουμε. Η χρήση αντιπυρετικών συνήθως είναι ακόμα αργότερα.
Οπότε όχι, δεν προκαλούν τα αντιπυρετικά παγκόσμια κρίση υγείας. Ούτε καν φαίνεται να υποδαυλίζουν ή να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Ούτε χειρότερα και – σε πολλές περιπτώσεις – ούτε καλύτερα. Κάτι σαν τον μύθο της βιταμίνης C στο κρυολόγημα, αν το δεις επικοινωνιακά. Δεν είναι συνωμοσία των φαρμακευτικών, είναι φάρμακα σαν όλα τα άλλα: από αυτά που καλό είναι να χορηγούνται με ιατρική συνταγή και να καταναλώνονται με σύνεση.