Είτε ψάχνεστε με κιτ μετατροπής ή αν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο ποδήλατο, υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μηχανής: αυτές που είναι μέσα στην ρόδα (συνήθως την μπροστινή) και αυτές που δίνουν κίνηση “πάνω στην αλυσίδα”.
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΑ (hub motor) Έχει το πλεονέκτημα ότι αλλάζει πιο εύκολα. Δηλαδή αν είστε “κατσαβιδάκιας” και πρόκειται να πειραματιστείτε ή να την βάλετε σε άλλο ποδήλατο είναι πιο εύκολο. Επίσης μερικοί (υπερβολικοί κατά την γνώμη μου) βάζουν μια μηχανή μπροστά και μια πίσω! Μειονέκτημα των hub motors είναι σίγουρα ότι συνήθως συνδυάζονται με γκάζι. Αυτό έχει αντίκτυπο στην αξιοπιστία τους, ειδικά όταν συνδυάζεται με λίγα Watt μηχανής. Δηλαδή όταν ξεκινάτε από το φανάρι και πατάτε γκάζι, η ξαφνικά μεγάλη ζήτηση ισχύος μπορεί να “κάψει” τα ηλεκτρονικά σας. “Και που ξέρω εγώ πόσο γκάζι να πατάω και πόσο αντέχει ο controller;” θα μου πείτε δικαίως και απαντώ ότι….
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ οι μηχανές είναι σχεδόν πάντα πιο αποτελεσματικές στην μετατροπή ενέργειας σε κινητική. Δηλαδή περισσότερο από αυτό που κουβαλάτε στην μπαταρία σας γίνεται φόρα! Επίσης επειδή συνήθως συνδυάζονται με επιτάχυνση σχετική με το πόσο πετάλι κάνεις είναι από αξιοπιστία σαν το κιβώτιο σε αυτόματο αυτοκίνητο: δεν μπορείς να το χαλάσεις. Οι πιο ψαγμένοι στα ηλεκτρικά ποδήλατα ασχολούνται με τέτοιες λύσεις. Απαιτούν περισσότερη τέχνη στην ρύθμιση γιατί πρέπει να φροντίσεις ώστε και η αλυσίδα του ποδηλάτου και της ώθησης από το ηλεκτρικό να παντρευτούν σωστά – μια δύσκολη ισορροπία.
Brushed ή brushless; Θα τα πιάσω κάποια άλλη στιγμή λεπτομερώς. Για αυτό το άρθρο ας πούμε απλά ότι brushed είναι πιο αξιόπιστα, πιο φτηνά και πιο απλά. Brushless αποδίδουν καλύτερα και για αυτό τα βρίσκετε στα περισσότερα μοντέλα και κιτ.
Δηλαδή ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός, brushless hub motor, που προτείνουν οι περισσότεροι που πουλάνε κιτ δεν είναι η καλύτερη λύση – απλά η πιο βολική για τους έμπορους!