Αυτές οι μπόρες έχουν φτιάξει μια άνοιξη που είχαμε να δούμε χρόνια. Καταπράσινα παντού, λουλούδια και οργασμός βλάστησης. Δηλαδή ότι χειρότερο για πυρκαγιές. Τα ψηλά έχουν ήδη ξεραθεί και από κάτω το…προσάναμμα. Ακούγεται παράδοξο για εμάς στον Διόνυσο γιατί σε κάθε πυρκαγιά ακούμε θεωρίες συνωμοσίας αλλά αυτό το υλικό είναι ιδανικό για να αρχίσει μια πυρκαγιά από τσιγάρο.
“Αν ψάχνετε τους εμπρηστές που ψάχνουν στα κανάλια, σκύψτε απλώς και κοιτάξτε προσεκτικά το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας. Εκεί στη μέση, το τασάκι. Παρατηρείτε κάτι; Είναι ΑΔΕΙΟ! Στην χώρα με τα τόσο ψηλά ποσοστά καπνιστών έχουμε και την άσχημη συνήθεια να πετάμε τα αποτσίγαρα. Πάντα. Ακόμα και πέρυσι κατά την διάρκεια του χαμού στην Πάρνηθα μου έτυχε να δω να εκσφενδονίζεται αποτσίγαρο από το μπροστινό αυτοκίνητο. Στον Μαραθώνα! Μέσα στα ξερά χόρτα!!
Τώρα που διαβάσατε αυτές τις γραμμές, αν είστε καπνιστής αρχίζει η διαδικασία της άρνησης. Έχετε αποκλείσει από το μυαλό σας την πιθανότητα. Θεωρείτε ότι είναι μύθος ότι μπορεί να πάρει φωτιά από αποτσίγαρο. Κυκλοφορεί ένας αντίστοιχος μύθος και καλά ότι το έχει δοκιμάσει κάποιος και δεν παίρνει με τίποτα. Προκαλώ δημόσια σε επίδειξη οποιονδήποτε καραγκιόζη τολμήσει να ξεστομίσει τέτοια μπούρδα.
Αν δεν είστε καπνιστής και είστε στοιχειωδώς ευαίσθητος άνθρωπος, αρχίζετε και το σκέφτεστε. Τελικά δεν είναι εμπρηστές που καραδοκούν με κάθε ξηρασία και δυνατούς αέρηδες. Απλά υπάρχει μια σταθερή ποσότητα αναμένων τσιγάρων στην ελληνική φύση που περιμένει τις σωστές συνθήκες. Στην περιφερειακή Υμητού εκσφενδονίζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τσιγάρα. Στην επαρχία, δίπλα σε ρέματα το ίδιο. Είναι απλά θέμα χρόνου και συνθηκών να πάρει ένα.
Τα σύγχρονα τσιγάρα άλλωστε είναι σχεδιασμένα να μην σβήνουν για πολύ ώρα. Και πολλοί άνθρωποι τα πετάνε πριν καν φτάσουν στην μέση. Δηλαδή μπορεί για 10 λεπτά να κυκλοφορεί ανάμεσα σε ξερά χόρτα ή να το παρασύρει ο αέρας μεγάλες αποστάσεις. Αυτά περί οικοπεδοφάγων και “φιλέτων” που κυνηγάνε είναι αρλούμπες. Απλά όταν μια περιοχή αναπτύσσεται υπάρχουν περισσότεροι δρόμοι, άρα περισσότερη κίνηση, άρα περισσότερα τσιγάρα. Και περισσότερη πρώτη ύλη (μπάζα, σκουπίδια) για να αρχίσει μια φωτιά. Είναι μια από τις σοβαρές παρενέργειες των δρόμων που ανοίγει ο κάθε καραγκιόζης με μια μπουλντόζα όπου θέλει στην Ελλάδα. Εκεί που διαλύει ένα βουνό την επόμενη χρονιά (ειδικά αν όπως φέτος και πέρυσι έχει αργά βροχές και ενθαρρύνεται η χαμηλή βλάστηση η οποία ξεραίνεται ξαφνικά μετά από την ζέστη) είναι όλα έτοιμα για το τσιγάρο του επόμενου. Είτε βγήκε για κυνήγι ή για ερωτοτροπίες με την καλή του, το τσιγαράκι θα του φύγει. Θα τους φύγουν. Σωρηδόν. Είναι μετά θέμα χρόνου και ανέμου.
Κάντε ότι κάνω. Όταν είστε σταματημένοι στο φανάρι και ο μπροστινός σας πετάξει τσιγάρο, βγείτε από το αμάξι και πάρτε το. Μην τον βρίσετε, μην του πείτε τίποτα. Δεν το έκανε επίτηδες. Ασυναίσθητα έγινε. Αν σιχαίνεστε να το πιάσετε, απλά πατήστε το καλά καλά, αυτός σίγουρα δεν το έσβησε. Απλά έκανε την κλασσική κίνηση του χεριού, την ατημέλητη και το άφησε να πέσει…”