Το θέμα των λατομείων είναι πολιτικά “καυτή πατάτα”. Έτσι δεν το συζητάμε. Και ναι μεν τα ξέμπαρκα μικρότερα λατομεία έγιναν επιτέλους θέμα, αλλά τα “μεγάλα” λατομεία Διονύσου δεν ακούγονται. Ο Αθλητικός Όμιλος, τα Διονύσια και ένα σωρό άλλα πράγματα εξαρτώνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από τις “χορηγίες” των λατομείων. Πόσο και πως παραμένει ασαφές. Τα επιχειρήματα: (Τα γράφω έτσι ώστε να μπορείτε να προσθέσετε εσείς και άλλα αν θέλετε!)
ΥΠΕΡ:
1. Τα λατομεία δίνουν δουλειές στον κόσμο.
2. Είναι πολύ κερδοφόρα εξαγωγική επιχείρηση.
3. Γίνονται κυρίως υπόγεια με μικρή επίπτωση στο περιβάλλον.
ΚΑΤΑ
1. Τα λατομεία δεν δίνουν δουλειά σε πολλούς Διονυσιώτες. Μάλιστα επειδή ανεβοκατεβαίνουν από άλλες περιοχές επιβαρύνουν και την κίνηση στη Λεωφόρο Διονύσου, όπως και τα φορτηγά τους.
2. Τα κέρδη τους δεν βοηθάνε πολύ τον Διόνυσο αλλά τον επιχειρηματία. Παράγουν μάλιστα σχέσεις εξάρτησης οι οποίες δεν είναι ούτε σταθερές ούτε διαφανείς.
3. Γίνονται μεν υπόγεια εξορύξεις αλλά δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για αποκατάσταση. Και τα δεντράκια που συνέχεια φυτεύουν τα λατομεία στον δρόμο προς Νέα Μάκρη είναι παράνομα (χωρίς άδεια από το δασαρχείο) και επικίνδυνα (πάνω στις στροφές για να μην φαίνονται από τον δρόμο οι τρύπες!)
Είναι σαφές ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη διαφάνεια. Γιατί δεν κάνουν “open days” ώστε να τα επισκεφτούμε και να δούμε πως λειτουργούν, να καταλάβουμε καλύτερα; Άλλος λέει ότι έχουν σκάψει χιλιόμετρα ολόκληρα κάτω από το Διονυσοβούνι, άλλος ότι βάζουν μπουρλότα το βράδυ…ο καθένας την θεωρία του!
“Η εξόρυξη, η επεξεργασία αλλά και η χρήση των ορυκτών υλικών έχουν αρκετές αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, όπως διατάραξη χέρσου, παραγωγή αποβλήτων, ρύπανση εδάφους και αέρα, επιφανειακών και υπογείων νερών. Επίσης, μπορεί να προκληθούν ατυχήματα και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Αν και μικρό μόνο τμήμα της χερσαίας επιφάνειας χρησιμοποιείται για την εξόρυξη, είτε υπόγεια είτε επιφανειακή, εντούτοις προκαλείται σημαντική τοπική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευρύτερη περιβαλλοντική επίδραση στη χέρσο. Η υπόγεια εξόρυξη διαταράσσει λιγότερο τη έργων αποτελεί κρίσιμο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Λανθασμένες επιλογές οδηγούν σε περιορισμένη αποτελεσματικότητα των έργων, με συνέπειες την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.”
H σωστή διαχείριση των λατομείων όχι μόνο δεν θα μειώσει τις δουλειές για Διονυσιώτες αλλά μπορεί και να τις αυξήσει. Γιατί δεν αρκεί να ρίξουμε λίγο χώμα. Όπως βλέπετε στην εικόνα δεξιά, το υπέδαφος αποτελείται από διάφορα στρώματα, το καθένα με τον ρόλο του ώστε να συντηρούνται συγκεκριμένα είδη φυτών ανάλογα με την σύνθεσή του. Εκτός αν θέλουμε να βλέπουμε ένα πράσινο…χνούδι, θα χρειαστεί μελέτη και συστηματική μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.
Είμαστε περήφανοι για αυτό το προϊόν που παράγεται στον Διόνυσο αλλά θέλουμε να είμαστε περήφανοι και 100% με καθαρό μέτωπο και στον τρόπο εξόρυξής του.