H “θεωρία της μακριάς ουράς” έγινε δημοφιλής πριν λίγα χρόνια αν και το πραγματικό πρόβλημα (όπως εξηγώ εδώ) είναι οι εταιρείες που χαρίζουν τζάμπα υπηρεσίες. Το Google χάνει τρισεκατομμύρια στο YouTube και το GoogleMaps ενώ ακόμα βγάζει όλα της τα λεφτά από τις διαφημίσεις στις αναζητήσεις. Είναι σαν να σου χαρίζει η Ford εξοπλισμό σπιτιού προκειμένου να αγοράσεις τα αυτοκίνητά της. Ή η Κόκα Κόλα δωρεάν εφ’όρου ζωής πρόσβαση σε κορυφαίο γυμναστήριο και spa εφόσον πίνεις κάθε μέρα από μια μπουκάλα.
Δεν υπάρχει πραγματικά τζάμπα. Υπάρχει ωμή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Μια μεγάλη εταιρεία με πολλά διαθέσιμα κονδύλια καταστρέφει μια προϋπάρχουσα αγορά (όσους έφτιαχναν συστήματα GPS πριν το Google Maps δεν τους λυπάστε;) προκειμένου να αναγκάσει τους καταναλωτές να δεσμευτούν (απλά ανοίξτε ένα Google account!).
Χθες ήταν μια σχετικά ήσυχη μέρα στο ελληνικό διαδίκτυο. Αλλά ένα άρθρο μου περί γάμου στην Αρχαία Ελλάδα πήρε φωτιά. Ήταν ο χρονισμός σε σχέση με την κόντρα Βενιζέλου-Βορίδη περί συναινετικού διαζυγίου προφανώς. 53 shares. Κοιτάω όμως σε ιστοσελίδες που περιγράφουν τι είναι “trending” και είναι άφαντο! Ενώ δείχνουν links που έχουν μόλις 20 ή 10 shares. Τι γίνεται εδώ;
Αν κάνετε search στο Twitter συχνά θα έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία εκτός από το αισθητικό ρεκτιφιέ βασικά δεν σου δείχνει τίποτα! “Older Tweet results are unavailable” φάτσα κάρτα συνεχώς. Αυτό γίνεται επειδή το Twitter χρεώνει για πλήρη πρόσβαση σε όλα τα tweets. Και χρεώνει χοντρά. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ μόνο και μόνο για μια εταιρεία να βλέπει όλα τα ελληνικά tweets χωρίς περιορισμούς, (το λεγόμενο “firehose”) εφόσον βέβαια δεν τα
αναμεταδίδει κάπου στο διαδίκτυο. To ανακάλυψα χρησιμοποιώντας το Aino (που έχει πλήρη πρόσβαση) σε σχέση με “απλή” αναζήτηση. Βέβαια πληρώνονται και τα “promoted tweets” ή και τα “promoted trends”. Λίγες εταιρείες πληρώνουν και όποιον τους ακολουθήσει στο Twitter.
Αρκούν για να ζήσει η εταιρεία και να αγοράζει αρκετούς server να μην πέφτει κάθε τρεις και λίγο το δίκτυό της; Μάλλον όχι. Ειδικά όταν σιγά σιγά καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν είναι πραγματικά “trending” αυτό που νομίζουν ότι είναι trending στο Twitter. Επειδή, ειδικά στην Ελλάδα, το Twitter είναι ένα πολύ μικρό και μη χαρακτηριστικό δείγμα του πληθυσμού το οποίο κοιτάει πολύ σκεβρωμένα δεδομένα στον καθρέφτη.