Ασύμμετρη πληροφόρηση είναι όταν ο ένας από τους δυο που επικοινωνεί έχει καλύτερη γνώση του αντικειμένου από τον άλλο. Είτε είναι η οικονομική κρίση (εδώ κριτική του πρόσφατου “Margin Call“) ή αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Η λογική είναι απλή: αν έχεις ένα αυτοκίνητο, μόνο εσύ ξέρεις ακριβώς την κατάστασή του. Ξέρεις αν άργησες στο service, αν ξέχασες να αλλάξεις λάδια, αν το οδηγάς σαν μανιακός και πολλά ακόμα που δεν φαίνονται εξωτερικά ούτε ακόμα και στον υπολογιστή των σύγχρονων αυτοκινήτων που καταγράφουν τα πάντα. Οπότε βάζεις αγγελία για 5 χιλιάδες ευρώ αν και μάλλον αξίζει 3. Ο αγοραστής βλέπει την χαμηλή τιμή και υποθέτει ότι το έχεις κακοποιήσει και τόσο αξίζει.
Αλλά αν υπάρχει κάποιος με ένα άψογα φροντισμένο αμάξι; Αυτός ο παππούς που πραγματικά έκανε όλα τα χιλιόμετρα μόνο σε ταξίδια εκτός πόλης. Που πάει μόνο στο επίσημο συνεργείο και αλλάζει τα πάντα με θρησκευτική ευλάβεια στην ώρα τους; Που δεν περνάει τις τρεις χιλιάδες στροφές, δεν είχε ποτέ ατύχημα και το βάζει πάντα στο γκαράζ; (Και με κουκούλα για να μην σκονίζεται!) Ο παππούς το βάζει αγγελία για 7 χιλιάδες ευρώ γιατί τόσα αξίζει. Αλλά πλέον η τιμή στην πιάτσα είναι 5. Για 5 δεν αξίζει να πουλήσει ο παππούς οπότε αποφασίζει να το κρατήσει. Έτσι είναι ακόμα πιο απίθανο να βρεις μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση τελικά!
Η παραπάνω ανάλυση είναι κλασσική των 70’s στην οικονομική θεωρία, του George Akerlof. Και αποκτά αξία σε οποιαδήποτε αγορά όπου ο πωλητής γνωρίζει πολλά περισσότερα από ότι ο αγοραστής. Παλιότερα είχα γράψει για το αν πρέπει να πουλήσουμε ή όχι άμεσα το οικόπεδο ή διαμέρισμά μας. Το χρηματιστήριο. Ξεκίνησα πρόσφατα ένα ξεχωριστό ιστολόγιο για θέματα πολιτικής επειδή ακριβώς έχουμε σαν νεοΈλληνες πολλά τέτοια θέματα. Είναι θεμελιώδες επικοινωνιακό πρόβλημα το οποίο γίνεται πολιτικό όταν αλλάζουν διαρκώς τους κανόνες. Στα οικονομικά το λέμε “no trade equilibrium” όταν πλέον δεν γίνονται συναλλαγές γιατί δεν έχει νόημα…
Περισσότερες λεπτομέρεις για αυτή την οικονομική θεωρία προτείνω να τις διαβάσετε σε αυτή εδώ την προσωπική ματιά του συγγραφέα σχετικά με την εποχή που τα έγραφε. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2001/akerlof-article.html