Το ξέρετε ότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου οι γυναίκες είναι το κυρίαρχο φύλο, δεν παντρεύονται, έχουν όσους εραστές θέλουν, ενώ αλλού υπάρχουν και οι Ορκισμένες Παρθένες;
Διαβάστε παρακάτω και θα εκπλαγείτε:
Στη νοτιοδυτική Κίνα βρίσκεται η λίμνη Λούγκου, «μητέρα» της φυλής των Μοσούο που αριθμούν 90 χιλιάδες ανθρώπους. Ονομάζεται και Βασίλειο των Γυναικών ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Στην τοπική γλώσσα δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη του «πατέρας» ή «σύζυγος» γιατί οι γυναίκες των Μοσούο δεν παντρεύονται. Μπορούν να έχουν όσους εραστές θέλουν, διαλέγοντας μέσα από τη φυλή και προσκαλώντας τους σε ιδιαίτερα απογευματινά ραντεβού, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας όταν αυτοί γυρνούν κουρασμένοι από τις εξωτερικές δουλειές (όπως την κτηνοτροφία) και αυτές έχουν τακτοποιήσει τα οικονομικά του σπιτιού.
Η περιουσία μεταβιβάζεται μόνο στα θηλυκά τέκνα ενώ δεν είναι ντροπή να μην ξέρει ένα παιδί ποιος είναι ο πατέρας του. Πολλοί τουρίστες διαλέγουν τον προορισμό περιμένοντας ότι οι γυναίκες εκεί θα προσφέρουν ελεύθερο σεξ, είναι όμως σαν κάθε παραδοσιακή κοινωνία, συντηρητική και λίγο ξενοφοβική. Δυστυχώς όμως, η αυξημένη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί μια «ροζ συνοικία» στο γραφικό αυτό μέρος αλλά και ξενοδοχεία, καζίνο και μαγαζιά καραόκε.
Η φυλή Άκα που κατοικεί σε εδάφη του Κογκό και της Δημοκρατίας Κεντρικής Αφρικής έχει τους καλύτερους μπαμπάδες στον κόσμο γιατί ουσιαστικά αυτοί μένουν σπίτι για να μαγειρέψουν και να φροντίσουν τα παιδιά, ενώ οι γυναίκες κυνηγούν. Η κουλτούρα τους δίνει πολύ προσοχή στα νεότερα μέλη και στη σωματική επαφή (δε διανοείται ένας πατέρας να ακουμπήσει ένα βρέφος κάπου αλλού εκτός από την αγκαλιά, αποτελώντας το ανθρώπινο αντίστοιχο του αρσενικού πιγκουίνου που εκκολάπτει το αυγό του. Το να χαστουκίσει κάποιος ένα παιδί αποτελεί αιτία διαζυγίου. Οι γυναίκες συνεχίζουν να θηλάζουν αλλά το συγκλονιστικό είναι ότι τις ώρες που η μαμά λείπει, ο μπαμπάς θα προσφέρει τις θηλές του στο μωρό σαν πιπίλα!
Σε ολόκληρες τις ΗΠΑ υπάρχουν διάσπαρτες περί τις 100 κοινότητες όπου δεν υπάρχει κανένας άντρας. Κατά μήκος της «ζώνης της Βίβλου» αυτής της χώρας όπου όλα χωρούν και μπορούν να εκφραστούν, οι γυναίκες σε αυτά τα κοινόβια το πρωί καλλιεργούν τη γη και φροντίζουν τα ζώα, ενώ το βράδυ μαζεύονται γύρω από τη φωτιά για να διαβάσουν ποίηση και να γιορτάσουν τους κύκλους της σελήνης, ενώ οι δικοί τους με τη μακροχρόνια συγκατοίκηση συγχρονίζονται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα ράντσα όπου συγκατοικούν 13 «καουμπόϊσες» ηλικίας 50-80 ετών βρίσκεται στην Αλαμπάμα. Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και αποτέλεσε έμπνευση για το γνωστό βιβλίο του Ρόμπινς που έγινε ταινία με την Ούμα Θέρμαν.
Σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Αλβανίας επιβίωσε εδώ και 200 χρόνια ο Κανόνας (Kanun) των Ορκισμένων Παρθένων, αν και σήμερα η μικρότερη είναι πάνω από 60. Αποτέλεσμα δημογραφικών ερημώσεων, ένα θηλυκό έφηβο παιδί θα έδινε όρκο αγνότητας, έκοβε τα μαλλιά του κοντά, ντυνόταν στο εξής με ανδρικά ρούχα και αντιμετωπιζόταν στο χωριό ως άντρας. Κυρίως θα απασχολούνταν ως βοσκός ζώων ή ακόμα και οδηγός φορτηγού και αυτό έδινε πλέον στη συγκεκριμένη γυναίκα άλλες ελευθερίες, αν και πολλές δεν το διάλεξαν ελεύθερα.
Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, το ορεινό ινδικό κρατίδιο της Μεγκαλάγια είναι το πιο βροχερό μέρος στον κόσμο. Οι φυλές που το κατοικούν έχουν συνηθίσει η γη και η περιουσία να μεταβιβάζονται στη νεότερη κόρη που αναλαμβάνει να γηροκομήσει τους γονείς και να φροντίσει τυχόν ανύπαντρα αδέρφια. Τελευταία διογκώνεται το κίνημα για τα δικαιώματα των αντρών που διαμαρτύρεται για τις μειωμένες ευκαιρίες και τα υψηλά ποσοστά αλκοολισμού και κατάχρησης ουσιών στο «αδύνατο φύλο».
Γεγονός είναι ότι, στα τελευταία 100 χρόνια, τα πρότυπα για τη συμπεριφορά αντρών και γυναικών έχουν αλλάξει πολλές φορές.
(από τον Βασίλη Νάτσιο)