Κι άλλο “λάδι στη φωτιά” της υποβόσκουσας ελληνοτουρκικής κρίσης ρίχνει η Τουρκία, επιμένοντας στην τακτική της κλιμακούμενης έντασης, των έμμεσων απειλών και των προκλήσεων. Μετά τον πρόεδρο Ερντογάν, που διεμήνυσε ανεπισήμως προς Αθήνα-Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να κάνει “ούτε βήμα πίσω” στην υπόθεση των ΑΟΖ και ότι θα συνδέσει το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου με την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, τη σκυτάλη παίρνουν οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Χρησιμοποιώντας “ξύλινη” στρατιωτική φρασεολογία προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δυνάμεις τους είναι έτοιμες για εμπλοκή, η οποία μπορεί να προκαλέσει “ανάφλεξη” στην περιοχή.
Στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο και του καθορισμού των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, που ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο, υπεισέρχεται πλέον και ο στρατιωτικός παράγων, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο “θερμού επεισοδίου”.
Αφορμή για την εμφάνιση των Τούρκων στρατηγών στο προσκήνιο ήταν οι ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», που διεξάγονται σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ορισμένες από τις οποίες θεωρητικά ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ. Στις ασκήσεις μετέχουν νατοϊκές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά.
Η έμμεση απειλή-προειδοποίηση διατυπώθηκε από τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό», το οποίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος είπε: «Θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, έχοντας επίγνωση της κατάστασης»..
Οι αποκαλούμενοι «κανόνες εμπλοκής» αφορούν τον τρόπο αντίδρασης στρατιωτικών μονάδων και την έκταση-ένταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε «εξωτερικές απειλές».
Η χρήση του όρου από τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΝ προκαλεί ερωτηματικά. Διπλωματικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα διαμηνύει εμμέσως ότι θεωρεί ως «απειλή» οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να συνιστά αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους σε τμήμα της κυπριακης ΑΟΖ.