[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Πες μου ένα παραμύθι
Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη για όσους γράφουν, διαβάζουν και ακόμα πιστεύουν στα παραμύθια.[/box]
Στο νησί της Ύδρας εδώ και πολλές εβδομάδες, συντροφιά με πολλά βιβλία, ομολογώ πως τα αγαπημένα μου είναι τα παραμύθια. Σύντομα, περιεκτικά σε μηνύματα, αθώα, τρυφερά, αστεία πολλές φορές, καταφέρνουν να με κρατούν σε έναν κόσμο ασφαλή και παραμυθένιο.
Ένα από αυτά, είναι και «Ο κύριος Μπου στην Παραλία», από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ένα παραμύθι άκρως διασκεδαστικό, δροσερό, αστείο και τρυφερό. Ο κύριος Μπου λοιπόν, δεν είναι άλλος από ένα μεγάλο και ζωηρό μπαλόνι που αγαπάει πολύ το καλοκαίρι και τη θάλασσα, αλλά που πολλές φορές ξεχνά τους κινδύνους της. Έτσι, με πολύ έξυπνο τρόπο, η συγγραφέας του Τασούλα Τσιλιμένη, μας θυμίζει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και προστασίας για το καλοκαίρι. Από το να φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό πριν βγούμε στην παραλία , μέχρι να μην τρώμε ποτέ πριν από μια μεγάλη και θορυβώδη βουτιά στη θάλασσα…
Εμείς συναντήσαμε την αγαπημένη συγγραφέα Τασούλα Τσιλιμένη και της ζητήσαμε να μας απαντήσει σε τρεις σύντομες ερωτήσεις. Και φυσικά εκείνη, πάντα συντροφιά με τον παιχνιδιάρη κύριο Μπου, ανταποκρίθηκε με αγάπη.
Για αυτό και την ευχαριστούμε πολύ και της στέλνουμε με τη σειρά μας μια αγκαλιά και ένα κομμάτι θάλασσας από τον Αργοσαρωνικό!
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη Παραμύθι;
Ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι σε χώρες όχι απαραίτητα μαγικές και εξωπραγματικές, αλλά σίγουρα σε τόπους που έχουν δράκους, πρίγκιπες και βασιλοπούλες και κακιές μητριές, στρίγκλες και μάγισσες, και κάποιος πρέπει να λιώσει 40 ζευγάρια παπούτσια για βρει το χαμένο ταίρι του. Γιατί το παραμύθι είναι ένας δρόμος που μας δείχνει τη ζωή και για μένα προσωπικά τον τόπο και τον τρόπο που θα ήθελα να ζω.
Ποια η αφορμή να γράψετε το συγκεκριμένο παραμύθι;
Η μικρή αυτή ιστορία, προέκυψε ως ανάγκη για να βρω έναν ευχάριστο τρόπο να συνομιλήσω με τα παιδιά για το θέμα της σωστής συμπεριφοράς στη θάλασσα. Αφορμή στάθηκαν οι φωνές των γονέων στην παραλία, προκειμένου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις τους για ασφαλή συμπεριφορά εκεί. Ο κ. Μπου, ο ήρωας που έχει αγαπηθεί από τα παιδιά, είναι μια φυσιογνωμία που έχει παιδική σκέψη και αφέλεια. Έτσι, μη έχοντας την αίσθηση του κινδύνου, αφήνεται στο παιχνίδι, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να διαχειριστούν το βιβλίο με τρόπο που θα φέρει πιο κοντά ενήλικες και παιδιά και θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας και συνομιλίας.
Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μείνουν κοντά στο βιβλίο;
Απίστευτα σημαντικό για γενικούς και ειδικούς λόγους. Να αρχίσω από την καλλιέργεια της γλώσσας; Να αναφερθώ στις αξίες που αναδύονται από τις ιστορίες; Ή μήπως να μιλήσω για την ενσυναίσθηση και την κριτική σκέψη που αναπτύσσονται μέσω της ανάγνωσης; Εν ολίγοις τα παιδιά που διαβάζουν αποκτούν τα απαραίτητα θεμέλια για την ψυχική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
[box type=”note” ]Βιογραφικό
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο και διδάσκει θέματα για την Παιδική Λογοτεχνία, την αφήγηση και τη δημιουργική γραφή. Εκτός από τα επιστημονικά της συγγράμματα και την έρευνα, ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Έχει τη διεύθυνση του ηλ. περιοδικού ΚΕΙΜΕΝΑ (www.keimena.ece.uth.gr) για την παιδική λογοτεχνία και έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου από το 2003, στην Καλλιπεύκη Λάρισας. Στις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ κυκλοφορούν επίσης οι τίτλοι : Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας, Ο κύριος Μπου στην παραλία, και η σειρά τεσσάρων βιβλίων δραστηριοτήτων Ο κύριος Μπου στο Νηπιαγωγείο, Ο κύριος Μπου στα Προνήπια, Ο κύριος Μπου στον Παιδικό Σταθμό, Ο κύριος Μπου μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει. [/box]
Ο κύριος Μπου στην παραλία, σε εικονογράφηση Διατσέντας Παρίση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση, τις οποίες και ευχαριστούμε για την παραχώρηση του βιβλίου και τη συνεργασία. Και φυσικά ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα Τασούλα Τσιλιμένη για τον όμορφο ήρωα που πρόσθεσε στην παρέα των μικρών μας φίλων.
[box type=”info” ]Διαβάστε για το Νικολύκο στη μακρινή Ντουλαποχώρα, του Χρήστου Δασκαλάκη κάνοντας κλικ εδώ[/box]