[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/24466266″ iframe=”true” /]
2 στην 33η δύναμη είναι 6.6 δισεκατομμύρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον συνολικό πληθυσμό της γης. Θεωρητικά αρκούν 33bit λοιπόν (0 ή 1 στα κομπιουτερέζικα) για να σας βρούνε. Πιο πρακτικό παράδειγμα να γνωρίζει κάποιος το φύλο σας (1 bit πληροφορίας αλλά αρκεί να βγάλει από την μέση τον μισό πληθυσμό!), τον ταχυδρομικό σας κώδικα και οτιδήποτε άλλο όπως μοντέλο αυτοκινήτου για να σας εντοπίσει με ακρίβεια. Στον ηλεκτρονικό κόσμο παρέχουμε από μόνοι μας πολλές περισσότερες πληροφορίες και δυστυχώς κάποιοι κατασκευαστές όπως η Apple δεν βοηθάνε καθόλου. (Τι να περιμένεις από τον Steve Jobs ο οποίος αποκαλύπτεται ότι επί κυβερνήσεως Τζώρτζ Μπους παραλίγο να δεχτεί και θέση!)
Το σκάνδαλο επηρέασε χρήστες Instagram, Twitter και Path. Δηλαδή όλους όσους χρησιμοποιούν iPhone! Οι εφαρμογές, χωρίς να σας ρωτήσουν ή να σας ενημερώσουν ανεβάζουν όλες σας τις επαφές από το τηλέφωνο στους server τους. Η Apple κάνει κλασσικά την πάπια αλλά έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν την γλιτώνει: θα πρέπει επιτέλους να αναπτύξει δικό της λογισμικό. Το iPhone βασίστηκε από την αρχή πολύ σε εφαρμογές τρίτων τις οποίες δεν ελέγχει καθόλου. Και ειδικά αυτές τις Google αποδείχτηκαν Δούρειος Ίππος. Λίγο Google Maps απεδώ, λίγο Gmail απεκεί και την κάνω σιγά σιγά για Android… (Αντίστοιχο σκάνδαλο είχα αποκαλύψει εγώ για την εφαρμογή Facebook στο Blackberry.)
Οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται τις διαμαρτυρίες μας στα σχέδια της “ύπουλης Microsoft” για αυτό που ονόμαζε “Trusted Computing“. Είχε τότε βγει υπό την μορφή αποκάλυψης το email το οποίο είχε στείλει ο Bill Gates σε όλους τους υπαλλήλους του με αποσπάσματα όπως αυτό:
“…all those great features won’t matter unless customers trust our software.
So now, when we face a choice between adding features and resolving security issues, we need to choose security.” Τότε μαζεύαμε υπογραφές ενάντια στο φακέλωμα, διαμαρτυρίες στην Intel για τα τσιπάκια που θα κλείδωναν τα πάντα κλπ… τώρα μας φαίνεται καλύτερα έτσι όπως τα έλεγε ο Gates παρά αυτά που δεν λένε οι σημερινοί!
Είναι τρομακτικό ότι οι ειδικοί στον χώρο της ασφάλειας πλέον είναι απαισιόδοξοι. Διαβάστε τι γράφει ο Siciliano με την αφορμή μιας ακόμα παγκόσμιας σύναξης για το θέμα: “…realize that in our wired, interconnected world, privacy only really consists of what you say and do within your own home, legally, with the shades pulled down, between you and your loved ones, that is not communicated, recorded, broadcast, or reproduced on the Internet or any public forum in any way. ”
Αναφέρεται στα 33bits που αρκούν για να σας εντοπίσουν. Αφορμή μια πρόσφατη εργασία με την οποία μπορούσαν ερευνητές να εντοπίσουν ανθρώπους διασταυρώνοντας απλά ενοικιάσεις ταινιών σε σχέση με βαθμολογίες τους που βρήκαν δημόσια online σε αντίστοιχα sites. (Arvind Narayanan – Stanford University και Vitaly Shmatikov – University of Texas.) Yπάρχουν “σωστοί”
τρόποι να χρησιμοποιούμε αυτή τη νέα δύναμη που μας παρέχουν οι υπολογιστές σε συνδυασμό με την πληθώρα ψηφιακών δεδομένων. Μπορεί μια εταιρεία να βελτιώσει τα συστήματα υποστήριξής της βλέποντας που και πότε χαλάνε πράγματα. Να βελτιώσει την απόδοση μηχανημάτων της εφόσον παρέχουν μέσω διαδικτύου πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης τους. Ανώνυμα. Να αποδείξουν ότι κάποιοι αθλητές λαδώνονται κοιτώντας στατιστικά την απόδοσή τους. Ή ότι κάποιοι καθηγητές βαθμολογούν με υπερβολική επιείκεια κοιτώντας μακροπρόθεσμα τις βαθμολογίες επί του συνόλου. Να βρούνε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτοματοποιώντας την ανάλυση επικοινωνιών (email ή τηλεφώνων) για να βρούνε ποιος δικτάτορας μίλαγε σε ποιον στρατιωτικό. Δεν είναι πάντα κακό πράγμα η ανάλυση εκατομμυρίων δεδομένων….κλασσικό παράδειγμα η ανάλυση εκατομμυρίων αναφορών στα WikiLeaks με τα οποία το Zero Intelligence Agents έδειξε μια εικόνα των συμπλοκών στο Αφγανιστάν.
Αλλά ο τρόπος που λειτουργούν πλέον πολλές μεγάλες εταιρείες για να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν μονοπώλια είναι να χαρίζουν πράγματα ενώ μιλάνε για τον μύθο της “μακριάς ουράς” και της αυξημένης ποικιλίας. Η Google χαρίζει Android, YouTube, Google Maps (χάνει λεφτά από όλα αυτά) προκειμένου να σας καβαντζώσει στο οικοσύστημά της. Η Apple αύριο ίσως χαρίζει 42 ιντσών τηλεοράσεις (η αγορά αυτών έχει καταστραφεί και δεν βγάζει λεφτά κανένας κατασκευαστής πλέον από τα panel) προκειμένου να χρησιμοποιείτε iPhone, iMac, iPad και ότι άλλο iσκεφτεί αύριο. Και όλοι αυτοί στην πλάτη των “δώρων” παίρνουν πληροφορίες σας… “Big Data” το ονόμασαν σαν νέα τάση…
Αρχικά επειδή τυχαίνει να έχω διαβάσει την βιογραφία του Jobs να σου πω πως δεν θα εμπλεκόταν ποτέ με πολιτική, άσχετα που βρισκόταν κατα καιρούς με πολιτικούς (τους πρότεινε αλλαγές στην παιδεία, συζητούσε για την παραγωγή των προιόντων της Apple τοπικά, φοροαπαλλαγές, κ.α.).
Επίσης, το πρόβλημα με τα contacts που αναφέρεις πράγματι στέκει και απασχόλησε και μένα. Απ’ότι διάβασα η Apple στο επόμενο update του iOS θα συμπεριλάβει λύση για το πρόβλημα. Κάθε εφαρμογή που θα θέλει να κάνει χρήση των contacts, θα ζητάει άδεια, όπως ακριβώς και με to location, κάτι που μάλλον δεν γνωρίζεις ότι ήδη γίνεται όπως φαίνεται απο τα λεγόμενα σου.
Ναι, κι εγώ έχω διαβάσει δυο βιογραφίες του Jobs και το άρθρο (αν έκανες κλικ στον σύνδεσμο) αναφέρει όλα τα θέματα που απασχόλησαν το FBI πριν κάνει πρόταση στον πρόεδρο Μπους σχετικά με αυτόν με αρκετή ακρίβεια. (Ναρκωτικά, μεγαλομανία, απολυταρχικό στυλ management κλπ)
Το πρόβλημα δεν θα λυθεί απλά με αναβάθμιση του iOS επειδή η Apple δεν έχει ακόμα δικές της εφαρμογές. Αυτό που θα βλέπει ο χρήστης πχ στο Twitter όταν συναινεί να μεταφερθούν οι επαφές δεν το ελέγχει η Apple. Η οποία βέβαια έχει βρώμικα και τα δικά της χέρια από παρόμοιες παραβιάσεις ιδιωτικότητας όπως θυμόμαστε όλοι από παλιότερα συμβάντα…
Εξού και βρήκα ενδιαφέρον να θυμηθούμε τον Bill Gates, τι είχε πει τότε και πως αντιδρούσαμε.