Είναι λογικό σε εποχές με τόσο μεγάλες εξελίξεις να μπερδευόμαστε. Πριν μόλις δέκα χρόνια δεν είχαμε όλη μας την ζωή σε μια μικρή συσκευή στην τσέπη. Online όλα. Τηλεόραση πέφτει, YouTube ανεβαίνει. Ραδιόφωνο μόνο στο αμάξι ίσως, spotify και ξερό ψωμί. Εφημερίδα; Δεν θυμάμαι πως λερώνει το χαρτί της πια. Όλη μέρα social κάθε λογής, μηνύματα, αναρτήσεις, γέλια και κηδείες, όλα τα κάνουμε online πια.
Και οι εταιρείες στην Ελλάδα σιγά σιγά το καταλαβαίνουν. Κάνουν σελίδες στο facebook, χτυπάει το τηλέφωνο. Ανοίγουν eshop και βλέπουν να προσπερνάει ο τζίρος από εκεί τα άλλα τους. Θυμούνται τη λίστα με τα email και αρχίζουν τα newsletter. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά όσα κάνουν είναι με λογική προ δεκαετίας. Γιατί εκεί έχουν ξεμείνει πολλοί συμβουλάτορες.
Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι τα κόλπα που προσπαθούν να ξεγελάσουν την Google. Εδώ ένα άρθρο που έγραψα για το πρόβλημα αυτό πριν έξι χρόνια, νομίζω έχω κάπου και παλιότερο. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Δυστυχώς για τους Έλληνες εξυπνάκηδες, ευτυχώς για τους καταναλωτές. Η Google συνεχίζει απτόητη με την τεχνητή της νοημοσύνη να εξελίσσεται ταχύτατα.
- Κλεψιά δια του RSS. Λέει ο άλλος ο εξυπνάκιας “φέρε το RSS σου να το βάλω στο portal μου”. Σοβαρά ρε μάγκα; Δηλαδή χωρίς να κουραστείς, απλά να παίρνεις τα άρθρα από το δικό μου και να τα αντιγράφεις. Πως ακριβώς βοηθάει αυτό τους αναγνώστες;
- Κλεψιά δια του copy-paste. Δεν είναι πολιτικό το θέμα ούτε νομικό. Πολύ νομίζουν ότι είναι “συντάκτες” και κάνουν μια “χρήσιμη επισκόπηση της επικαιρότητας στον χώρο” συλλέγοντας (κλέβοντας) άρθρα από αλλού. Η Google όμως ξέρει. Βλέπει που βγήκε πρώτα το άρθρο και τον αντιγραφέα τον έχει εξαφανίσει.
- Κλεψιά με περίεργα παράθυρα και άλλα αντικείμενα που πετάγονται. Η Google θέλει όταν μπαίνεις σε μια ιστοσελίδα να περνάς καλά. Να σερφάρεις, να ψάχνεις και να πατάς στις διαφημίσεις τους. Δεν θέλει να νιώθεις σαν να περνάς ναρκοπέδιο.
- Κλεψιά με κόλπα για να πατήσεις κλικ εκεί που δεν θες. Προσπαθείς να σημαδέψεις το “χ” να κλείσει το παράθυρο και αυτό χορεύει σαν αρκούδα σε κοκαΐνη Σε στέλνει σε άσχετα site όπου
- …η Google ξέρει πόσο λίγο έκατσες. Ναι, ναι, εσείς που ξεσκίζεστε για παραπλανητικούς τίτλους τύπου “όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να φτάσετε σε οργασμό μια γυναίκα από τον τρόπο που πίνετε την μπύρα σας”. Η Google ελέγχει τον browser, έχει καβαλήσει στο κινητό, έχει επαρκέστατο δείγμα. Ξέρει ότι στην Καθημερινή κάθονται διπλάσιο χρόνο από ότι στην σαβούρα του Newsbomb.
- Η Google ξέρει ότι βασικά το blog “εγώ κι ο σκύλος μου” το διαβάζετε μόνο εσείς και η μαμά σας. (Ο σκύλος όχι ακόμα) Ξέρει ότι το κοινό σας είναι περιορισμένο, ότι έρχεται όλο από το Facebook και μόνο, ότι βλέπει μόνο ένα άρθρο για λίγο και φεύγει. Ξέρει ότι ο ένας πληρώνει διαφήμιση Facebook και φέρνει κόσμο ενώ ο άλλος τσιμπάει από Google search γιατί έχει καλύτερο περιεχόμενο.
Δεν είναι όλα θέμα “κίνησης” έτσι γενικά και αόριστα. Σιγά σιγά ακόμα και τα βούρλα που πουλάνε και αγοράζουν διαφήμιση στην Ελλάδα αρχίζουν να έχουν ποιοτικά κριτήρια. Γιατί αν δεν αποκτήσουν σύντομα θα βρούνε τον κολλοσό της Google απέναντί τους. Δεν θα αφήσουμε να μετατρέψετε το διαδίκτυο σε σκουπιδότοπο. Μαζευτείτε.