Υπάρχουν δεκάδες προτάσεις και όλοι έχουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Ο “ψαγμένος” ψάχνει το λίγο περίεργο, άλλος επιμένει να πληρώνει γιατί “το αγοραστό, στην full version είναι καλύτερο” και γενικά πολλά ακούγονται. Αλλά ένα (πλέον) ισχύει. Το Google Keyboard, το δωρεάν, είναι για σχεδόν όλους το καλύτερο.
Εδώ για Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin&hl=en
Και εδώ για iOs https://itunes.apple.com/us/app/gboard-a-new-keyboard-from-google/id1091700242?mt=8
Να διευκρινίσω τώρα τι εννοώ “καλύτερο” γιατί αλλιώς δεν θα συνεννοηθούμε.
- Τα πληκτρολόγια μοιάζουν. Μοιάζουν πολύ. Ελάχιστες πατέντες έχουν αντέξει, οπότε όλοι αντιγράφουν όλους. Κάνει όλο και μεγαλύτερη διαφορά η εταιρεία που το υποστηρίζει και οι online υπηρεσίες. πχ το GBoard συνδέεται άμεσα με το Google Translate.
- Οι online προτάσεις της Google απλά δεν παίζονται σε ταχύτητα και εξυπνάδα. Όλα τα πληκτρολόγια μπορούν να μάθουν από αυτά που γράφεις. Της Google μαθαίνει από ότι γράφει όμως όλο το σύμπαν. Βλέπει την επικαιρότητα και μου προτείνει “Βακάκης” ή ξέρει ότι είμαι στην Σαλονίκη και αντί για “από” μου προτείνει “ΑΠΘ”, έτσι με κεφαλαία, τέλεια, όταν το θέλω, έχει μαντέψει σωστά. Γιατί η Google ξέρει…
- Τα άλλα πληκτρολόγια δεν έχουν οικοσύστημα. Δεν ξέρουν τι έγραψα στο gmail μου ή τι έψαξα στον Chrome για να προσαρμόσουν τόσο καλά τις λέξεις που επιλέγω. Αν είστε τρομοκράτης ή φρικάρετε με τέτοια θέματα ιδιωτικότητας προτιμήστε κάτι πιο χαζό. Εγώ θέλω την τεχνολογία να δουλεύει έτσι για εμένα και μου αρέσει πολύ.
- Google assistant εκεί που γράφω. Απλά τα σπάει. Αν είστε στους 3 ανθρώπους του πλανήτη που έβαλαν το Google Allo ή έχετε Pixel phone το ξέρετε ήδη. Εκεί που γράφεις, πατάς στο κουμπί G και ρωτάς “τι καιρό θα κάνει αύριο;” Αν θες ενσωματώνεις την απάντηση σε ότι γράφεις (πχ chat). Εκπληκτικά χρήσιμο με τρόπους που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τι ώρες είναι ανοιχτή η Ακρόπολη που συζητάμε να πάμε; Πότε έχει πανσέληνο που κανονίζουμε εκδρομή; Πόση ώρα θα κάνουμε να φτάσουμε στην τάδε διεύθυνση; Χωρίς να φύγεις καν από την εφαρμογή που γράφεις!
- Δωρεάν, σε όλα τα τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες συσκευές της φαμίλιας. Δεν θέλω κάθε φορά που σηκώνω κάτι να διαφέρει το πληκτρολόγιο και να ψάχνω.
Όλοι έχουμε βίτσια στην πληκτρολόγηση. Για ιστορικούς λόγους ο καθένας όπως έχει μάθει, απαιτεί και ανάλογα από την συσκευή του. Άλλος έχει κόλλημα “να έχει κουμπιά” (από Blackberry πχ παρελθόν), άλλος θέλει να δονείται ολόκληρος όταν ακουμπάει την οθόνη. Επίσης όλοι έχουμε κοντά φυτίλια και δεν δοκιμάζουμε σε βάθος χρόνου κάτι καινούργιο, το απορρίπτουμε συχνά πριν προλάβει να μας δείξει τα ατού του. Ναι, είναι προσωπική υπόθεση, αλλά όχι, αυτό δεν καθιστά την σύγκριση ανούσια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, για τις περισσότερες περιπτώσεις, το Gboard της Google είναι πλέον μονόδρομος.