Πολλά πράγματα στον χώρο της τεχνολογίας είναι μόδες. Άλλα είναι κολλήματα δημοσιογράφων, των “ειδικών” του χώρου. Πιο συχνά από ότι θα έπρεπε μας πλασάρουν ως επιθυμητά, χαρακτηριστικά είτε επειδή απλά είναι καινούργια (να έχουν κάτι να λένε) ή επειδή….το είπαν και οι άλλοι, ε, νέα συσκευή, κάτι πρέπει να γράψουμε. Πρόσφατο παράδειγμα η εμμονή του ειδικού τύπου με το USB type C όταν ακόμα πολλές αγορές (και η Ελλάδα) προφανώς δεν είναι έτοιμες για αυτό. Έχουμε ακόμα άπειρα τσουμπερφλέκια με το παλιό USB μάγκες!
Ε, θα έχετε προσέξει ότι όσοι γράφουμε για κινητά τηλέφωνα εδώ και αρκετά χρόνια γκρινιάζουμε για τις εταιρείες που φορτώνουν δικά τους apps και skins στα κινητά. Μιλάμε για “καθαρό Android” σαν να είναι η Παρθενία της Παναγίας ένα πράγμα. Ε, σε αυτό έχουμε δίκιο! Όταν για πολλοστή φορά σου φέρει φίλος τηλέφωνο “γιατί γέμισε” ή “πάει αργά, δεν ξέρω γιατί” και μπεις στις Ρυθμίσεις, συχνά σιχτιρίζεις την Samsung για παράδειγμα. Μπορεί να έχει 10 ή 20 δικές της εφαρμογές τις οποίες μάλιστα δεν σε αφήνει να βγάλεις. Αυτές τρώνε χώρο, μνήμη, μπαταρία και απασχολούν το τηλέφωνο και τον χρήστη άδικα. Παρομοίως κάποιες εφαρμογές της όπως το ημερολόγιο ή οι Επαφές, δεν είναι ρυθμισμένες να συγχρονίζονται αυτόματα με τον λογαριασμό Google σου. Οπότε χάνεις το τηλέφωνο και χάνεις τις επαφές. (Εκτός αν έχεις κάνει λογαριασμό με την Samsung…ποιος τρελός το κάνει αυτό;)
Ακόμα χειρότερο η (μικρή) περίπτωση να έχει κάποια ιδιαίτερα καλή εφαρμογή. Αγοράζεις κινητό, αρχίζεις και χρησιμοποιείς κάτι, σε βολεύει πολύ, το συνηθίζεις, πεθαίνει το κινητό, παίρνεις άλλο και…δεν το έχει! Εγώ που διαχειρίζομαι έναν μικρό στόλο συσκευών (δικά μου, παιδιών, ταμπλέτες, γονείς κλπ) πολύ νωρίς το είδα το πρόβλημα. Δεν είναι αισθητικό, είναι χαμένος χρόνος κάθε μέρα, σε κάθε κίνησή σου. Είναι λάθη που κοστίζουν.
Πριν το Android One είχα καταλήξει να βάζω σε όλα τα ίδια περίπου. Ίδιο Launcher, ίδιες εφαρμογές, ίδια widget στην αρχική οθόνη. Τώρα; Android one. Δαγκωτό. https://www.android.com/one/
- Αναβαθμίζει συνέχεια. Και για θέματα ασφαλείας (μπορεί και μια φορά τον μήνα) και για θέματα λειτουργικότητας. Αυτό το cool πράγμα που διαβάσατε ότι κάνει πλέον το Google Pixel και “κάποια τηλέφωνα”, ε, είστε εσείς! Αλλιώς θα περιμένετε να πεθάνει αυτό που έχετε να πάρετε κάποιο με το πιο πρόσφατο Android μπας και τα αποκτήσετε. Αλλά ο ρυθμός που βελτιώνεται το Android είναι αυτόν τον καιρό πολύ γρήγορος, δεν συμφέρει να περιμένετε.
- Εγγυημένη πιο γρήγορη μετάβαση στο πιο καινούργιο Android. Το φθινόπωρο έρχεται το Android 9, του χρόνου το 10. Με Android One είσαι σίγουρος για τουλάχιστον δυο νέες εκδόσεις. Με άλλα τηλέφωνα χλωμό εκτός αν είναι ναυαρχίδες της κάθε εταιρείας αλλά και πάλι αργούν. Με νοιάζει να έχω το πιο πρόσφατο Android; Ε, ναι, πάντα έχει μεγάλες βελτιώσεις σε χρηστικότητα.
- Δεν έχεις διπλές εφαρμογές για τα ίδια πράγματα. Έχει λίγες, συγκεκριμένες και καλές. Όχι να ψάχνεις σε δυο apps για ξυπνητήρι, ή για επαφές ή για ημερολόγιο.
- Δεν έχεις διάφορα συνδρομητικά κόλπα τύπου “γράψου στο LG support” και “γίνε μέλος του Samsung connect” με τα οποία χάνεις τον μπούσουλα.
- Ξέρεις ότι το hardware της συσκευής σου είναι από ένα καλό επίπεδο και πάνω. Για να πάρει πιστοποίηση Android One ένας κατασκευαστής πρέπει να εγκριθεί το συγκεκριμένο τηλέφωνο από την Google. Είναι σαν υπόσχεση ότι δεν θα βγάλουν κάτι του χρόνου τελείως άσχετο.
- Ακόμα κι αν έχει κάποιο app (πχ διαφορετική κάμερα) αυτή υποστηρίζεται από την Google στο υπόλοιπο τηλέφωνο, δηλαδή και πάλι δεν ξεφεύγει πολύ από την γενική κατεύθυνση τεχνολογικά.
Ακόμα και έτσι που τα έγραψα αυτά τα έξι, δεν δείχνουν όσο εντυπωσιακά θα έπρεπε. Οι συσκευές Android One είναι πιο γρήγορες και η μπαταρία τους αντέχει περισσότερο από ότι “θα έπρεπε” σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. Δεν βαραίνουν με τον καιρό, δεν χρειάζονται format κάθε τρεις και λίγο. Μόνο με την χρήση πείθεσαι τελικά αλλά εγώ προσπάθησα. Μην πείτε ότι δεν σας τα είπα!