Θα στείλεις μια σελίδα. Θα παραλάβει ο άλλος μια σελίδα. Ήδη τον έχεις πλησιάσει έτσι ένα βήμα. Το βιογραφικό σου θα έχει παλμό σφυροκοπήματος. Όσο πιο λιτό, τόσο πιο ισχυρές οι ριπές.
Ο οικονομικός διευθυντής γνωστού πολυεθνικού ομίλου έλεγε ότι, όταν ζητά να δει βιογραφικά στο γραφείο του, από το πάκο που του στέλνουν ξεχωρίζει και διαβάζει πρώτα αυτά που είναι μία σελίδα. Αν, στη συνέχεια, σε καλέσουν σε συνέντευξη, έχεις όλο το χρόνο να αναλύσεις όποια γραμμή του βιογραφικού σού ζητηθεί. Σκέψου ότι ακόμη και το βιογραφικό του Bill Gates μπορεί να γίνει μια σταλιά. Σφηνάκι!
Όταν ρωτήθηκε ο νομπελίστας Εrnest Hemingway πώς πετυχαίνει το πυκνό ύφος στα βιβλία του, είπε: «Ήμουν πολεμικός ανταποκριτής για χρόνια κι έπρεπε να στέλνω τα ρεπορτάζ με τον τηλέγραφο, όπου η κάθε λέξη πληρώνεται ξεχωριστά!». Εσύ τώρα, όταν κάθεσαι στην πολυθρόνα σου και συντάσσεις απερίσπαστος το βιογραφικό σου, έχε κατά νου ότι θα το διαβάσουν άνθρωποι που πνίγονται στη δουλειά. Έχουν δει και έχουν ακούσει τόσα, που θα αιχμαλωτιστούν ίσως από τη σαφήνεια και την ευστοχία, αλλά θα αφήσουν τις μεγαλοστομίες να πέσουν στο έδαφος. Άλλωστε ο σκοπός του βιογραφικού είναι να σε καλέσουν σε συνέντευξη, όχι να σε προσλάβουν κατευθείαν.
Ας δούμε λοιπόν μια πιθανή δυνατή, σφιχτή δομή βιογραφικού σε τέσσερις ενότητες:
- Προσωπικά στοιχεία.
- Επαγγελματική πείρα: εταιρείες όπου έχεις εργαστεί και θέση σ’ αυτές. Από την πιο πρόσφατη, π.χ. «Σεπτέμβριος 2003-Σήμερα», και προς τα πίσω.
- Εκπαίδευση: εξειδίκευση, μεταπτυχιακές και πανεπιστημιακές σπουδές.
- Γνώσεις-δραστηριότητες: ξένες γλώσσες και επίπεδο κατάρτισης, χρήση και γνώσεις σε Η/Υ, κάποια σημαντική παρουσίαση ή δημοσίευση κτλ.
Δε χρειάζεται να αναφέρεις ότι παίζεις τένις ή ότι σ’ αρέσει το σκι, εκτός αν ψάχνεις για δουλειά στην Αγγλία, όπου δίνεται βάρος στα χόμπι και από τους εργοδότες. Στη χώρα μας το βιογραφικό θα το παραλάβει πιθανότατα κάποιος που δε σηκώνει κεφάλι απ’ το γραφείο του.
Επίσης είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις μία ή δύο συστατικές επιστολές από προηγούμενο εργοδότη σου ή/και καθηγητή σου. Σε περίπτωση που στείλεις το CV (Curriculum Vitae, δηλαδή το Βιογραφικό Σημείωμα ή ΒΣ) ταχυδρομικά, πρέπει απαραιτήτως να στείλεις και μία συνοδευτική επιστολή, σύντομη πάλι.
Απόσπασμα από αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη. Πατήστε εδώ για το δεύτερο μέρος.