Αλλόκοτες, παράξενες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμία λογική οι Ελληνικές παραδόσεις και καθημερινές συνήθειες προκαλούν απορίες σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας και συχνά-πυκνά οι κακόμοιροι τουρίστες ρωτούν το νόημα τους ώστε να μη τους παρεξηγήσουμε.
1. Τι είναι όλα αυτά το προσκυνητάρια στην άκρη των δρόμων;
Οι Ελληνες ανάλογα τη φάση του φεγγαριού και τις συγκυρίες θεωρούν το εαυτό τους υπέρτατους μετεωρολόγους, σεισμολόγους, οικονομολόγους. Σε καθημερινή βάση συμπεριφέρονται με την ιδέα “Εγω είμαι ο σούπερ οδηγός” ως τη στιγμή που θα κάτσει η στραβή. Που κάθεται πολύ συχνά. Για αυτό σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μικροσκοπικά εκκλησάκια κατασκευασμένα από πάσης φύσεως υλικά, απλές κατασκευές από λαμαρίνα έως και αρχιτεκτονικές υπερπαραγωγές. Δίπλα σε σηματοδότες, σε επαρχιακές οδούς, σε στροφές, σε ευθείες, αυτοκινητόδρομους, σε ανηφόρες και κατηφόρες, κυριολεκτικά παντού. Αυτά τα μικρά εκκλησάκια είναι ένα είδος μνημείου για όσους έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα με κάθε είδους τροχοφόρο, στο ίδιο σημείο ακριβώς. Τα έχτισαν οι οικογένειές τους οι οποίες τα συντηρούν και αν έχεις το κουράγιο να κοιτάξεις μέσα θα δεις φωτογραφίες, εικονίσματα και ένα κερί τουλάχιστον.
2. Πως πίνεται ο ελληνικός καφές και τι είναι αυτή η λάσπη στον πάτο του φλιτζανιού μου;
Με κανένα, επαναλαμβάνω, με κανένα τρόπο μην προσπαθήσεις να πιεις το κατακάθι κάτω από τον καφέ. Είναι πιο πικρό από τις αμαρτίες σου, αηδιαστικότερο, εδώ βάλε το πρόσωπο της προτίμησής σου, και σαν λάσπη μετά από τσουνάμι. Ο καφές αυτός είναι βραστός που σημαίνει ότι τόσο ο καφές όσο και η ζάχαρη μπαίνουν από την αρχή. Επίσης δεν τον ανακατεύεις όπως τους άλλους καφέδες. Εχεις πετύχει τον καφέ όταν υπάρχει ένας παχύς αφρός πάνω-πάνω.
Το μεγάλο μυστικό για το ντελβέ του καφέ: είναι το υλικό για πρόγνωση του μέλλοντος! Αναποδογυρίζεις το κουπάκι, περιμένεις και στη συνέχεια το δίνεις σε κάποιο έμπειρο καφεμάντη. Καλή τύχη.
3. Ποιος είναι ο νόμος για τις διαβάσεις πεζών;
Στο Ελλάντα οι νόμοι ερμηνεύονται πολύ διαφορετικά από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Νομίζεις το όποιο όχημα θα σταματήσει ενώ διασχίζεις μια διάβαση; Λάθος! Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι Ελληνες οδηγοί έχουν ένα κρυφό πόιντ σύστεμ. Με το που ένας πεζός βρίσκεται στην άσφαλτο, όχι μόνο δε μειώνουν ταχύτητα, αλλά γκαζώνουν. Οι γριές και οι γέροι δίνουν τους λιγότερους πόντους, αλλά επειδή είναι πάντα και παντού είναι σιγουράκι για ένα χάη σκορ ημέρας. Ο ασφαλέστερος τρόπος να περάσεις απέναντι είναι το πλησιέστερο αυτοκίνητο να βρίσκεται εκτός οπτικού πεδίου, μακριά, πολύ μακριά, στον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς ας πούμε. Το πορτοκαλί φως στους σηματοδότες είναι κάλεσμα για να τελικιάσει ο οδηγός τις δυνατότητες του κινητήρα του. Η προσπέραση γίνεται από αριστερά, από δεξιά κι αν βρεθεί η ευκαιρία κι από επάνω σου. Η οδήγηση ανάποδα στους μονόδρομους είναι η συντομότερη διαδρομή κι από την ευθεία ακόμη. Και να τελειώνουμε, οι διαβάσεις είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο που σπάει την μονοτονία από τις πανταχού παρούσες λακκούβες.
4. Αν το κάπνισμα απαγορεύεται, γιατί όλοι καπνίζουν παντού;
Ναι υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε όλη η Ευρώπχαχαχα!
Τότε άπαντες γιατί καπνίζουν σε μπαρ, εστιατόρια, δημόσιους χώρους; Απάντηση: Γιατί έτσι γουστάρουν και όλοι έχουν τη δικαιολογία τους! Το μόνο που άλλαξε από την επιβολή του νόμου είναι η πλήρης εξαφάνιση των σταχτοδοχείων τα οποία αντικαταστάθηκαν με κάθε λογής καλόγουστα ποτηράκια.
5. Γιατί απαγορεύεται να πετάξουμε το χαρτί υγείας στην τουαλέτα;
Οι επισκέπτες στη χώρα δεν κατανοούν γιατί δεν επιτρέπεται να πετάξουν το χαρτί υγείας στην τουαλέτα. Απορούν με τη χρήση μικρού καλαθιού το οποίο συνήθως ξεχειλίζει από το αηδιαστικό περιεχόμενό του. Λoγικό το ερώτημα που ακολουθεί: “Τι θα συμβεί αν δεν κάνω αυτό που μου λένε;” Απάντηση: δεν θέλεις να ξέρεις!
Το αποχετευτικό σύστημα είναι από την εποχή του Βυζαντίου και ακόμη παλιότερο. Με απλά λόγια, ό,τι δεν “το χωνεύει το ξερνάει πίσω” και επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συμβεί καλύτερα να έχεις το νου σου.
6. Ποιος είναι αυτός που μπήκε μαζί μου στο ταξί;
Είναι πολύ συνηθισμένο να μοιράζεσαι τη διαδρομή με έναν παντελώς άγνωστο. Αν έχεις την εντύπωση πως θα μοιραστείς το κόμιστρο είσαι κι εδώ λάθος. Αν και παράνομο, η καθημερινή πρακτική είναι η διπλή, τριπλή κούρσα. Υπάρχουν και θετικά, μπορεί να συναντήσεις ενδιαφέροντα άτομα.
7. Τι παίζει με την ανοιχτή παλάμη;
Αν δεν εισπράξεις αμέσως μετά ένα χαμόγελο, μια φιλική χειρονομία, συγχαρητήρια, μόλις εισέπραξες μια μεγαλοπρεπέστατη “μούντζα”. Ανατομικώς τώρα η μούντζα είναι μια ανοιχτή παλάμη, με τα πέντε δάχτυλα στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους. Παίρνουμε μια μικρή φόρα και τη ρίχνουμε στα μούτρα του αποδέκτη. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί η μούντζα πρέπει να συνοδεύεται κατά κανόνα με τη λέξη “Μαλάκα!”
8. Γιατί με φτύνουν;
Το φτύσιμο δεν είναι σαν τη μούντζα, είναι ένα καλό πράγμα και έχει σκοπό να “διώξει το κακό μάτι”, οπότε όταν κάποιος κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο είτε προς τον ίδιο, σε ένα μικρό παιδί ή προς τα εσένα σημαίνει πως έχεις τις ομορφιές σου. Φτύνονάς σε φεύγουν τα κακά πνεύματα μακριά, τόσο απλό. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές για τον ίδο σκοπό όπως είναι να χτυπάς ξύλο ή τα ματόχαντρα (ένα μάτι σε μπλε και άσπρο)
9. Πως μπορώ να φάω αυτές τις πολύ σκληρές φρυγανιές;
Ξέρεις τις ρυζογκοφρέτες; Ε, καμία σχέση!
Η Ελληνική γαστρονομία προσφέρει πολλές νοστιμιές μια εκ των οποίων είναι το ξερό ψωμί, οι φρυγανιές ή αλλιώς ντάκος. Οι Ελληνες, ιδιαίτερα στην Κρήτη, έχουν κατακτήσει την τέχνη της φρυγανιάς και είναι μια πραγματική απόλαυση μαζί με ένα κομμάτι φέτα, ντομάτες και ελιές! Μια δοκιμή αρκεί για να ξετρελαθείς. Ομως επειδή είναι πολύ σκληρές για τα δόντια βάλτε το παξιμάδι κάτω από τη βρύση για ένα δευτερόλεπτο, τινάξτε τη φρυγανιά μερικές φορές να φύγουν τα περιττά υγρά και είμαστε έτοιμοι!
10. Ονομαστική γιορτή, τι είναι αυτό πάλι;
Η γιορτή αυτή είναι περισσότερο ένα έθιμο παρά μια ένδειξη θρησκευτικού φανατισμού. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: οι άνθρωποι εδώ συνήθως έχουν το όνομα κάποιου Αγίου και γιορτάζουν την ημέρα που γιορτάζει και ο Αγιος. Οι ονομαστικές γιορτές είναι εξίσου σημαντικές με τα γενέθλια και οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτή την ημερομηνία παρά την ημερομηνία γέννησής σου αν και τώρα με το Facebook αυτό μπορεί και να μην ισχύει. Οπως και να έχουν τα πράγματα είναι ευκαιρία να βρεθείς με τους Ελληνες φίλους σου και να διασκεδάσεις.
Ελεύθερη απόδοση από thetravelporter.com