Έρχεται η εποχή τους. Εκεί δίπλα στα είδη camping και ένα ποδήλατο στα 169 ευρώ. Μια χαρά φαίνεται. Έχει και πολλές ταχύτητες. Shimano λέει, ποιός νοιάζεται τι σειρά είναι. Φαίνεται γερό, ομορφούτσικο. Άντε να το πάρω μπας και κάνω φέτος καμιά βόλτα παραπάνω…
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα καταλήξει στο γκαράζ σχεδόν αχρησιμοποίητο. Αποδεικνύεται πολύ βαρύ. Δεν χωράει εύκολα στο αμάξι. Κάτι χαλάει σχεδόν αμέσως. Και το πιο σημαντικό; Είναι τελείως λάθος η στάση του σώματός σας για οτιδήποτε “φυσιολογικό”.
Τα ποδήλατα βουνού είναι σχεδιασμένο για…βουνά. Όχι σαν τα Τουρκοβούνια ή τις ανηφόρες στου Παπάγου όμως. Για τις κατηφόρες με βράχια και κλαδιά. Είσαι σκυμμένος πάνω από το τιμόνι για να ελέγχεις καλύτερα την ρόδα λίγο πριν εκτοξευτείς. Αντίθετα η περισσότεροι άνθρωποι για εκείνη την βολτούλα που λέγαμε στο Praktiker, θα πάνω μπρος πίσω στην άσφαλτο ή το πολύ σε έναν καλό χωματόδρομο έξω από το χωριό. Με την λάθος στάση σώματος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα πονάνε όχι μόνο κάτω από την σέλα αλλά και στον λαιμό.
Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο αν αποφασίσετε να κινηθείτε μέσα στην πόλη. Αντί να βλέπετε τι γίνεται μπροστά, τα αυτοκίνητα και τα φανάρια βλέπετε…την άσφαλτο. Το σπαστό ποδήλατο λοιπόν είναι μονόδρομος για όλους εκτός από όσους είναι σίγουροι ότι θα κάνουν πολύ χρήση σε βουνό ή σε αγώνες. Με τα ίδια λεφτά που κάνει ένα καλό ποδήλατο μπορείτε να πάρετε ένα σπαστό που ζυγίζει το ίδιο. Και αλλάζει εύκολα μέγεθος για να κάνει και το ταίρι, το παιδί ή ο φίλος σας ποδήλατο με κάτι που του ταιριάζει καλύτερα ανατομικά. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά ένα καλό FAQ σχετικά με συχνές ερωτήσεις περί σπαστών ποδηλάτων και εδώ μια σοβαρή εταιρεία που κάνει mountain bikes ηλεκτρικά με πιστοποίηση για …Άλπεις.)
Το ερώτημα είναι λοιπόν “γιατί να μην πάρει κανείς ένα σπαστό ποδήλατο;”
(Διαβάστε εδώ ένα πρόσφατο ιατρικό άρθρο σχετικά με τον πριαπρισμό που μπορεί να πάθεις από το κλασσικό mountain bike αν χτυπήσεις τα ευαίσθητά σου σημεία στην οριζόντια μπάρα.)
Το 46% των απλών ποδηλάτων (έρευνα στο εξωτερικό) χρησιμοποιούνται μόλις 1-2 φορές την εβδομάδα και το άλλο 30% λιγότερο από μια φορά στις δυο εβδομάδες. Αντίθετα οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδήλατων σε ποσοστό 33% το χρησιμοποιούν καθημερινά και το 81% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. “Μόνο” 169 ευρώ λοιπόν πεταμένα ή θα πάρετε κάτι που έχει καλές πιθανότητες να αλλάξει τον τρόπο ζωής σας;