Η νευρική, δυστυχισμένη, απροσάρμοστη γυναίκα είναι εκτεθειμένη και στην παραπέρα πορεία της εγκυμοσύνης σε ορισμένους κινδύνους. Για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει ο παιδικός οργανισμός, η μητέρα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια «προφυλακτική στάση», πρέπει να «αφοσιωθεί» στο γεγονός της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Από τις δικές του εσωτερικές ανάγκες και απ’ τις συγκρούσεις του περιβάλλοντος προέρχονται εύκολα εντάσεις και αμυντικές στάσεις, οι οποίες επηρεάζουν πιθανόν και την εγκυμοσίί- νη. Σήμερα αναρωτιέται κανείς στην ψυχοσωματική ιατρική, μήπως η πρόωρη αποβολή του καρπού δεν προκαλείται από ανεπεξέργαστα αισθήματα φόβου. Από πολλά ιστορικά ασθενών διαθέτουμε πάντως βάσεις ότι οι ψυχικές δυσκολίες της μητέρας μπορούν να διακόψουν την εγκυμοσύνη· πιο εντυπωσιακά φαίνεται αυτό στην «αποβολή απ’ τρόμο», όπου ένας υπερβολικός ερεθισμός τρομακτικού είδους οδηγεί σε αποβολή του ακόμη ανώριμου καρπού.
Διαταραχές του μεταβολισμού παρουσιάζονται επίσης στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, οι οποίες ονομάζονται «τοξαιμίες της κυήσεως». Ενα απ’ τα πολλά συμπτώματα είναι εδώ η ψηλή πίεση του αίματος και σε βαριές περιπτώσεις σπασμοί όπως στην επιληψία. Εδώ δε θα έπρεπε πάλι να σταματήσουμε στο βιοχημικό πόρισμα. Φυσικά δίαιτα και η φαρμακοθεραπεία επιβάλλονται σ’ αυτές τις γυναίκες πρέπει όμως να προσέξουμε ότι αυτές οι άρρωστες παρουσιάζουν ψυχικές περιπλοκές, που πιθανόν να αποτελούν τον πυρήνα της αρρώστιας τους. Οσο λιγότερο έχει η γυναίκα προετοιμαστεί στην προηγούμενη ζωή της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής της και του γυναικείου ρόλου της, τόσο πιο εύκολα καταβάλλεται, όταν μια εγκυμοσύνη της φέρνει πιο κοντά στη συνείδηση τη θηλυκότητά της και τα καθήκοντα που συνδέονται μ’ αυτή. Επίσης οι λεγόμενες νευρώσεις και ψυχώσεις της εγκυμοσύνης πρέπει να παρατηρηθούν σ’ αυτή τη συνάρτηση: η γυναίκα, που παθαίνει στην εγκυμοσύνη μια ψυχική ή σωματική κατάρρευση, εκφράζει καθαρά τη γενική της δυσπροσαρμο- γή στη γυναικεία μοίρα της. Η γέννηση και η λοχεία είναι οι τελευταίοι σταθμοί της δοκιμασίας, που σημαίνει για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη. Η γέννηση είναι σίγουρα μια μεγάλη φυσική και ψυχική απαίτηση: μόνο η σωματική απόδοση κατά την εξαγωγή του καρπού μπορεί να παραβληθεί με την ανάβαση ενός βουνού 3.000 μέτρων! Μέχρι τον αιώνα μας ο τοκετός ίσχυε σα μια πολύ οδυνηρή διαδικασία – ήδη ο χαρακτηρισμός «ωδίνες» δηλώνει ότι οι άνθρωποι παραχωρούν στον πόνο κατά τον τοκετό μια εξέχουσα θέση. Η Βίβλος συνδέει τον πόνο του τοκετού κυριολεκτικά με το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας: η κατάρα για την πρώτη μητέρα του ανθρώπινου γένους είναι: « …εν
λύπαις τέξπ τέκνα». Γι’ αυτό οι άνθρωποι πίστευαν μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες ότι είναι εντελώς φυσικό να είναι οδυνπρή n γέννπσπ ενός παιδιού.
Μια αλλαγή σ’ αυτή τπν άποψπ προήλθε και απ’ το γεγονός ότι σε γυναίκες πρωτόγονων φυλών παρα- τπρούνται ελάχιστοι πόνοι κατά τον τοκετό. Απ’ αυτό βγήκε το λογικό συμπέρασμα ότι n στάσπ τπς εγκύου μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολέψει ουσιαστικά τον τοκετό. Ετσι έσπασε ο μύθος για τον οδυνπρό τοκετό και αναπτύχθπκε n μέθοδος του «ανώδυνου τοκετού», που στους πρωτοπόρους του συγκαταλέγεται ο Αμερικανός G. D. Read. Οι γιατροί βασίστπκαν στο γεγονός οτι ο φόβος και n δυσκαμψία είναι τα ουσιαστικότερα εμπόδια του τοκετού· με ενπ- μέρωσπ τπς γυναίκας για τπ διαδικασία του τοκετού, με γυμναστική κατά τπ διάρκεια τπς εγκυμοσύνπς, με ψυχΟλογική καθοδήγπσπ και φροντίδα οι πόνοι του τοκετού μπορούν να μειωθούν σπμαντικά, πάντως όχι να εξουδετερωθούν εντελώς. Σπμασία έχει στπν πρώτπ γραμμή ότι n γυναίκα στα τελευταία στάδια τπς εγκυ- μοσύνπς και στπ λοχεία έχει το αίσθπμα τπς ασφάλειας ότι περιβάλλεται με αγάππ – αυτός είναι ο ψυχολογικός βασικός κανόνας, που ισχύει για όλα τα προβλήματα τπς εγκυμοσύνπς, του τοκετού και τπς λοχείας.
Ο αλκοολισμός της γυναίκας ηρο- έρχεται – όπως και του άντρα – από ορισμένες ψυχικές αιτίες, που λίγο – λίγο μπορούν ν’ αναγνωριστούν εύκολα. Κάθε φορά είναι μια φαινομενικά ακατανίκητη εσωτερική ανάγκη, που ωθεί τη γυναίκα να καταφύγει στο αλκοόλ, που για λίγη ώρα τουλάχιστον την απαλλάσσει απ’ τις φροντίδες της.
Εκτός απ’ αυτό για τη γυναίκα υπάρχουν και καθαρά εξωτερικοί λόγοι για την κατανάλωση αλκοόλ. Μια σίγουρα καταστρεπτική επίδραση ασκεί στην περίπτωση αυτή το λεγόμενο «μπαρ του σπιτιού». Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν σαν απόδειξη του ψηλού βιοτικού επιπέδου τους να διαθέτουν μπαρ στο σπίτι, όπου υπάρχει πρόχειρη μια μεγάλη ποικιλία από οινοπνευματώδη ποτά. Αυτή η άκοπη προσιτότητα του αλκοόλ αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο. Σχεδόν κάθε γυναίκα είναι εκτεθειμένη κατά διαστήματα σε ορισμένες δυσθυμίες. Δε χρειάζεται να είναι κανένας ιδιαίτερα ασταθής, αλλά η βασική διάθεση του ανθρώπου παρουσιάζει «κανονικά» διαρκώς ταλαντεύσεις, όπου εδώ κι εκεί μπορεί να κυριαρχήσουν και καταθλιπτικά αισθήματα, ατολμία, φόβος κλπ. Η ψυχικά υγιής γυναίκα είναι ικανή να υπερνικήσει τέτοιους ερεθισμούς. Κάνει υπομονή να περιμένει την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, που κατά κανόνα αργά ή γρήγορα έρχεται. Οταν κανείς έχει το αλκοόλ σα «φροντιδοσπάστη» στο σπίτι, υπάρχει πάντα ο πειρασμός να μειώνει κάθε μικρή του κατάθλιψη με το ακατάλληλο Φάρμακο.
JOSEF RATTNER – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – Η σύγχρονη γυναίκα ανάμεσα στο μύθο και στην πραγματικότητα -Η μετάφραση έγινε από το γερμανικό πρωτότυπο: «Psychologie der Frau» Εκδόσεις Η. Μανιατέας – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γιώργου Βαμβαλή