Συχνά θεωρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, ξεκομμένα από τη φυσική μας υπόσταση. Πως η εσωτερική κατάσταση των οργάνων και των ιστών μας, η ποιότητα του αίματος και η ευελιξία των μυώνων μας δεν επηρεάζονται και δεν αλληλεπιδρούν διαρκώς με την αντίστοιχη υφή και ποιότητα των συναισθημάτων και των καθημερινών μας σκέψεων.
Και όμως..
Γνωρίζατε πως το στρες και η οι φοβίες προκαλούν την πιο γρήγορη κατανάλωση των αποθεμάτων μας σε βιταμίνη B12?
Πως ο θυμός και οι διαμάχες οδηγούν στην υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας προκειμένου να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα?
Σύμφωνα με την επιστήμη της Μακροβιοτικής, το ήπαρ κυβερνάται από την ενέργεια του Δέντρου, μια από τις 5 βασικές ενέργειες-μεταστοιχειώσεις που δομούν τη φύση και ότι έμβιο γεννάται από αυτή.
Η ενέργεια του Δένδρου σχετίζεται με τα νέα ξεκινήματα, τις πρωτοπόρες ιδέες, τη δημιουργικότητα, τον θετικό οραματισμό, τη χαρά και την αγάπη για τη ζωή. Σχετίζεται με την ανατολική κατεύθυνση ,την πρωινή ώρα και την εποχή της άνοιξης όπου όλα ξεκινούν να βλασταίνουν, να ανθίζουν, να καρποφορούν.
Στην ισορροπία, η Ενέργεια του Δένδρου που κυβερνά το Ήπαρ και τις λειτουργίες του παράγει μια στάση γαλήνιας ισορροπίας. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει με υπομονή τις δυσκολίες της ζωής, ως προκλήσεις που προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοεπίγνωσης και δεν χάνει την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο. Είναι χαρούμενος και κρατά το όραμα του για την επίτευξη των στόχων του του ζωντανό πρώτα από όλα μέσα στην καρδιά του, εκφράζοντας τη δημιουργικότητα του στην πράξη, αντλώντας χαρά από τη ζωή.
Στην ανισορροπία, ο άνθρωπος χάνει την υπομονή του και ενδίδει εύκολα στο θυμό, την εριστικότατα και την εσωτερική και εξωτερική διαμάχη. Κάνει εύκολα εχθρούς, διεκδικεί το αλάθητο σε όλες τις γνώμες και τις αποφάσεις και χάνει εντελώς τη δυνατότητα της ενσυναίσθησης, να μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και να τους καταλάβει.
Αν έχετε παρατηρήσει παρόμοια συναισθήματα και θα θέλατε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση τους και διατροφικά, προτιμήστε σε καθημερινή βάση:
- Αναποφλοίωτα δημητριακά και ειδικά κριθάρι που δρα ιδιαίτερα αποτοξινωτικά και για τα χρόνια αρνητικά συναισθήματα που κουβαλάμε, καθώς και βρώμη και σιτάρι ζέας.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σύμφωνα με την εποχή που διανύουμε και μαγειρεμένα με ήπιο τρόπο (στον ατμό, ελαφρύ σοτάρισμα, βράσιμο) ώστε να διατηρούν το ζωντανό, διαυγές πράσινο χρώμα τους και την τραγανή υφή τους, χωρίς να παραβράζουν.
- Τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση, όπως η πάστα μίσο, οι σπιτικές πίκλες, τα μακροβιοτικά υποπροϊόντα οσπρίων πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, όπως το τέμπε και το νάττο.
- Τροφές με φυσική ξινή γεύση και εξισορροπούν την ενέργεια του Δένδρου, όπως το λεμόνι, το ξινολάχανο και το θεραπευτικό δαμάσκηνο umeboshi.
Στην περίοδο της θεραπείας, μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορείτε να αποφύγετε τροφές που αποδυναμώνουν την ενέργεια του Δένδρου, όπως:
- Τροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη όπως τα αυγά, τα πουλερικά, το κρέας και το ψάρι, που επιτείνουν την ξηρασία και επιδρούν συσταλτικά στο ήπαρ.
- Πολύ λιπαρά φαγητά όπως το βούτυρο, το περίσσιο λάδι στην καθημερινή διατροφή.
- Πολύ αλατισμένα φαγητά.
- Όλα τα ψημένα αρτύματα και τα παράγωγα τους, όπως το ψωμί, τα κουλουράκια, τα παξιμάδια, τα μπισκότα, τα κρουασάν και όλες οι ξηρές τροφές.
Ένα υποστηρικτικό, γεμάτο κατανόηση και ενθάρρυνση περιβάλλον θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στην ενδοσκόπηση μας, να κατανοήσουμε τα πραγματικά αίτια που μας ωθούν στο θυμό και την έλλειψη αγάπης και κατανόησης προς τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και προς τους άλλους.
Μια ισορροπημένη και θεραπευτική διατροφή, θα μας βοηθήσει να αυτοθεραπευθούμε και βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε εσωτερικά, θεραπεύοντας το αίτιο που γεννά την προβληματική συμπεριφορά και όχι αντιμετωπίζοντας απλά το σύμπτωμα.
Αυτή είναι άλλωστε και η δύναμη μιας ολιστικής προσέγγισης στη ζωή: αξιοποιούμε το σύμπτωμα, την ασθένεια, το πρόβλημα για να οδηγηθούμε σε μια βαθιά κατανόηση και εσωτερική θεραπεία και αλλαγή της ευρύτερης οπτικής στη ζωή μας.
Μην διστάσετε να μας στείλετε τις ερωτήσεις και τις απορίες σας σχετικά με τη διατροφική διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων
Φιλικά,
Μαριάννα Χρυσικάκου