Χτυπάει το πρωί το ξυπνητήρι, ετοιμαζόμαστε, αφήνουμε τα παιδιά στο σχολείο, τρέχουμε να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, γυρνάμε κουρασμένες και ξεκινάμε μαραθώνιο, τα παιδιά στο φροντιστήριο, στο κολυμβητήριο, στο μπαλέτο και στο γήπεδο. Κι όταν αποκαμωμένες γυρνάμε με τα βλαστάρια μας στο σπίτι, να φάμε, να βάλουμε κανένα πλυντηριάκι, να σιδερώσουμε και λίγο πριν το μηχάνημα γράψει “running out of battery”, αφού χαζέψουμε και λίγο το twitter ή το fb, μη μείνουμε και πίσω βρε αδερφέ, μας παίρνει ο ύπνος στην πρώτη σελίδα του βιβλίου που λιβανίζουμε εδώ και εβδομάδες ή μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Και την άλλη μέρα φτου κι απ’ την αρχή!
Νομίζω μόλις σας περιέγραψα την τυπική μέρα της Ελληνίδας μάνας! Πού βρίσκουμε την ενέργεια να τα προλαβαίνουμε όλα, απορώ κι εγώ! Προλαβαίνουμε όμως να έχουμε μία ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας; Ανάμεσα στο ‘Φάε το πρωινό σου, γιατί θα χάσουμε το σχολικό!’ και στο ‘Διάβασες αγγλικά για αύριο;’ ή το ‘Μην πετάς τα παπούτσια σου δεξιά κι αριστερά’ και το ‘Ώρα για ύπνο’ αναρωτηθείτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πόσο ουσιαστικό χρόνο περνάμε με τα παιδιά μας! Και δεν το λέω για να μας δημιουργήσω τύψεις, απλά σας ζητάω να το σκεφτούμε.
Έχω να σας προτείνω μερικές ιδέες, που εγώ προσωπικά εφαρμόζω με την κόρη μου. Ίσως να βρείτε μια που σας κάνει:
Ας μείνει λίγο πίσω το σίδερο ή το μαγείρεμα, νομίζω μπορούμε να φάμε μια φορά και κάτι πρόχειρο και την ώρα του μαγειρέματος μια φορά την εβδομάδα να την αντικαταστήσουμε με ένα επιτραπέζιο ή με ώρα ζωγραφικής και χειροτεχνίας.
Καθιερώστε με τα παιδιά σας ένα απόγευμα επικοινωνίας και μοιραστείτε μαζί τους σκέψεις που σας απασχολούν και ακούστε τις δικές τους. Έτσι τα παιδιά θα μάθουν να επικοινωνούν μαζί μας και θα νιώσουν σημαντικά γιατί γίνονται μέτοχοι των σκέψεων των μεγάλων.
Φτιάξτε μαζί ένα γλυκό ή φαγητό. Τα πιτσιρίκια τρελαίνονται να ανακατεύουν, να ζυμώνουν, να δημιουργούν. Τα πασαλειμμένα μουτράκια με βούτυρο ή σοκολάτα έχουν ανεκτίμητη ομορφιά.
Παίξτε κυνήγι θησαυρού, κρύβοντας μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι μέσα στο σπίτι και δίνοντας τους διάφορα στοιχεία γραμμένα σε χαρτάκια, βοηθήστε τα παιδιά σας να τα βρουν. Η Όλγα μου το λατρεύει και είμαι σίγουρη πως και τα δικά σας παιδιά θα ξετρελαθούν.
Γεμίστε τη μπανιέρα με αφρόλουτρο, ρίξτε μέσα τα παπάκια σας και απολαύστε ένα μπάνιο με το γιο ή την κόρη σας.
Επιλέξτε μια ταινία που σας αρέσει και δείτε την μαζί, τρώγοντας ποπ κορν και πίνοντας χυμό.
Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί λίγο πριν την ώρα του ύπνου.
Αφήστε τους πάνω στο κολατσιό τους ένα σημείωμα που να τους λέει ‘σ’ αγαπώ’, ‘είσαι το αστέρι μου’.
Μιμηθείτε έναν ήρωα cartoon. Θα ξεκαρδιστούν στα γέλια.
Παίξτε κρυφτό ή γαργαλήστε τις πατούσες τους!
Σιγοψιθυρίστε τους την ώρα που κοιμούνται ένα νανούρισμα ή πόσο τα αγαπάτε. Το γλυκό μου μουτράκι, έτσι λέω το Ολγάκι μου, χαμογελάει ευτυχισμένο όταν το κάνω αυτό!
Πιστέψτε με δε θα σας πάρει πολύ χρόνο, μα το όφελος θα είναι διπλό. Τα παιδιά θα έχουν εισπράξει την αγάπη μας κι εμείς θα έχουμε γεμίσει τις μπαταρίες μας από τη θετική τους ενέργεια!
Αντί να τα ‘παρκάρουμε’ στους παιδότοπους, που χρήσιμοι είναι κι αυτοί, δε λέω, υπάρχουν ένα σωρό δημιουργικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί τους. Η λίστα είναι ατέλειωτη!
Απλά απολάυστε το! Αυτό κάνω κι εγώ με την κόρη μου!