Θυμάστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; Το ποντίκι που χρησιμοποιούσαμε παλιά για να χειριζόμαστε τον υπολογιστή ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Τώρα πια δεν συζητιέται όμως πολύ γιατί έχουμε άλλο πρόβλημα: έχουμε συνηθίσει ακόμα χειρότερο τρόπο να επικοινωνούμε με τους υπολογιστές μας! Το touchpad, εκτός από ελάχιστες καλής ποιότητας εκτελέσεις του είναι πολύ περιοριστικό για οποιονδήποτε δουλεύει πολλές ώρες στον υπολογιστή. Αλλά είναι η εποχή της αφής. Ipad, iPhone, iΘέλωΝαΤαΑκουμπάωΌλα. Κι όμως ακούμε πολύ λιγότερο για θέματα υγείας και εργονομίας. Γιατί;
Είμαστε πολλοί που περνάμε την πλειοψηφία της μέρας μας προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με ένα μηχάνημα. Είναι μάλλον ακόμα πιο πολλοί όσοι απλά χασομεράνε με αντίστοιχα μηχανήματα και δεν τους απασχολεί καθόλου η εργονομία. Οι χρήστες iPad είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και γενικά όλες αυτές οι συσκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες για κατανάλωση πληροφορίας και όχι δημιουργία της. Δεν μπορεί να ζοριστεί ο καρπός ή η σπονδυλική στήλη κάποιου που χαζολογάει στο iPad το Facebook στον καναπέ ενώ βλέπει και MadTV. Αν ζοριστεί απλά θα πάει για ύπνο ή για καφέ. Αν θέλω απλά να δω τα email μου δεν χρειάζομαι συντομεύσεις πληκτρολογίου για να τα απαντήσω, σχολιάσω ή οργανώσω γρήγορα . Απλά βολτάρω στο διαδίκτυο και στις άλλες εφαρμογές κοιτώντας, είναι πασαρέλα εισερχόμενης πληροφορίας. O λόγος που ένας χρήστης τηλεφώνου Blackberry δυσκολεύεται να κάνει μετάβαση σε iPhone είναι επειδή έχει συνηθίσει να κάνει δουλειά. Όχι Angry Birds.
Έτσι μου κάνει εντύπωση και η επιτυχία του Wacom Bamboo Stylus για το iPad. Σίγουρα η τεχνογνωσία της Wacom έχει σημασία. Είναι λεπτές διαφορές αλλά ουσιαστικές στην αίσθηση που σου δίνει στο χέρι. (Κάθε φορά που βγαίνει νέο μοντέλο Wacom μου κάνει εντύπωση πως εξελίσσουν κάτι τόσο αόριστο με επιτυχία.) Αν θέλετε να ζωγραφίσετε στο iPad σας ή να διασκεδάσει για ώρες το παιδί σας με αυτό (άλλωστε τα περισσότερα iPad νομίζω ως τώρα απευθύνονται σε πλούσιους γονείς που θεωρούν ότι είναι εκπαιδευτικό εργαλείο!) οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε, ειδικά με τις σχετικές εφαρμογές.
Αλλά εγώ δυστυχώς είμαι πιο απαιτητικός από το πεντάχρονο. Μου λείπει η αίσθηση της πίεσης που καταλαβαίνει η κανονική μου ταμπλέτα. (2048 διαφορετικά επίπεδα πίεσης.) Ακόμα και η αίσθηση της κλίσης με βολεύει σε πάμπολλες εφαρμογές και όχι μόνο σε επεξεργασία εικόνας. Ένα μολύβι σε χαρτί έχει πολύ καλύτερη απόκριση σε αυτό που του κάνουμε από ότι οι περισσότερες hitech συσκευές μας. Θεωρώ γελοίο όποιον άνθρωπο στον χώρο των γραφικών τεχνών δεν έχει δοκιμάσει ταμπλέτα γραφικών και κατακριτέο οποιονδήποτε σοβαρό χρήστη υπολογιστή δεν έχει σκεφτεί να ενσωματώσει μια στην ροή εργασίας του. Θα ήταν σαν να ερχόταν ένας κατασκευαστής πινέλων στον Μιχαήλ Άγγελο να του προτείνει να δοκιμάσει ένα νέο πινέλο και ο μεγάλος καλλιτέχνης να έλεγε όχι! Κανένας άνθρωπος που παίρνει σοβαρά την δουλειά του δεν κλείνει το παράθυρο στην εξερεύνηση εργαλείων για να την κάνει καλύτερα.
Προσωπικά στην διάρκεια μιας μέρας θα κάνω εναλλαγές μεταξύ πολλών τρόπων αλληλεπίδρασης με τα δαιμονισμένα μηχανήματα. Η “κανονική” ταμπλέτα Bamboo κοστίζει όσο ένα καλό ποντίκι και θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες. Αν βγάλουν ένα iPad το οποίο να λειτουργεί όσο καλά η κανονική μου ταμπλέτα, μπορεί να το δοκιμάσω και αυτό κάποτε. Θα το βάλω αντί για mouse pad…
Ενδιαφέρουσα έρευνα αμερικανικής εκπομπής για τα ανήλικα παιδιά που φτιάχνουν iPhone και iPad εδώ.
Full disclosure: Για πολλά χρόνια ήμουν πρόεδρος εταιρείας που προωθεί ακόμα τα προϊόντα Wacom στην Ελλάδα. Πλέον δεν έχω κανένα εμπορικό συμφέρον από την προώθησή τους αλλά μου έχει μείνει ο έρωτας και τα χρησιμοποιώ καθημερινά.