Η ώρα συλλογής των άγριων χόρτων εξαρτάται πάντα από το μέρος του φυτού που σας ενδιαφέρει να συλλέξετε καθώς και από το πώς θα το καταναλώσετε.
• Τα φύλλα, τους βλαστούς και τις ανθισμένες κορυφές είναι προτιμότεροι να τις μαζεύετε το απόγευμα, γιατί τότε στα μέρη αυτά του φυτού, έχουν συγκεντρωθεί οι μεγαλύτερες ποσότητες των συνθετικών και δραστικών τους στοιχείων. Τις ρίζες και τα διάφορα ριζώματα τα μαζεύετε το φθινόπωρο ή την άνοιξη, γιατί τότε τα δραστικά τους στοιχεία είναι στην ακμή τους και το χώμα μαλακό, για να επιτρέπει την εξαγωγή τους. Τα άνθη και οι καρποί μαζεύονται το πρωί.
- Μην συλλέγετε φυτά που δεν είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.
- Μην συλλέγετε άγρια χόρτα από τις άκριες πολυσύχναστων δρόμων.
- Να είστε προσεκτικοί στην συλλογή των χόρτων, ιδιαίτερα την αρχή της άνοιξης (Μάρτιος, Απρίλιος), διότι οι περισσότεροι καλλιεργητές τα θεωρούν απλά ζιζάνια των χωραφιών και τα ραντίζουνε με επικίνδυνα και τοξικά φάρμακα.
- Μαζεύετε μόνο τα πράσινα και υγιή φυτά, τα οποία είναι δροσερά.
- Μην ξεριζώνετε ποτέ τα χόρτα, διότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στη μείωση και συχνά στην καταστροφή σπάνιων ειδών της χλωρίδας. Πολλά φυτά, κομμένα από το σωστό μέρος, βγάζουν μετά από μερικές μέρες νέα βλαστάρι, τα οποία μπορείτε να συλλέξετε όψιμα.
- Μην συλλέγετε περισσότερα άγρια χόρτα από αυτά που θα καταναλώσετε τις επόμενες 5-6 ημέρες. Η μακροχρόνια αποθήκευση οδηγεί στην απώλεια πολύτιμων ουσιών.
- Μην αφήνετε ποτέ τα χόρτα σε νάιλον σακούλες και σε κλειστούς χώρους που τους «χτυπάει» ο ήλιος, όπως για παράδειγμα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.
Comments are closed.