Οποιοσδήποτε έχει ζήσει Πάσχα στην Χίο καταλαβαίνει πόσο ζωντανό και όμορφο έθιμο είναι ο ρουκετοπόλεμος. (Για την Μεγάλη Παρασκευή και τον τρελό επιτάφιο με ρουκέτες, γράφω εδώ. ) Ο ενθουσιασμός των κατοίκων είναι γνήσιος, όπως και η περηφάνια τους. Αλλά αναδεικνύει γλαφυρά και όλη την νεοελληνική βλακεία μας. Τα δεδομένα:
1. Έχει γίνει διεθνώς γνωστό και έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.
2. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει ο αριθμός των ρουκέτων που εκτοξεύονται.
3. Γίνονται ατυχήματα και ζημιές.
Παραθέτω μόνο τρεις όψεις οι οποίες αρκούν για να δούμε κατά πόσο μπορούν να συμβιβαστούν. Έβαλα πρώτο το τουριστικό σκέλος της υπόθεσης γιατί είναι σημαντικό. Σε μια εποχή που είναι κρίσιμος ο τουρισμός και παγκοσμίως σπάνιο να βρίσκει μια περιοχή τρόπο να διαφοροποιηθεί, εδώ έχουμε ένα έτοιμο που δουλεύει. Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι και χιλιάδες άλλοι τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται να το δούνε και μάλιστα εκτός καλοκαιρινής σεζόν, το ιερό δισκοπότηρο-στόχος μας στον τουρισμό εδώ και χρόνια. Αλλά ο ρουκετοπόλεμος βέβαια είναι παράνομος. Γιατί δεν έχουμε πολιτειακό σύστημα στην χώρα μας, δεν μπορεί να ισχύει κάτι στην Χίο και να μην ισχύει αλλού. Αυτό είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να φτιαχτεί έτσι κι αλλιώς γιατί θα το βρούμε μπροστά μας και σε άλλα θέματα. Ο κάτοικος της Κρήτης με αυτόν της Θράκης διαφέρει. Είναι ανόητο να προσπαθούμε να τους εντάξουμε στο ίδιο ακριβώς νομικό πλαίσιο.
Το καθεστώς παρανομίας του ρουκετοπόλεμου και μόνο αναδεικνύει την βλακεία μας. Φέτος τα μέτρα προστασίας ήταν καλύτερα από ποτέ. Τόσο τα κτίρια τα οποία είχαν προστατευτεί, όσο και οι περιορισμοί για το κοινό, η θέση της αστυνομίας και η επιφυλακή της πυροσβεστικής. Νεοελληνικό παράλογο. Αφού είναι παράνομο, η αστυνομία έπρεπε να τους συλλάβει, όχι να κάθεται λίγο παρακάτω και να ενημερώνει το κοινό από που να πάει για να είναι ασφαλές, ούτε να βάζει κορδέλες στον δρόμο. Αν είναι παράνομο, πως πληρώνει ο δήμος και κάνει όλα αυτά που κάνει; Τόσος σχεδιασμός όλο τον χρόνο…. Είναι αντίστοιχα σαν να ξέρεις προσωπικά τρομοκράτες και να ετοιμάζεις Πρωτοχρονιάτικο γλέντι στο Σύνταγμα όπου είναι καλεσμένοι να κάνουν τις εκρήξεις!
Εφόσον δεν θέλουμε να σταματήσουμε το έθιμο και καταφέρουμε να βρούμε νομικό τρόπο να καλυφτεί και πρακτικά να είναι ασφαλές, τότε μπορεί η ρημάδα η “Πολιτεία” να εμπλακεί ενεργά και να αναδείξει το έθιμο με διάφορες ιδέες όπως:
1. Να έχει συμμετοχή του κοινού. Ας κάνουμε μια ουρά οι τουρίστες και να πηγαίνουν πέντε πέντε στην αρχή να βλέπουμε πως γίνεται από κοντά. Μπορούν να έχουν την προηγούμενη μέρα και σημείο όπου δείχνουν πως τις φτιάχνουν.
2. Συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό. πχ 20.00-21.00 να παίζουν ανά εικοσάλεπτο διάφορες ομάδες που θα φέρνουν οι tour operators. Θα πληρώνουν βέβαια (να καλύπτουν έξοδα ασφάλισης και διοργάνωσης) και να θαυμάζουμε κόντρα “Τόκυο vs Μιλάνο” για παράδειγμα.
3. Διαγωνισμός σκοποβολής. Θα μπορούσε να γίνει και τηλεοπτικό προϊόν αυτό.
4. Ελεύθερη ώρα. Ότι και να οργανώσουμε, στο τέλος πρέπει οι ντόπιοι που το αγαπάνε και το κάνουν χρόνια, να ξεσαλώσουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Απλά αν κάνουμε όλα τα άλλα πρώτα θα έχουν “φτιαχτεί” ακόμα περισσότερο.
Όσοι λένε ότι “στον ρουκετοπόλεμο πεθαίνει κόσμος” είναι απλά ανίδεοι. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τραυματισμών από όλη την Ελλάδα και στην Χίο δεν θα βρείτε περισσότερα από ότι αλλού. Όπως με τους πνιγμούς το καλοκαίρι, είναι περισσότερο θέμα ΜΜΕ, παρά ουσίας η σχετιζόμενη υστερία. Ρίχνουν δυο παλικάρια 23 και 25 χρονών ένα δυναμιτάκι πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ στην Μεσσηνία και δαιμονοποιούν κάπως τις ρουκέτες στην άλλη άκρη της Ελλάδας….