Ακούγεται και γράφεται ευρέως (στο διαδίκτυο) ότι τα κινητά μας “ακούνε” διαρκώς. Προσωπικά θα το ήθελα πολύ αυτό, να κρατάει σημειώσεις από συναντήσεις, να θυμάται τι είπα πότε, να μπορώ με μια αναζήτηση να βρω τι ακριβώς έλεγα μια συγκεκριμένη μέρα. Αν το έχετε σκεφτεί ως πιθανό και το φοβάστε, καιρός να αναθεωρήσετε αν ξέρετε τα βασικά των τεχνολογιών γύρω μας. Είναι ανησυχητική η θεωρία σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα γιατί δείχνει ότι μάλλον:
- Δεν καταλαβαίνετε πόση ενέργεια θα απαιτούσε αυτό. Η απλή απάντηση είναι ότι δεν μας ακούει συνέχεια επειδή δεν μπορεί! Θα τελείωνε η μπαταρία σε 3-4 ώρες το πολύ αν το έκανε αυτό. Το κινητό σας έχει διάφορες καταστάσεις λειτουργίας από πλήρως ανοιχτό μέχρι με κλειστή οθόνη και μετά μερικές ενδιάμεσες μέχρι το τελείως κλειστό. Αν δεν το ξυπνήσει κάποιο αίτημα προγράμματος (πχ ξυπνητήρι) ή δεν πατήσετε εσείς κάτι, δεν αλλάζει από μόνο του κατάσταση ακριβώς επειδή προσπαθεί να γλιτώσει μπαταρία.
- Δεν καταλαβαίνετε πόσα data θα απαιτούσε κάτι τέτοιο. Αν και η φωνή είναι μικρότερο αρχείο από το βίντεο, στα περισσότερα ήδη γεμάτα τηλέφωνα δεν θα χωρούσε ούτε μια ώρα καταγραφή, ούτε με συμπίεση. Που λοιπόν θα το ηχογραφούσε; Έστω ότι (θεωρία συνωμοσίας) έστελνε μέσω σύνδεσης κινητής. Θα έπρεπε να είναι α)μυστική σύνδεση μαγική β)με τρόπο που να μην μπορείς κάποιος να την αντιληφθεί και γ) με τρόπο που δεν θα τέλειωνε την μπαταρία ακόμα πιο γρήγορα! (Βλέπε Νο1 πρόβλημα πιο πάνω.)
Μα πως τότε ξέρει και ακούει όταν λέω “OK google” και του δίνω φωνητικές εντολές; Τον Φλεβάρη του 2013 ανακοινώθηκε ο πρώτος επεξεργαστής “always on” για φωνή, χάρη στον οποίο μπορούσε επιτέλους να γίνει αυτό το θαύμα. Ένα ειδικό μέρος του έχει μια προγραμματισμένη από πριν εντολή που περιμένει. Δηλαδή ο κατασκευαστής του τηλεφώνου μπορεί να ορίσει μια εντολή η οποία αναγνωρίζεται. Τόσο σφιχτά είναι τα πράγματα εκεί μέσα. Το τσιπάκι δεν είναι μαγικό, έχει συγκεκριμένες τεχνολογίες, ξέρουμε τι κάνει.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε αν θέλετε να αρχίσετε τα “ε, καλά, έτσι όπως εξελίσσονται όλα αυτά, είναι θέμα χρόνου.” Και θα έχετε δίκιο. Σε 5, 10, 20 ή 30 χρόνια ίσως να έχουν λυθεί τα θέματα αυτά. Αλλά πολύ πιο πριν πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν χρειάζεται καν η Google να σας ακούει για να προτείνει διαφημίσεις.
3. Μάλλον δεν καταλαβαίνετε γιατί θέλει η Google να ξέρει πράγματα για εμάς. Για να μας σερβίρει διαφημίσεις που θα μας ενδιαφέρουν. Πηγαίνετε στο https://myaccount.google.com/ να δείτε ακριβώς τι ξέρει για εσάς. (Ναι, μπορείτε και να σβήσετε όσα δεν σας αρέσει να ξέρει.) Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, δεν χρειάζεται καν να είσαι συνδεδεμένος, η τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε εξίσου καλά επίπεδα και χωρίς σύνδεση γιατί συνδυάζει στοιχεία σερφαρίσματος, apps, τοποθεσία και ότι άλλο βρει απλά σε σχέση με την συγκεκριμένη επίσκεψή σας σήμερα σε μια ιστοσελίδα με διαφημίσεις.
4. Πως διάολο ‘έτυχε’ σήμερα που μιλούσα με τον φίλο μου για διακοπές στις Μπαχάμες, βλέπω ξαφνικά σχετικές διαφημίσεις αφού δεν με ακούει; Μπορεί να είναι της μόδας οι διακοπές αυτές για άτομα με το προφίλ σου ή για ανθρώπους στην περιοχή σου. (Όπως πάνε όλοι Πάτμο μια χρονιά και Σίφνο την άλλη.) Μπορεί ο τρόπος που έψαχνες άλλα πράγματα πριν να συνδέεται με τέτοιο θέμα. (Όπως ξέρουν πότε είσαι έγκυος από τις αναζητήσεις σου.)
Προφανώς αν θέλει η CIA, NSA, FBI και όποιος άλλος να ανοίξει το μικρόφωνο ή την κάμερα του κινητού μας εξ αποστάσεως μπορεί να υπάρχει παραθυράκι. Αποκλείεται όμως να γίνεται για όλους μας συνέχεια πολύ απλά επειδή:
5. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την παγκόσμια επεξεργαστική ισχύ που απαιτούν οι μπούρδες μας! Όσα κτίρια κι αν γεμίσει με server η Google, οριακά θα φτάνουν για τις φωτογραφίες μας (στο εξαιρετικό Google Photos που μόλις πέρασε το 1 δισεκατομμύριο χρήστες) και τα άλλα που ζητάμε από Gmail, Google Maps κλπ. Σιγά μην καθόταν να αναλύει τι συζητάς με τον Μπάμπη τον γείτονα όλη μέρα στο ρελαντί! Εδώ δεν ασχολείται καν με το chat επειδή έχουν καταλήξει ότι εκεί δεν έχουμε χρήσιμες πληροφορίες. Ενώ αντιθέτως και επίσημα παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Gmail για να βελτιστοποιήσει τις διαφημίσεις που μας δείχνει.
5 λόγοι, πολύ καλοί λόγοι, που προτείνω αν χάψατε το παραμύθι με τα κινητά που μας ακούνε συνέχεια πρέπει να τεντώσετε πέντε δάχτυλα και να μουτζώσετε όποιον σας το λέει. (Μέσα κι εγώ στον εαυτό μου που το είχα χάψει για λίγο σε κάποια φάση.)
Πηγαίνετε στο https://myaccount.google.com/activitycontrols ή στο https://www.google.com/settings/u/0/ads/authenticated για να κάνετε ότι άλλες ρυθμίσεις θέλετε στον λογαριασμό σας. Μακάρι και το Facebook κάποτε να άνοιγε τόσο πολύ για να ξέραμε τι αποθηκεύει σχετικά με εμάς. Αν είστε τρομοκράτης, εκτός νόμου ή άλλη ομάδα που ανησυχεί για την παρακολούθησή της, ε, βγάλ’τε την μπαταρία από το κινητό και βαλ’τε το σε φούρνο μικροκυμάτων όπως στις ταινίες.
Χαχαχαχα πιο ηλιθιο αρθρο δεν εχω ξαναδιαβασει. Ουτε καν google search δε παιζει να ξερει να κανει ο τυπος που το εγραψε. Τα δεδομενα μας τα κραταει η google σε κτιρια με servers χαχαχαχαχαχα ΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑ τι αλλο θα διαβασουμε θε μου
Χαχαχα, ο τύπος που το έγραψε έχει πάει και στα κεντρικά της Google χαχαχαχα, κάνα αντεπιχείρημα έχεις;