“Κάντε like στην σελίδα μας, μετά κάντε Share στους φίλους σας και μετά τρέξτε να αγοράσετε ότι πουλάμε!”
Όλοι θέλουν μια απλή απάντηση. Και η απάντηση είναι “όχι”. Ξεκάθαρα. Αν δεν ξέρεις τι κάνεις (για να ρωτάς δηλαδή) μην κάνεις τον κόπο. Μάλλον δεν έχεις το περιεχόμενο που ενδιαφέρει κανέναν, δεν έχεις τον τρόπο και δεν είσαι έτοιμος για να σου έρθει κόσμος από το Facebook ακόμα και αν σου βρούμε τρόπο να έρθουν. Και ακόμα και αν μαντρώσεις στην σελίδα σου 30 χιλιάδες like, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπει κανείς ότι γράφεις!
Έγινε πολύ φασαρία για τις δημόσιες δηλώσεις του εκατομμυριούχου Mark Cuban περί Facebook. Έξαλλος που του ζητούσε 3000 ευρώ για να διασφαλίσει ότι μια ειδοποίηση στην σελίδα των 2.3 εκατομμυρίων οπαδών της ομάδας του θα την δούνε οι μισοί, άρχισε τις δηλώσεις ότι θα κοιτάξει αλλού. Τσαντίστηκε που δεν φέρνουν όσα κλικ έφερναν παλιά. Η αλήθεια είναι ότι οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής, interface, λογικής και διαφημιστικής προσέγγισης του Facebook δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Από την άλλη βέβαια θα ήταν παράλογο. Αφού οι περισσότερες σελίδες εταιρειών είναι βαρετές! Αλίμονο αν το Facebook μας άφηνε στο έλεος του κάθε junior σε διαφημιστική που έχει αναλάβει να γράφει “κάτι” κάθε μέρα. πχ:
1. Εσείς τι θα κάνετε απόψε; Μήπως να πιείτε ένα ουίσκι, επειδή έτσι γουστάρουμε;
2. Αχ, βρέχει! Ευκαιρία να αγοράσετε τις γαλότσες μας!
3. Να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Και μην ξεχνάτε ότι με ασφάλεια ζωής μπορείτε να κάνετε πιο πολλές βλακείες.
4. Και τα χυδαία: κάντε like σε αυτή την ανάρτηση αν έχετε ποτέ αναπνεύσει ή πιει νερό!
κλπ κλπ. Ανέμπνευστα, ανόητα και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Συνήθως έχουν ψιλοσταθερό αριθμό “like” που ισούται με τα άτομα στην διαφημιστική+ τα άτομα στην εταιρεία + κάποιους καμένους που νομίζουν ότι θα τους συμπαθήσει κάποιος ή θα πάρουν έκπτωση επειδή τους βλέπουν να κάνουν like.
Λογικό είναι το Facebook να διαφοροποιήσει μεταξύ διαφημιστικού περιεχόμενου και όσων γράφουν οι φίλοι μου για τα παιδιά, τα σκυλιά και την ομάδα τους. Το ίδιο κάνει και το Google ξεκάθαρα με τις διαφημίσεις του. Το ουσιαστικό πρόβλημα δημιουργήθηκε από το ίδιο το Facebook που θόλωσε αρχικά τα νερά και δεν δείχνει να έχει την νοημοσύνη (επιχειρηματικά και τεχνολογικά) να τραβήξει μια ξεκάθαρη γραμμή.
Πρώτο ενθαρρυντικό είναι η παρουσία σήμερα μιας νέας επιλογής από την οποία μπορείς να δεις μόνο τις ενημερώσεις από σελίδες στις οποίες έχεις κάνει like. Μακάρι το Facebook να μας επέτρεπε να παραμετροποιήσουμε περισσότερο και την πρώτη μας σελίδα…
Aλέξανδρε δεν θα διαφωνήσω αλλά θέλω να εμπλουτίσω λίγο τα γραφόμενα από εσένα.
Δεν αναφέρομαισε προσωπική εμπειρία αλλά σε εμπειρία που είχε ο αδερφός μου αναλαμβάνοντας για μια εταιρεία τη social media προώθηση, με επικέντρωση στο facebook. Μέσα σε ενάμιση μήνα έχει περίπου 2000 like και οι αγορές από την εταιρεία έχουν αυξηθεί. Η ανάρτηση απλώς κάποιου έξυπνου περιεχομένου πράγματι δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα. Θέλει βάθος χρόνου και επιμονή με κατάλληλο και έξυπνο περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι που φέρνουν αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι πως ασχολούνται πλέον με την εταιρεία 2000 άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν τους είχε ο πελάτης του στο πελατολόγιό του; Θέλεις να μάθεις και το έξοδο που απαιτήθηκε; Δεν ξέρω αν κάθεσαι γι’αυτό και δεν στο γράφω.
Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινάμε τώρα ένα ακόμα πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις στο facebook και οι πρώτες ενδείξεις λένε πως θα σκίσει! Μας το εύχομαι φυσικά!
Ναι, υπάρχουν και παραδείγματα πετυχημένων ενεργειών. Κατά την γνώμη μου είναι οι εξαιρέσεις, ειδικά αν τις συγκρίνεις με άλλες πιθανές ενέργειες ίδιου κόστους. Συν τοις άλλοις γιατί σπάνια στήνονται σωστά σαν πειράματα, οπότε και πιθανή αύξηση πωλήσεων σπάνια μπορεί να καταλογιστεί με ακρίβεια σε αυτές.