Την επόμενη ημέρα ενός πρωτοφανούς Eurogroup για την Ελλάδα, δεκαοκτώ εναντίον ενός, της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την ελληνική Βουλή εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και ελληνικό έδαφος μετά και την απόφαση για τη μη παράταση του ελληνικού προγράμματος, σε μια προσπάθεια περαιτέρω πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι αμφίσημα.
Σήμερα η ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίαση θα αποφασίσει για τη συνέχιση της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του ELA αλλά και τις ασφαλσιτικές δικλείδες του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη αφού ήδη μετρούν τις συνέπειες πάνω σε ολα τα ενδεχόμενα.
Κρίσιμο παραμένει το πώς θα αντιδράσει οι ΕΚΤ, μετά την 30η Ιουνίου, που λήγει το πρόγραμμα και μέχρι την Κυριακή που διεξάγεται το δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται πως στις Βρυξέλλες, χθες, δόθηκε η διαβεβαίωση στον Ελληνα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι υπάρχει η πρόθεση για συνέχιση της συνεργασίας τους με στόχο την προάσπιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Εντούτοις, σύμφωνα με ανάλυση του γαλλικού πρακτορείου, το έργο της ΕΚΤ από εδώ και στο εξής ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης κρίνεται καθοριστικής σημασίας, διότι από τη μια πλευρά καλείται να λάβει έκτακτες αποφάσεις και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί τους θεσμικούς κανόνες λειτουργίας της.
Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δίκτυο n-tv, και μεταδίδει η DW, στο Eurogroup τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της επιβολής προσωρικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Δραγασάκης αναμένεται να έχει και την Κυριακή νέο ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι, όπως σημειώνεται στη DW, στη Φραγκφούρτη.
Πάντως παρά την πόλωση η κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως η πόρτα είναι ανοιχτή και ότι τα μέλη είναι 19.
Τη σημασία της αποκτά και η επισήμανση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος την Τρίτη τα μεσάνυχτα η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.
Η Αθήνα σε ακόμη ένα μήνυμα προς όλους τονίζει ότι όπως και να χει το δημοψήφισμα θα γίνει.
Σχετικά τα ξημερώματα της Κυριακης η Βουλή ψήφισε την πρόταση με ψήφους 178 υπέρ του «Ναι» έναντι 120 υπέρ του «Οχι» και δύο απών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.
Από την ψηφοφορία απόντες ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίου και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Γαλλαίος.
Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή εισησεογραφικά δίκτυα.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τώρα όλοι περιμένουν την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επισημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε τους υπουργούς Οικονομικών να υποσκάψουν και αυτή την προσπάθεια.
Ο ίδιος πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ακατανόητη την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διοργανώσει Δημοψήφισμα.
Καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας επισήμαναν ότι η Αγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα τοποθετηθούν μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
«Τη Δευτέρα ψηφίζουν οι αγορές» έλεγε επίσης κορυφαίος τραπεζίτης στο sofokleousin.gr ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «το όπλο είναι στον κρόταφο του Σόιμπλε και έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσίπρα».
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί τώρα να χρησιμοπιήσει τις αγορές ως μοχλό πίεσης στην παρασκνιακά συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση. Εκεί ήδη οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται σε πανικό,, ενώ πολλά είναι τα σενάρια που θα αναδυθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι τη Δευτέρα.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει νέα πρόταση των εταίρων αλλά σκληρότερη στάση, την εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι το Δημοψήφισμα, εν τούτοις οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Το σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα ανασυνταχθεί.