Χωρίς συναισθήματα δεν θα είχε και πολύ νόημα η ζωή μας. Αλλά δεν βοηθάνε πάντα την σωστή επικοινωνία όπου αντικειμενικός σκοπός είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο με ακρίβεια.
Για να πετύχουμε αυτόν τον δύσκολο σκοπό:
Ø Επιδιώξτε την άμεση επαφή με τηλεφώνημα ή συνάντηση για να λυθεί η παρεξήγηση.
Ø Οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας συχνά σπάει τον φαύλο κύκλο των παρεξηγήσεων μέσω μηνυμάτων.Ø Αποφύγετε πάση θυσία μια άμεση απάντηση σε μήνυμα ή κάτι άλλο που σας στεναχώρησε.
Ø Να υποθέτετε ότι ο άνθρωπος που λαμβάνει το μήνυμά σας είναι καλοπροαίρετος και θέλει να σας καταλάβει.
Ø Διαβάστε και ξαναδιαβάστε το μήνυμα που σας ενόχλησε μήπως το παρερμηνεύετε.
Ø Αν έχετε κάνει λάθος, παραδεχτείτε το αμέσως όμορφα και καθαρά. Η προσπάθεια να θολώσετε τα νερά ή να το κρύψετε αργότερα θα χειροτερέψει την κατάσταση.
Ø Χρησιμοποιείστε emoticons σε όσους τα καταλαβαίνουν για να ελαφρύνει το κλίμα ενός μηνύματος και να δείξετε καλή διάθεση ; ) Καθότι το ηλεκτρονικό μέσο στερείται φυσικής παρουσίας, αυτά μπορούν να βοηθήσουν λίγο καμιά φορά.
Ø Απαντήστε με στοιχεία και καλοπροαίρετες συμβουλές όσο μπορείτε, όχι με γενικόλογα και γενικές κατηγορίες. Όταν απαντάτε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι ενός μηνύματος, σβήστε το υπόλοιπο και αφήστε μόνο το κομμάτι στο οποίο απαντάτε.
Ø Αξιολογήστε τους στόχους του μηνύματός σας και τι ακριβώς πιστεύετε ότι έχει παρεξηγηθεί για να καταλάβετε πως να επισκευάσετε την ζημιά και να πετύχετε το ζητούμενο.
Ø Σκεφτείτε αν θέλετε εκούσια να στεναχωρήσετε τον αποδέκτη του μηνύματος. Ίσως υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να το κάνετε από ένα email!
Ø Αναλογιστείτε πως θα φανεί αυτό το μήνυμα που γράφετε αν το τυπώσει κάποιος και το κρεμάσει στον τοίχο.
Ø Μην δίνετε σημασία στην ταχύτητα απάντησης. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι onlineσυνέχεια για να σας απαντήσουν ακαριαία! Ούτε σημαίνει κάτι αν δεν λάβετε απάντηση σε 1-2 μέρες. Ίσως λείπω σε διακοπές. Από την άλλη μια άμεση απάντηση ίσως είναι και πρόχειρη.
Σχεδόν όλα τα παραπάνω λάθη τα έχω κάνει!
(To άρθρο αυτό γράφτηκε το 1997 σε ένα παλιό μου blog, αλλά παραμένει επίκαιρο νομίζω.)