Η ιδέα του νομίσματος μάλλον ξεκίνησε στην αρχαία Λυδία. Είχαν πολύ χρυσό και ασήμι. Οι Έλληνες το υιοθέτησαν με μεγάλη χαρά σχεδόν αμέσως. Βόλευε στο εμπόριο. Αν ήθελες να αγοράσεις ένα άροτρο βόλευε πολύ καλύτερα από το κουβάλημα μιας κατσίκας. Και ο άλλος δεν χρειαζόταν να την ψάχνει στα δόντια για να καταλάβει αν είναι άρρωστη ή όχι. Απλά του άφηνες πέντε νομίσματα στον πάγκο και έφευγες. Επακολούθησε κάτι αντίστοιχο με την μανία δανεισμού των πιστωτικών καρτών. Ο αγρότης είχε κτήματα αλλά όχι λεφτά. Έλεγε λοιπόν “δάνεισέ μου λεφτά να αγοράσω το άροτρο και θα σου δώσω μερίδιο από τα κέρδη όταν πουλήσω την σοδειά μου.” Επαγγελματικό δάνειο. Μόνο που όταν πήγαινε στράφι η σοδειά ο μόνος τρόπος να τον ξεπληρώσεις ήταν να του δώσεις την κόρη σου. Ολόκληρες οικογένειες ξεπαστρέφτηκαν έτσι. Ήταν επιδημία.
Σε αυτό το κλίμα κάλεσαν τον Σόλωνα να δώσει λύση. Και έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη δημοκρατία. Όχι ηπρώτη γραπτή νομοθεσία – διαβάστε εδώ την πρότασή μου για rebranding του Ιράκ βασισμένο στους νόμους του Χαμουραμπί. O Σόλων είχε να ισορροπήσει από την μια τους εμπόρους και από την άλλη τους αγρότες. Χάρισε όλα τα χρέη και ξέκανε από σκλάβους όσους την είχαν πατήσει. Τον κατηγόρησαν βέβαια ότι το είχε σφυρίξει στους κολλητούς του, δηλαδή ότι δανείστηκαν όλοι πολύ λίγο πριν βγει ο νόμος. Αντιμετώπισε την αρνητική δημοσιότητα, όπως πάντα, με τα ποιήματά του. Έθεσε αυστηρούς όρους στους Αθηναίους αναγκάζοντάς τους να μην αλλάξουν τίποτα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Και για να σιγουρευτεί ότι δεν θα τον πιέσουν να αλλάξει κάτι έφυγε για διεθνή τουρνέ. Μεταξύ άλλων, πέρασε και από την Λυδία να συμβουλεύσει τον Κροίσο, κλείνοντας όμορφα αυτόν τον κύκλο από εκεί που άρχισε η ιστορία μου.
Ούτε μια γενιά δεν άντεξε το σοφό του σύστημα. Ο Πεισίστρατος προέκυψε σαν δημοκρατικός δικτάτορας χρησιμοποιώντας σαν πλεονέκτημα την τσαντίλα της τάξης των εμπόρων που ένιωθε ριγμένη από τους νόμους του Σόλωνα. Το παλιότερο σύνταγμα ακόμα σε λειτουργία δεν είναι οι νόμοι του Σόλωνα. Είναι αυτό που γεννήθηκε από άλλη οικονομική κρίση, στο Maryland των ΗΠΑ. Οι στρατιώτες είχαν πληρωθεί στον εμφύλιο με τζούφια γραμμάτια. Δεν είχαν τρόπο να ξαναχτίσουν τις καμένες φάρμες που άφησαν πριν πάνε στον πόλεμο. Αντίθετα με τον Σόλων, οι αντίστοιχοι σοφοί της Αμερικής έβαλαν από την αρχή μηχανισμούς για να αλλάζει η νομοθεσία διαρκώς. Όσο κι αν διαφωνούμε με τα πράγματα που γίνονται στις ΗΠΑ ή τον τρόπο που φέρεται στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
H δημοκρατία δεν γεννιέται από μόνη της. Δημιουργείται μέσα από ζυμώσεις. Πατήστε εδώ να δείτε τι έφτιαξε η Google σε συνδυασμό με το Twitter και άλλη μια εταιρεία (που τελικά την εξαγόρασε η Google) για να μπορούν να δημοσιοποιούνται φωνητικά μηνύματα από την Αίγυπτο στοTwitter.
Comments are closed.