Πόσο συχνά γελάμε;
Το γέλιο είναι θεραπευτικό! Μακραίνει τη ζωή, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες.
Πολλά έχουν γραφτεί πάνω στο θέμα της χαράς και της αγαλλίασης, καθώς οι ασφυκτικοί ρυθμοί της ζωής και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε την καθημερινότητα, συχνά εμποδίζουν το χαμόγελο να ανθίσει στο πρόσωπο και κυρίως, στη ψυχή μας!
Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του καθηγητού Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στην συνέχεια την υιοθέτησαν οι αγγλοσαξωνικές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, οι σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Μία τυπική Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση ενδιαφερομένων για χαλάρωση, διαλογισμό και προσευχή για παγκόσμια ειρήνη.
Ο καθηγητής Κατάρια πιστεύει πως οι πόλεμοι δημιουργούνται σαν αντανάκλαση με εσωτερικό πόλεμο που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Υποστηρίζει πως οι άνθρωποι ξέχασαν να γελούν πραγματικά, καθώς πιστεύουν πως το γέλιο είναι μόνο χαβαλές. Ενώ στην πραγματικότητα το γέλιο είναι έκφραση ευτυχίας, που μπορεί να έρθει μόνο αν κατανοήσουμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας!
Το 1991, ιδρύθηκε η Κλινική Γέλιου του γιατρού, ψυχολόγου και ψυχίατρου Χόλντεν, η πρώτη στη Βρετανία και έκτοτε, περισσότεροι από 5000 γιατροί έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις διαλέξεις που διοργανώνει, για να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους γελωτοθεραπείας.
Ένας έλληνας γιατρός, ο κ. Αλ. Λουπασάκης, στο βιβλίο του «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» (εκδόσεις «Κέδρος»), προσπαθεί μέσω των μεθόδων του και του προγράμματος «ελληνική κλινική γέλιου» να μεταδώσει την ανάγκη της χαράς, του γέλιου και της αποφόρτισης από το στρες. Και ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και άλλοι έλληνες και ξένοι συνάδελφοι, προσπαθούν να μεταφέρουν το μήνυμα πως «ο άνθρωπος είναι μία ολότητα», επομένως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα του τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της υγείας. Εξ άλλου, η γνωστή σε όλους μας ρήση «το γέλιο μακραίνει τη ζωή», δεν έχει παρά να μας υπογραμμίσει αυτή την ευεξία.
Πότε γελάμε όμως;
Άλλοτε συμβατικά, από ευγένεια, άλλοτε από αμηχανία και συστολή, άλλοτε από χαρά και ανάγκη για εκτόνωση. Κυρίως η τρίτη περίπτωση του γέλιου μας ενδιαφέρει, καθώς αυτή είναι που βοηθά στην αυτό-έκφρασή μας, αυτή μας προσφέρει την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας στη ζωή. Η ζωή έχει τα φωτεινά και τα σκοτεινά της σημεία. Φυσικά έχει την ευκολία και την δυσκολία της κατά διαστήματα. Αλλά η ζωή, γεμάτη εναλλαγές και ποικιλία, δεν πρέπει να μας καταβάλει. Ακόμη κι όταν γονατίζουμε ή λυγίζουμε, σημασία έχει να σηκωθούμε πάλι και να προχωρήσουμε δυναμικά, θαρραλέα και κυρίως αισιόδοξα προς ένα «αύριο» που πάντα περιέχει εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Ένα «αύριο» που μας εμπλουτίζει και μας κάνει πιο σοφούς.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το «αύριο» και τις εκπλήξεις του; Ένας τρόπος είναι λοιπόν, το χαμόγελο! Ας θυμηθούμε μία ακόμη λαϊκή ρήση «Μπορούμε να δούμε ένα ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο! Στο χέρι μας είναι η επιλογή».
Οι γιατροί που υποστηρίζουν την γελωτοθεραπεία λένε πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διακρίνει το πραγματικό από το προσποιητό γέλιο και λειτουργεί αυτόματα μετά την εκδήλωσή του, ευεργετικά. Όταν γελάμε έντονα, το σώμα ηρεμεί. Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόνη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του. Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γέλιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα. Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες!
Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών, για μια υψηλής έντασης εσωτερική αεροβική δραστηριότητα.
Επομένως, όσο γελάμε, τόσο γυμνάζουμε και χαλαρώνουμε το σώμα, παραμένοντας ακμαίοι και –γιατί όχι- νέοι!
Τι λέει ο αστρολογικός μας χάρτης για τον τρόπο που γελάμε; Στο αντίστοιχο άρθρο