Ποιος δε λατρεύει τα φρέσκα μακαρόνια; Με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, με αλλαντικά ή απλά λαχανικά, με όποιον τρόπο κι αν τα μαγειρέψεις τέλος πάντων, είναι το ίδιο απολαυστικά και χορταστικά. Ραβιόλια ιταλικά λέει ο Άκης, αλλά όποιον κι αν βλέπετε να τα διαφημίζει, εκεί που σκέφτεσαι πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει το ζυμαρικό, τσουπ έρχονται τα γεμιστά ζυμαρικά, που πάνε τις λιγούρες μας ένα level παραπάνω!
Δείτε παρακάτω τις 12 κατηγορίες αυτών:
Tortellini: Στο μέγεθος ενός βώλου, γεμιστά με τυριά, αλλαντικά ή και τα δύο!
Tortelloni: Με ανάλογες γεμίσεις όπως στα tortellini, αλλά στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Mezzelune: Σε σχήμα μεσοφέγγαρου με «κατσαρό» τελείωμα και υπέροχες γεμίσεις.
Cappelletti: Ίσα στο μέγεθος με ένα αυγό ορτυκιού (!), τα cappelletti μοιάζουν αρκετά με
Tortellini: στην εμφάνιστη, αν εξαιρέσεις την τρύπα στη μέση που τους λείπει.
Ravioli: Τετράγωνα γεμιστά ζυμαρικά (κάποιες φορές τα συναντάμε και σε στρογγυλό σχήμα), τα οποία μοιάζουν τρομερά με μπισκότα μιράντα!
Ravioli Gigante: Το λέει και η λέξη. «Gigante». Κανονικά ravioli, αλλά super-sized!
Agnolotti: Ορθογώνια ή ημικύκλια, με στριφτό τελείωμα, για γεμάτες μπουκιές.
Fagottini: Μικρά πουγκάκια ζυμαρικών.
Conchiglie: Τα γνωστά μας κοχύλια, με μεγαλύτερο βάθος, για περισσότερο γέμισμα.
Pansotti: Τρίγωνα σας τυροπιτάκια, με λείες άκρες.
Canneloni: Κύλινδροι ζυμαρικών, αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος, συνήθως με γέμιση κιμά.
Manicotti: Σαν τα cannelloni, αλλά με ρίγες. Φανταστείτε τα σαν γιγάντιες πέννες ριγέ!
Τα απλά ζυμαρικά, που κυκλοφορούν σε αναρίθμητες εκδοχές, «σηκώνουν» άπειρους γευστικούς συνδυασμούς. Τα γεμιστά ζυμαρικά, όμως, όπως και να το κάνουμε έχουν άλλη χάρη και θέλουν τη δική τους μεταχείριση.
Φρέσκα ή του εμπορίου, με πληθωρική γέμιση από τυριά (παρμεζάνα, πεκορίνο ρομάνο κ.ά), μέχρι προσούτο, ψιλοκομμένο κρέας, ψάρια και θαλασσινά αλλά και κάθε λογής λαχανικά, τα γεμιστά ζυμαρικά είναι από τις επιλογές που όπως και να τις φτιάξεις θα δικαιωθείς. Στην Ιταλία που θεωρείται πατρίδα των ζυμαρικών, σχεδόν κάθε περιοχή έχει τη δική της πρόταση σε γεμιστά ζυμαρικά με διαφορετικό τύπο της ζύμης, σχήμα και γέμιση.
Ποια να διαλέξω;
Η γευστική τους γκάμα διαρκώς επεκτείνεται με τα τορτελίνια, τορτελόνε (λίγο μεγαλύτερα) και τα ραβιόλια να αποτελούν τυπικές επιλογές. Αξίζει να σημειώσεις ότι μεταξύ άλλων στην ελληνική αγορά θα βρεις και μερικές γεύσεις προσαρμοσμένες στα τοπικά δεδομένα όπως ντομάτα, φέτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, μανούρι, ελιές και καπνιστό τυρί. Τα πιάτα σου βέβαια θα γίνουν ακόμη πιο προσεγμένα αν οι πρώτες ύλες της ζύμης και της γέμισης είναι βιολογικές ή ολικής άλεσης ενώ το τελικό αποτέλεσμα αποκτά άλλη διάσταση αν χρησιμοποιήσεις γεμιστά ζυμαρικά στην τρίχρωμη εκδοχή τους με σιμιγδάλι, σπανάκι και ντομάτα λόγου χάριν.
Πώς να τα φτιάξω;
Οι σάλτσες και οι συνδυασμοί στα υλικά που θα δώσουν προσωπικότητα στα πιάτα σου είναι ανάλογοι του τύπου της ζύμης και της γέμισης του ζυμαρικού. Η γέμιση με τυριά δένει υπέροχα με τις σάλτσες από κρέμα γάλακτος ενώ μανιτάρια, καπνιστά αλλαντικά, κρεμμύδι φρέσκο ή ξηρό και πράσο τους πάνε πολύ. Οι σάλτσες με ντομάτα ωστόσο ταιριάζουν ιδανικά με τη γέμιση από κρέας, ψάρια και λαχανικά. Με γεμιστά ζυμαρικά θα φτιάξεις και ωραιότατες κρύες σαλάτες με σάλτσες που έχουν βάση τη μαγιονέζα, κίτρινα τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, μυρωδικά ή πιο απλά, με λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αρωματικά. Βέβαια είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται και σκέτα, πασπαλισμένα με τυρί της αρεσκείας μας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις είναι η ένταση των μπαχαρικών που θα πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να καλύπτουν τη γεύση των ζυμαρικών.
Γέμιση από… σπίτι
Η προσθήκη της προσωπικής σου πινελιάς στη γέμιση δεν προϋποθέτει απαραίτητα και το να φτιάξεις σπιτικά ζυμαρικά. Υπάρχουν κάποια όπως είναι τα κανελόνια ή οι κοχύλες (λουμάτσε) που το «φιλόξενο» σχήμα τους επιτρέπει το γέμισμα με υλικά της επιλογής σου. Τα κανελόνια γίνονται υπέροχα με κλασική σάλτσα μπολονέζ, ή σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά και τυριά ενώ αν προτιμάς πιο πληθωρικές προτάσεις, μια ωραία γέμιση από φρέσκα μανιτάρια, πράσο, κοτόπουλο, κίτρινα τυριά και κρέμα γάλακτος είναι ό,τι πρέπει.
Τα οινικά ταιριάσματα
Η επιλογή του ιδανικού οινικού συντρόφου δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι σομελιέ για να κάνεις το σωστό συνδυασμό, αρκεί να γνωρίζεις μερικά απλά και βασικά αφού το κριτήριο της οινικής επιλογής είναι ο τύπος της σάλτσας που θα συνοδεύσει τα ζυμαρικά σου για να διατηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες. Όταν για παράδειγμα η σάλτσα είναι απαλή χωρίς γευστική ένταση, με έντονα αρώματα μυρωδικών, ή περιέχει κρέμα γάλακτος, προτιμάς και το ανάλογο δροσερό λευκό, ενώ στα πιάτα με σάλτσα ντομάτας ένα φρουτώδες ερυθρό κρασί ή κάποιο ροζέ χωρίς έντονο χαρακτήρα θα αναδείξουν ιδανικά τις γεύσεις των πιάτων.
Τορτελίνια, ραβιόλια, μαντί, πελμένι, βαρένικα ή dumpling, τα γεμιστά ζυμαρικά όλου του κόσμου δημιουργούν ρίγη συγκίνησης όπου κι αν κάνουν την εμφάνισή τους.
Μπορεί οι Ιταλοί να έχουν ταυτιστεί με το παρατσούκλι «μακαρονάδες» όμως παραπάνω από τον μισό πλανήτη είμαστε μακαρονάδες. Κι αυτό γιατί ο υπόλοιπος μισός πλανήτης δεν τα γνωρίζει. Έχουμε κι εμείς τα δικά μας παραδοσιακά ζυμαρικά. Κάποιες φορές μάλιστα τα γεμίζουμε, τα μαγειρεύουμε και τα σερβίρουμε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Ας δούμε τα πιο γνωστά γεμιστά ζυμαρικά και τα μυστικά τους.
Ραβιόλια ιταλικά
Τα βρίσκουμε και σε ξηρή μορφή στο εμπόριο, αλλά τα φρέσκα είναι σίγουρα καλύτερα. Γίνονται από μια ζύμη φτιαγμένη από σκληρό αλεύρι και αυγά. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτά φύλλα με τη μηχανή των ζυμαρικών ή στον πάγκο με τον πλάστη. Από πάνω μπαίνει η γέμιση ανά τακτά διαστήματα, σκεπάζεται με δεύτερο φύλλο ζύμης και ύστερα τα ραβιόλια κόβονται σε τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια, σε μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος. Γι’ αυτή τη διαδικασία υπάρχουν ειδικά εργαλεία, αλλά και φόρμες. Τα ραβιόλια είναι γεμισμένα με διάφορες γεμίσεις και θεωρούνται φοβερή ντελικατσία της ιταλικής κουζίνας. Και είναι φυσικά γιατί απαιτούν κόπο και τεχνική.
Η πιο απλή γέμιση είναι μείγμα από ρικότα (λευκό τυρί σαν ανθότυρο), βασιλικό και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορεί όμως να είναι και από κάποιο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κρέας, κιμά, συκώτι ή πουλερικό, από μανιτάρια, από σπανάκι και ρικότα, από επεξεργασμένα λαχανικά και ό,τι άλλο κατεβάσει η όρεξη του μάγειρα. Τα ραβιόλια βράζονται την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστούν. Βράζουν λίγα λίγα (συνήθως ανά μερίδα) μέσα σε καλά αλατισμένο νερό ή σε κάποιο ζωμό. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια του νερού, σε ελάχιστα λεπτά δηλαδή είναι έτοιμα. Σερβίρονται αμέσως στο πιάτο, είτε περιχυμένα με λίγο καμένο βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα, με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, με πέστο, αλλά και διάφορες άλλες σάλτσες.
Τορτελίνια ιταλικά
Αδελφάκια με τα ραβιόλια, τα τορτελίνια τα απολαμβάνουμε ξερά και φρέσκα. Γίνονται με την ίδια ζύμη που γίνονται και τα ραβιόλια, με τη διαφορά ότι έχουν διαφορετικό σχήμα. Συνήθως η ζύμη κόβεται σε τετράγωνα ή δίσκους, παίρνουν τη γέμιση, διπλώνονται για να σκεπαστεί η γέμιση κι ύστερα οι δυο τους άκρες ενώνονται, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό σχήμα που γνωρίζουμε. Κι εδώ οι γεμίσεις είναι παρεμφερείς (επεξεργασμένα τυριά, λαχανικά, κρέας) το μαγείρεμα γίνεται σε νερό ή ζωμό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο τέλος τα τορτελίνια σερβίρονται με κάποια σάλτσα και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.
Βαρένικα από τον Πόντο και τη Ρωσία
Τα βαρένικα είναι γεμιστά ζυμαρικά σε σχήμα μισοφέγγαρου. Στην Ελλάδα τα έφεραν οι Πόντιοι που ήρθαν από περιοχές της Ρωσίας. Η ζύμη τους είναι πολύ απλή από αλεύρι, χλιαρό νερό, αλάτι και λίγο λάδι, όπως η ζύμη του φύλλου της πίτας. Η ζύμη κόβεται σε δίσκους με τη βοήθεια ενός ποτηριού, γεμίζονται με πατημένο ανθότυρο στο οποίο μπορούν να προστεθούν αλάτι πιπέρι και κάποιο ξερό αρωμτικό, διπλώνονται και πιέζονται τριγύρω να κλείσουν. Στη συνέχεια βράζονται σε δόσεις μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα βαρένικα σερβίρονται ζεστά με μπόλικο καμένο βούτυρο.
Πελμένι από την Ουκρανία και τη Ρωσία
Γεμιστά ζυμαρικά η ζύμη των οποίων φτιάχνεται με αλεύρι, νερό, αυγό κι αλάτι. Έχουν στρογγυλό ευμέγεθες σχήμα και είναι γεμισμένα με διαφόρων ειδών φάρσες (γεμίσεις) όπως κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός, πατάτα, τυριά κλπ. Βράζονται σε αλατισμένο νερό και σερβίρονται μαζί με σμετάνα (είδος ξινής κρέμας με μπόλικα λιπαρά που συνηθίζεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) και μπούκοβο.
Μαντί από την Τουρκία και τον Πόντο
Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες έφεραν μαζί τους τη συνταγή των μαντί, των παράξενων ζυμαρικών που γεμίζονται με πικάντικο κιμά από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, αρτυμένο με κρεμμύδι, σκόρδο και αλατοπίπερο. Το ζυμάρι είναι απλό από αλεύρι, νερό, αλάτι και λάδι όπως αυτό της πίτας. Ανοίγεται σε φύλλο και κόβεται σε καρέ κομμάτια που άλλοτε κλείνουν μέσα τους τη γέμιση, ενώνοντας τις δυο απέναντι γωνίες τους για να πάρουν σχήμα βαρκούλας ή ενώνοντας τις 4 γωνίες τους ενώνονται στο κέντρο πάνω από τη γέμιση και μοιάζουν σαν κλειστό μαντήλι. Τα μαντί άλλες φορές βράζονται μέσα σε νερό ή ζωμό κι άλλες φορές αραδιάζονται στο ταψί και ψήνονται. Στο τέλος τους προσθέτουν μέσα στο ταψί ζωμό για να τον απορροφήσουν και να μαλακώσουν. Σε κάθε περίπτωση τα μαντί σερβίρονται με γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο, λιωμένο βούτυρο και πάπρικα πικάντικη ή σουμάκ.
Dumplings από την Κίνα και την Ιαπωνία
Τα γεμιστά ζυμαρικά της Άπω Ανατολής και της Ασίας μοιάζουν με πιτάκια. Η ζύμη τους είναι απλή από αλεύρι, νερό κι αλάτι κι ανοίγεται σε λεπτούς δίσκους. Όταν είναι γεμισμένα με χοιρινό κιμά λέγονται gyoza, όμως η γέμισή τους ποικίλει και μπορεί να περιέχουν τυρί, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά, κλπ. Έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο διπλώματος, κάπως περίτεχνο που τους δίνει χαρακτηριστικό σχήμα, στρογγυλό ή σαν μισοφέγγαρο με ένα περίτεχνο κλείσιμο από πάνω. Κάποιες φορές τηγανίζονται κι άλλες βράζονται στον ατμό μέσα σε ειδικά σκεύη από μπαμπού. Άλλες φορές σερβίρονται μέσα σε ζωμό κι άλλες με κάποια σάλτσα σόγιας ή άλλου είδους σάλτσα.
Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δεκάδες είδη τους, καθένα από τα οποία ταιριάζει με διαφορετικές σάλτσες και σε διαφορετικές συνταγές.
Ο παρακάτω οδηγός θα σου συστήσει τους πιο διαδομένους τύπους ζυμαρικών, αλλά και τον ιδανικό τρόπο να τους χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου, ώστε το αποτέλεσμα να σε κάνει να αναφωνήσεις «Mamma mia!».
Spaghetti
Τι είναι: Το γνώριζες ότι αυτά τα θαύματα της γαστρονομίας, που κατάγονται από τη Νάπολη, ονομάστηκαν έτσι (το 1842, από τον Antonio Viviani) γιατί έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου; Σήμερα είναι, θα τολμούσαμε να πούμε, τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά, και γιατί μαγειρεύονται γρήγορα (ιδιαίτερα τα υπέρλεπτα Spaghettini, είναι έτοιμα σε 5’) και επειδή η απόλαυση της κάθε μπουκιάς τους, που προϋποθέτει το αργό τύλιγμά τους γύρω από το πιρούνι, είναι μια μικρή ιεροτελεστία.
Πού χρησιμοποιούνται: Φυσικά, τα Spaghetti οφείλουν τη δημοτικότητά τους και στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτα σε συνδυασμούς. Ταιριάζουν και με σάλτσες ντομάτας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνταγές ζυμαρικών χωρίς σάλτσα – π.χ. σε ένα πιάτο κάτσιο ε πέπε (που σημαίνει, ουσιαστικά, τυρί και πιπέρι) ή με όστρακα και άλλα θαλλασινά.
Spaghetti
Linguine
Τι είναι: «Συγγενείς» των Spaghetti, δεδομένου του μεγάλου μήκους τους, προέρχονται από τη Γένοβα.
Πού χρησιμοποιούνται: Επιδεικνύουν ένα μεγάλο ατού: χάρη στο πλατύ σχήμα τους, μπορούν να βρουν το ταίρι τους ακόμα και σε λεπτόρρευστες σάλτσες (για παράδειγμα, σε σπιτικές πέστο ή σε ανάλαφρες σάλτσες λαχανικών), για τις οποίες λειτουργούν ως μια καλή βάση.
Farfalle
Τι είναι: Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και ο λόγος που βαφτίστηκαν έτσι είναι προφανής. Καθώς φτιάχνονται από ένα φύλλο ζύμης που κόβεται σε τετραγωνάκια και «τσιμπιέται» στο κέντρο, έχουν μεγαλύτερο πάχος στη μέση και μικρότερο στις άκρες.
Πού χρησιμοποιούνται: Χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα τους, αφενός κρατούν τέλεια τις πλούσιες σάλτσες (π.χ. από ντομάτα ή τυρί) και αφετέρου ξαφνιάζουν τον ουρανίσκο, φέρνοντάς τον σε επαφή με δύο διαφορετικές υφές στο ίδιο ζυμαρικό! Χρησιμοποίησε ελεύθερα τα Farfalle και σε κρύες σαλάτες –για παράδειγμα με τυρί, ζαμπόν, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντρέσινγκ από μαγιονέζα και μουστάρδα– και σε κάθε πιάτο που θέλεις να «τιμήσουν» τα παιδιά. Όλα τα πιτσιρίκια λατρεύουν τα Farfalle, μάλλον επειδή εντυπωσιάζονται από τη χαριτωμένη μορφή τους!
Farfalle
Fusilli
Τι είναι: Μπορεί στα ελληνικά να τα ξέρουμε ως «βίδες», όμως αυτά τα ζυμαρικά, με ρίζες από την κεντρική και βόρεια Ιταλία, χρωστούν το όνομά τους στην ανέμη όπου τα παλιά χρόνια τυλιγόταν το μαλλί.
Πού χρησιμοποιούνται: Στο χαρακτηριστικό σπιράλ σχήμα τους, ωστόσο, δεν οφείλουν μόνο την ονομασία τους, αλλά και την ευελιξία τους στους συνδυασμούς. Κι αυτό γιατί παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα, με αποτέλεσμα να δένουν εξίσου επιτυχημένα με σπιτικές πέστο αλλά και με πλούσιες σος από ντομάτα ή τυρί.
Rigatoni
Τι είναι: Κοντά ζυμαρικά, με σωληνωτό σχήμα και ρίγες στην επιφάνεια.
Πού χρησιμοποιούνται: Τα Rigatoni εγκλωβίζουν κάθε σάλτσα, από την πιο λεπτόρρευστη (π.χ. με βάση τα λαχανικά) μέχρι την πιο πλούσια (όπως μια πληθωρική καρμπονάρα). Χάρη στο σχετικά μεγάλο πάχος τους, έχουν καλό κράτημα στο βράσιμο και βρίσκονται στο στοιχείο τους σε συνταγές για γεμιστές πίτες ζυμαρικών και για ζυμαρικά φούρνου.
Penne
Τι είναι: Επίσης με κοίλο εσωτερικό και μικρό μήκος, τα Penne είναι κοντινός συγγενής των Rigatoni, με τη διαφορά ότι το κόψιμό τους στις γωνίες τα κάνει να μοιάζουν, πράγματι, με την άκρη της πένας! Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα Penne Lisce, με τη λεία επιφάνεια που χαϊδεύει τον ουρανίσκο, και τα Penne Rigate, με τις χαρακτηριστικές ρίγες που προσθέτουν ενδιαφέρον στην υφή και την εμφάνιση ενός πιάτου. Αν, δε, διαλέξεις τα τρίχρωμα Mezze Penne Tricolore, θα δημιουργήσεις ένα πιάτο-καλειδοσκόπιο γεύσεων και χρωμάτων.
Πού χρησιμοποιούνται: Όπως και τα Rigatoni, ταιριάζουν και με ανάλαφρες και με πλούσιες σάλτσες, αλλά βρίσκουν το άλλο τους μισό σε μια σάλτσα αραμπιάτα ή στο ραγού.
Penne
Κοφτό
Τι είναι: Ο πιο πιστός σύντροφος, από την οικογένεια των κοντών ζυμαρικών, για το χταποδάκι κατσαρόλας.
Πού χρησιμοποιείται: Το Κοφτό μακαρονάκι, ωστόσο, βρίσκει και άλλες χρήσεις στην κουζίνα, χάρη στο καλό κράτημα στο βράσιμο και την εξαιρετική υφή. Μπορείς να το προσθέσεις σε μια σούπα λαχανικών ή στην κρεατόσουπα, αλλά και σε κρύες σαλάτες, π.χ. με ψάρι και μαγιονέζα.
Tortellini
Τι είναι: Ενώ όλα τα ζυμαρικά αισθάνονται μοναξιά χωρίς, έστω, λίγο ελαιόλαδο και σκορδάκι, τα Tortellini, που γεννήθηκαν στην Ιταλία, στην περιοχή της Emilia (και πιο συγκεκριμένα στην Bologna και τη Modena), αποτελούν μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση, καθώς είναι γεμισμένα με υλικά όπως προσούτο ή τυρί.
Πού χρησιμοποιούνται: Απλά επιλέγεις ανάμεσα στα Tortellini με Τυριά ή Tortellini με Prosciuto, τα βράζεις, πασπαλίζεις, αν θέλεις, με λίγο τριμμένο τυρί και απολαμβάνεις.
Lasagne
Τι είναι: Πρόκειται ουσιαστικά για ζυμαρικά σε μορφή φύλλου από ζύμη με αυγό (Lasagne Uovo), τα οποία κυκλοφορούν και σε μια «πράσινη» εκδοχή με γεύση σπανάκι (Lasagne con Spinaci).
Πού χρησιμοποιούνται: Είναι ιδανικά για συνταγές στο φούρνο, για παράδειγμα με μπεσαμέλ και λαχανικά, με κιμά και ντομάτα ή με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Επίσης, ταιριάζουν ιδιαίτερα σε ραγού με σάλτσα μπολονέζ. Τα πράσινα λαζάνια, ειδικότερα, αναδεικνύονται σε συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κόκκινο ραντίτσιο, με το οποίο δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα γευστική αρμονία και χρωματική αντίθεση.
Lasagne
Canelloni
Τι είναι: Υπάρχουν στην ιστορία της γαστρονομίας από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς ήδη οι μακρινοί μας πρόγονοι έφτιαχναν μια ζύμη από σιτάρι, νερό και αλάτι, την οποία στη συνέχεια έκοβαν ορθογώνια και έκαναν ρολό. Τα Canelloni είναι κοντινοί συγγενείς των Lasagne, μόνο που έχουν σωληνωτό σχήμα.
Πού χρησιμοποιούνται: Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε πληθωρικές συνταγές φούρνου, για παράδειγμα μπορείς να τα απολαύσεις γεμιστά με κιμά ή με ρικότα και σπανάκι, και με μια επικάλυψη κόκκινης σάλτσας ή μπεσαμέλ.
Pappardelle
Τι είναι: Αυτές οι πλατιές λωρίδες ζυμαρικών λειτουργούν ως ιδανική βάση για σάλτσες που ενσωματώνουν μπουκίτσες κρεάτος.
Πού χρησιμοποιούνται: Μπορούν να βρουν το ταίρι τους σε πιάτα με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια, με κρέμα γάλακτος και κοτόπουλο, αλλά και σε ραγού. Συνοδεύονται όμως εξίσου επιτυχημένα και με σάλτσες από κρέμα γάλακτος και μανιτάρια πορτσίνι, ενώ μπορείς να τις προσθέτεις άφοβα, σπασμένες, ακόμα και σε σούπες ή σε πουρέ λαχανικών.
Pappardelle
Tagliatelle
Τι είναι: Οι Ταλιατέλες, που θυμίζουν τις παραδοσιακές μας χυλοπίτες, είναι πολύ δημοφιλείς στη βόρεια Ιταλία, ιδιαίτερα όταν παντρεύονται με τυρί και βούτυρο ή με σπιτικές πέστο βασιλικού.
Πού χρησιμοποιούνται: Με τραχύ και πορώδες φύλλο, ταιριάζουν εξίσου σε ελαφριές σάλτσες με λαχανικά ή με ντομάτα και μυρωδικά, αλλά και σε πιο πληθωρικά πιάτα (π.χ. ραγού). Συνδύασέ τις άφοβα, για παράδειγμα, είτε με μια ανάλαφρη σάλτσα με γαρίδες και κολοκυθανθούς είτε με μια πλούσια και μεστή μπολονέζ.