Αντί να καταστρέφουμε τα ποτάμια και τα πιο μαγικά ορεινά τοπία με ανόητα και τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα μπορούμε να δούμε και νέες τεχνολογίες που εξελίσσονται στον χώρο. Στην φωτό μια φορητή υδροηλεκτρική γεννήτρια.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα της εξάρτησης της ΔΕΗ από τον λιγνίτη και τα σχετικά (κυριολεκτικά δυστυχώς) καρκινώματα στον νομό Κοζάνης είναι παλιά αμαρτία. Ταυτόχρονα χωρίς σωστές περιβαλλοντικές μελέτες, ακόμα και μικρά ποτάμια απειλούνται από την μανία για έργα (και μίζες και βολεμένες θέσεις στο δημόσιο.) Κάπου ανάμεσα στις διακοπές της ΔΕΗ, τις προσλήψεις και τις προκηρύξεις, τα αποτελέσματα και την…ΓΕΝΟΠ θα πρέπει να ασχοληθούμε και το ζουμί!
Υπάρχει ευτυχώς κίνημα που πολεμάει τα φράγματα αλλά είναι σημαντικό να δούμε και τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας από τα ποτάμια. Όχι μόνο αυξάνεται η παραγωγική ικανότητα των μικρών αυτών γεννητριών αλλά γίνονται όλο και πιο φιλικά προς τα ψάρια.
Στον Άραχθο για παράδειγμα, όσα είδη ψαριών (και έχει αρκετά ενδημικά το ποτάμι) απαιτούσαν μετακίνηση από την θάλλασα προς τις πηγές, εξαφανίστηκαν ακαριαία μόλις έγινε το φράγμα. Το ίδιο και τα χέλια. Για να μην καταλήξουμε να αγοράζουμε τροπικά ψάρια για ενυδρεία, καλό θα ήταν να μελετήσουμε τις νέες προτάσεις στον χώρο.