Έχω γράψει υποστηρίζοντας σθεναρά τα θετικά των γνωριμιών Online επειδή πραγματικά έχουν πλεονεκτήματα και για πολλούς ανθρώπους είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή στον σύγχρονο κόσμο. Αλλά σε κάθε καλό πράγμα συνήθως παρουσιάζονται και τα τσιμπούρια. Στην προκειμένη περίπτωση έχουν βελτιωθεί πολύ οι απατεώνες. Έχεις μόλις χωρίσει, ψάχνεσαι λίγο online και πέφτεις σε ένα πολύ καλό παιδί, χήρος ο καημένος με ένα παιδί 8 χρονών. Ωραίος, συμπαθέστατος και όλα πάνε καλά στο chat. Ε, μια μέρα είναι λίγο στεναχωρημένος γιατί έχει γενέθλια ο γιός του και δεν έχει λεφτά να του πάρει δώρο. Μετά από κάνα μήνα αρρωσταίνει το παιδί και θέλει πάλι οικονομική βοήθεια για να θεραπευτεί. Αν είναι γυναίκα που πάει να ξεγελάσει άντρα συνήθως έχει μητέρα ηλικιωμένη ή μια θεία που πάλι χρειάζεται λεφτά “επειγόντως”.
Αρχίζεις με ερωτικά ποιήματα, φωτογραφίες και γλύκες σε μηνύματα, κανονίζετε να βρεθείτε και – ω, τι έκπληξη – λίγο πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του αμόρε σου, χτυπάει η καταστροφή. Αυτή που απαιτεί να στείλεις λεφτά εσύ για να ξελασπώσεις. Τα μεγάλα site όπως το www.okcupid.com (www.flirt.com και www.blackmatch.com της ίδιας εταιρείας) έχουν αλγόριθμους που βρίσκουν και αντιμετωπίζουν τους απατεώνες αρκετά αποτελεσματικά. Σε άλλες ιστοσελίδες γνωριμιών όμως πάνω από 10% των προφίλ είναι κάλπικα. Προφανώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά καθότι ντρέπονται να τα παραδεχτούν οι θαμώνες τέτοιων site συχνά, αλλά στις ΗΠΑ υπολογίζουν πάνω από 80δις ως τώρα τις ζημιές από τέτοιες απάτες συνολικά.
Άλλα συχνά κόλπα από τα οποία μπορείτε να τους αναγνωρίσετε είναι το γεγονός ότι είναι συχνά στρατιωτικοί (κι αυτοί όλο κάτι παθαίνουν…), επιμένουν να κάνετε τσατ σε άλλο σύστημα και όχι στην ιστοσελίδα γνωριμιών (για να μην τους βρει το σύστημα), δεν έχουν πειστικούς λόγους γιατί θέλουν ντε και καλά να κάνουν σχέση με εσάς στην Ελλάδα ενώ ζούνε στη Γκάνα, δεν έχουν πειστικό προφίλ (συχνά από copy-paste πχ στο Facebook έχουν πολλά ενδιαφέροντα σε κείμενο), αποφεύγουν να μιλήσετε (γιατί έχουν Κινέζικη προφορά!) και βέβαια…”σε ερωτεύτηκα από το πρώτο σου μήνυμα”, συνήθως έτσι παράφορα και άμεσα γίνεται.
Υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες αφιερωμένες στην μάχη κατά αυτών των απατεώνων. Κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο να τις συμβουλευτείτε. Ψάξτε μόνοι σας την φωτογραφία προφίλ, μάλλον είναι αντιγραφή από κάπου και θα την βρει το Google. Όταν σας πει ότι γεννήθηκε στην Χ γειτονιά, κοιτάξτε στο Google Maps και ρωτήστε κάτι σχετικό. Χωρίς να γίνετε κι εσείς ψυχοπαθείς ντετέκτιβ, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Δεν είναι ούτε “καλό” ούτε “κακό” να ψάχνετε τον έρωτα στον υπολογιστή σας. Κακό είναι να περιμένετε θαύματα γρήγορα και απλά για πράγματα τα οποία πρέπει να απολαμβάνουμε όλοι…μερακλίδικα.