Καθώς προχωρούσε η εβδομάδα στο μυαλό μου η ανασκόπηση είχε τίτλους σαρωτικούς για την κυριαρχία του Μπουτάρη. Στα “κλασσικά” ΜΜΕ η διαφορά ήταν τεράστια αλλά ακόμα και στο διαδίκτυο ήταν πολύ μπροστά.
Και πάω στο “impact” περιμένοντας να δω κάτι αντίστοιχο. Αλλά όχι.
Η εικόνα συνάδει με τις περισσότερες προβλέψεις για το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή. Ο αριθμός αναφορών στον Μπουτάρη μπορεί να ήταν… ΧΧΧ-large αλλά το Aino με ακρίβεια εκτίμησε ότι ήταν σε media καταστάσεις χαμηλού αντίκτυπου. Αυτό φαίνεται ακόμα καλύτερα στο differential impact με την αντεπίθεση Γκιουλέκα την ημέρα της ανακοίνωσης των πρώτων υποψηφίων Μπουτάρη.
Προφανώς μια εκλογική αναμέτρηση έχει και άλλα σημαντικά θέματα. Ειδικά όταν είναι κοντά κοντά τα νούμερα, ο ρόλος των πιο μικρών συνδυασμών και των αρχηγών τους σε πιθανό δεύτερο γύρο είναι κρίσιμης σημασίας. Από επιστημονική άποψη είναι ξεκάθαρο ότι εργαλεία σαν το Aino είναι στην κόψη του ξυραφιού στο μέλλον της πολιτικής ανάλυσης για έναν απλούστατο λόγο: οι διαφορές ανάμεσα στην χρήση “νέων” και “παλιών” ΜΜΕ είναι έντονες. Oι νέοι πλέον βασίζονται έντονα στο διαδίκτυο όπως και οι δημοσιογράφοι. Οι παλιοί κανόνες στους οποίους βασίζονταν πολιτικοί και αναλυτές δεν “βγαίνουν” πια. Σύμφωνα με την Ipsos-Mori το πιο εντυπωσιακό ίσως επίτευγμα της κινητικότητας στα Νέα Μέσα ήταν η αύξηση της συμμετοχής. 7% περισσότεροι 18-24χρονοι, 6% περισσότεροι 25-34χρονοι! Το 1/4 των 18-14χρονων είχε σχολιάσει τις εκλογές στα social media και to 81% εκφράσαν το ενδιαφέρον τους κάπως. (YouGov)
Καθώς ακόμα και η ελληνική κοινωνία ξεφεύγει από απλούς κανόνες όπως “ψηφίζω ότι και ο μπαμπάς μου”, “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά” ή “ο παππούς μου στον πόλεμο πάντα έλεγε…” η σημασία του υπολογισμού απήχησης (impact) σε ένα πολύπλοκο media περιβάλλον θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.