Σας αρέσει δεν σας αρέσει, μέσω Google κινείται τεράστιο ποσοστό της επικοινωνίας των ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να επηρεάσουμε πως λειτουργεί. Το Google Crowdsource το πρωτογνώρισα πριν δεκαπέντε χρόνια ως πειραματικά πράγματα που κάναμε για να βοηθήσουμε στην αναγνώριση εικόνων. Κατέληξε στο καταπληκτικό εργαλείο που έχουμε τώρα όλοι δωρεάν, το Google Photos, όπου όχι μόνο μπορείς να αποθηκεύσεις δωρεάν άπειρες (ναι, άπειρες) φωτογραφίες σου, αλλά και να αναζητήσεις με λέξεις κλειδιά χωρίς να τα έχεις βάλει χειρονακτικά. Του λες “δείξε μου φωτογραφίες με ηλιοβασίλεμα” και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη που χτίσαμε όλοι μαζί για να σου δείξει κυρίως ηλιοβασιλέματα. (Κάνει ακόμα λαθάκια βέβαια.)
Το ωραίο είναι ότι δεν χρειάζεται πια να είστε περίεργος προγραμματιστής ή κατσαβιδάκιας για να συμμετέχετε στην προσπάθεια. Βγήκε ως app και είναι πραγματικά σαν παιχνίδι. Και μπορούμε όλοι να κάνουμε μεγάλη διαφορά ώστε οι αλγόρυθμοι της τεχνητής νοημοσύνης να καταλαβαίνουν από Ελλάδα περισσότερα. Ή για εμένα που είμαι μισός Πόντιος, να μάθουν και Ποντιακά, γιατί όχι;
Ένα παράδειγμα είναι η αναγνώριση γραφής. Είχα ασχοληθεί και παλιότερα για ένα λογισμικό που κάνει αυτή τη δουλειά. Εδώ όμως τα αποτελέσματα θα είναι σε κάθε τηλέφωνο για όλους. Θα μπορούν να αναγνωρίζουν και Ελληνικά όταν βοηθήσουμε το ΑΙ να μάθει.
Στις κατηγορίες φωτογραφίων απλά του λες “ναι/όχι” όταν σου δείχνει μια εικόνα, για να ξέρει αν τις έχει κατατάξει σωστά. Και πάλι, όσο το κάνω, τόσο βλέπω ότι έχουμε διαφορές από άλλες χώρες. Οι σερβερ της Google αρπάζουν εικόνες από Wikipedia, Google Maps ή όπου αλλού τους έχουμε δώσει δικαίωμα μερικοί από εμάς, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πολλά Ελληνικά πράγματα που δεν μπορεί να κατατάξει χωρίς την βοήθειά μας. Από φαγητά ως μνημεία, εμείς θα του πούμε τι είναι τι. Και εμείς θα επικαρπωθούμε τα αποτελέσματα όταν βγαίνουν σωστά μετά στις αναζητήσεις μας.
Έχει βέβαια και μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπεις πως προσπαθεί να μάθει η μηχανή. Γιατί σου δίνει και αντίστροφα (βλέπε πιο πάνω) τα αποτελέσματα που έχει για να τα ελέγξεις. Την κοπέλα δεν θα την έλεγα εγώ “παιδί”. Πάλι σε πολλά θέματα είναι και τοπικό το κριτήριο.
Ακόμα κι αν κάθεστε και βλέπετε όλη μέρα YouTube μόνο και δεν σας ενδιαφέρει το θέμα, ε, τελικά σας ενδιαφέρει. Γιατί μπορείτε να βοηθήσετε το ΑΙ να μάθει και εκφράσεις προσώπου. Ίσως σύντομα να κάνει αυτόματα fast forward όταν καταλαβαίνει ότι βαριέστε!
Και (ασυνήθιστο για Google, συνήθως είναι πιο χύμα) το όλο θέμα το έχουν συσκευάσει σαν παιχνίδι, με πόντους και βραβεία σε κάθε κατηγορία:
Για να το εγκαταστήσετε στο κινητό (μάλλον πιο εύκολο εκεί, ειδικά όταν έχεις λίγη ώρα και βαριέσαι είναι ευχάριστο παιχνίδι) κάντε κλικ εδώ.