Προχθές ήμουν σε ένα ElectroWorld και ο πωλητής από μόνος του μου έπιασε κουβέντα. “Καλά το iPhone μου αρέσει αλλά αυτό το πράγμα τι ρόλο βαράει δεν μπορώ να καταλάβω!” Σήκωσε το iPad, το πασπάτεψε λίγο και το ξαναέβαλε στην προβολή του… Έχω βαρεθεί να προσπαθώ να ισορροπήσω την μανία των ΜΜΕ με την Apple. Βγαίνω ο κακός της υπόθεσης. Οπότε απλά να παραθέσω στοιχεία και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα.
1. Η μισή χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι πλέον το iPhone (48%)
2. 20% είναι iPad, iPod, AppleTV και η πώληση εφαρμογών από το AppStore
3. 16% είναι μετρητά και άλλο 16% είναι ολόκληρο το κομμάτι των υπολογιστών (laptops, Macs, software, peripherals)
Εσείς τι είδους εταιρεία νομίζετε ότι είναι πλέον η Apple? Όταν πριν δέκα χρόνια έγραφα ότι ο Steve Jobs είναι πιο πολύ για Disney παρά για εταιρεία τεχνολογίας λίγοι το κατάλαβαν. Φέτος μπορεί να πουλήσει και 50 εκατομμύρια ebooks. Περιεχόμενο δηλαδή. Αν η Amazon πουλάει περίπου εξήντα χιλιάδες την εβδομάδα και λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο Kindles, χρειάζεται να πουλάει 2 βιβλία τον μήνα σε κάθε χρήστη της συσκευής για να φτάσει τα 24 εκατομμύρια που έχει βάλει στόχο. Με τέσσερα εκατομμύρια iPads που θα φτάσει περίπου φέτος η Apple, ακόμα και με λιγότερο φανατικούς αναγνώστες, μπορεί να κάνει νούμερα.
Το iPad είναι μάλλον για παιδιά τελικά. Εδώ και χρόνια σε αρκετά Αγγλικά σχολεία προωθούν την ανάγνωση σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ναι, δεν είναι ‘όσο καλό΄ είναι ένα ‘αληθινό’ βιβλίο αλλά από το ολότελα… Το iPad θα γίνει η τηλεόραση του παιδιού. Λίγο κινούμενα σχέδια, λίγο περιήγηση σε παιδικές ιστοσελίδες (όσες λειτουργούν χωρίς Flash δηλαδή!), πολύ παιχνίδι και…ναι μαμά το διάβασα και εκείνο το βιβλίο που μου έβαλες! Όπου βρούμε wifi τσεκάρουμε και το Hi5 μας ή το Facebook βέβαια.
To περιθώριο κέρδους της Apple στο iPad, θα φτάσει σύντομα εκεί που είναι και το iPhone, δηλαδή 48%! Στους υπολογιστές με δυσκολία πλησιάζει το 25% και με μεγάλα ερωτηματικά για την μελλοντική του πορεία σε περίοδο κρίσης. Η αγορά των κινητών θα αγγίξει παγκοσμίως φέτος το 1.2 δισεκατομμύρια συσκευές ενώ των υπολογιστών μόλις 160 εκατομμύρια. Για όσους η δουλειά μας έχει να κάνει ακόμα με υπολογιστή και δεν γίνεται με iPhone αυτή κατεύθυνση της Apple είναι σοβαρό πρόβλημα.
Εσείς τι εταιρεία νομίζετε λοιπόν ότι είναι πλέον η Apple;
ΥΓ Για να μην νομίζετε ότι ‘τα έχω’ με την Apple – είχα επίσης προβλέψει σωστά πριν 7 χρόνια ότι η Nokia θα υποφέρει από την έλλειψη smartphone. Πράγματι φέτος στις αναπτυσσόμενες αγορές που οδηγούν την αγορά κινητού πέφτει από 44% σε 39% μερίδιο αγοράς από ότι φαίνεται. Και οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι πλέον το 70% της αξίας της Nokia! Επίσης η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που αλλάζει κατεύθυνση. Η SanDisk πλέον βγάζει πάνω από τα μισά της λεφτά από μνήμες για κινητά.
Αλέξη,
μεγάλη κουβέντα γίνεται διεθνώς για το πού πηγαίνει η Apple ως εταιρεία, επειδή η Apple είναι ένα σύμβολο της καινοτομίας που αντιστέκεται στην φθορά και τον “θάνατο”. Προς το παρόν οι υπολογιστές της (των οποίων οι πωλήσεις δεν έχουν ωφεληθεί/επηρεαστεί από την επιτυχία του iphone) εξακολουθούν να είναι της ίδιας ποιότητας (αποδεκτής ή μη) και το λογισμικό και υποστήριξη επίσης. Άρα μέχρι στιγμής δεν φαίνονται ουσιαστικά σημάδια “παρέκλισης”.
ΟΜΩΣ, μιλάς ως κάποιος που η δουλειά του έχει να κάνει με την χρήση υπολογιστή, όπως ο ίδιος αναφέρεις, τη στιγμή που η εκπεφρασμένη πρόθεση της βιομηχανίας είναι αργά η γρήγορα να τελειώσουμε με αυτό το μοντέλο “κουτί και λογισμικό ή διαδικτυκή υπηρεσία”. Τα netbooks ήταν ένα εντελώς αποτυχημένο και άστοχο πείραμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγώ κι εσύ και πολλοί άλλοι είμαστε οι δεινόσαυροι της υπόθεσης νομίζω. Δεν έχουμε καταλάβει ότι πληροφορία και γνώση δεν έχουν σχέση με καλώδια, mobo και τσιπάκια, αλλά με ανθρώπους που βρίσκουν νέους τρόπους να λύνουν προβλήματα, να επικοινωνούν και να δημιουργούν. Αυτό έχει σχέση και με το νεώτερο αρθράκι σου για τους υπολογιστές στα σχολεία: έχεις δίκιο εκεί, δεν θέλουν κουτιά και διαδραστικούς πίνακες τα παιδιά, θέλουν καλούς δασκάλους με γνώσεις και όρεξη, χρόνο να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν, ελευθερία να φανταστούν. Η ψηφιακή τεχνολογία γίνεται commodity και ως τέτοιο δεν χρειάζεται πιστοποίηση και διπλώματα και χρόνο χαμένο σε “σχολικά εργαστήρια”, τουλάχιστον όχι περισσότερο από το τηλέφωνο, την τηλεόραση, το πλυντήριο κ.λπ.
Θα διαφωνήσω κάθετα με την Apple ως σύμβολο καινοτομίας. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η δύναμή της είναι το marketing και προσπαθεί να μπει και στα media όλο και περισσότερο.
Όσο για τον θάνατο του υπολογιστή, το ακούμε πολλά χρόνια αυτό το τροπάρι και αργεί να γίνει πραγματικότητα. Τα netbooks ήταν τεράστια επιτυχία εμπορική ακριβώς επειδή είναι οι πιο προσιτοί υπολογιστές και όχι παιχνιδάκια (κινητά, pda) στα οποία τελικά δεν μπορείς να κάνεις δουλειά.
Προσπαθώ να είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος σε οποιαδήποτε νέα χρήση της τεχνολογίας αλλά έχεις δίκιο ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και διαρκείς. Αν θέλεις να μάθεις το μέλλον, κάτσε με παιδιά στο νηπιαγωγείο λέω εγώ!