Όταν με πρωτοέπιασε το μικρόβιο να γνωρίσω την Ελλάδα και κάθε υπέροχο βουνό, λαγκάδι και ποτάμι της δεν υπήρχαν ούτε Road Editions ούτε οι χάρτες της Ανάβασης. Αυτά τα εξαίσια ρομαντικά παρατημένα αρχαία δεν υπήρχαν σε βιβλία και ούτε διαδίκτυο μπορούσε να βοηθήσει γιατί δεν υπήρχε ακόμα. Μόνη συντροφιά του περιηγητή ο Παυσανίας ή βιβλία και γκραβούρες των περίεργων Άγγλων, Γάλλων και Γερμανών ομοιοπαθών.
Και εγένετο http://www.perseus.tufts.edu . Αρχικά με βόλεψε και μόνο για γρήγορη αναζήτηση στα αρχαία κείμενα. Μάλιστα μπορείς να κατεβάσεις την γραμματοσειρά και για αναζήτηση στα αρχαία ελληνικά αν προτιμάς (και είσαι τριτοδεσμίτης!) Πριν την κυριαρχία του Google ήταν ακόμα πιο χρήσιμο, με σπάνιες εικόνες που δεν έβρισκες αλλού ή και επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα. “Και γιατί δεν το έχει κάνει αυτό κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο” ρωτάει μια μικρή φωνή μέσα μου κάθε φορά που το επισκέπτομαι.
(Πατήστε εδώ για να δείτε την καμπάνια του ΕΟΤ Kalimera Greece και την πιο σύγχρονη και ενδιαφέρουσα διαφημιστική καμπάνια I need Spain )
Μετά ήρθε η wikipedia. Καλό μεν…αλλά. Για τα πραγματικά ενδιαφέροντα και σπάνια …”γράψε εσύ κάτι, δεν βρήκαμε τσίποτις”. Επιπλέον πρόβλημα η έλλειψη άποψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Είναι καλύτερο μεν από εγκυκλοπαίδεια αλλά κάτι λείπει.
http://www.oxfordbibliographiesonline.com η απάντηση! Είναι ουσιαστικά ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του παλιού αυτού πανεπιστήμιου και το προσωπικό του. Για παράδειγμα οι συντάκτες των θεμάτων στους Κλασσικούς:
Το Who is who του χώρου. Α, ναι, λείπουν ελληνικά πανεπιστήμια πάλι… Ευτυχώς για εμάς, η υπηρεσία είναι ουσιαστικά συνδρομητική. Οπότε μπορεί να βάλει μπρος κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο παρόμοια υπηρεσία δωρεάν και να κερδίσει όλο το κοινό εύκολα. Αντί να ξοδεύουμε εκατομμύρια σε ανόητες διαφημιστικές καμπάνιες μήπως θα έπρεπε να ψάχνουμε τέτοιους σύγχρονους και χρήσιμους τρόπου προώθησης της αρχαίας μας κληρονομιάς; Πατήστε εδώ για να δείτε το δωρεάν δείγμα που έχει πχ σε αναζήτηση για τον Πίνδαρο. Φανταστείτε το ίδιο αλλά με όλα διαθέσιμα δωρεάν και φωτογραφίες των σχετικών τοποθεσιών και χάρτες και …kalimera Greece!
Δεν είναι καν θέμα κόστους. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε στην Ελλάδα όπου όλα μας τα σχολεία ψάχνουν τι εργασία να κάνουν και έχουμε το συμφέρον να ασχολούμαστε, ποιός θα το κάνει καλύτερα; Δεν είναι οι προηγμένες υπηρεσίες που κάνουν την απόπειρα στη Οξφόρδη ενδιαφέρουσα. “Διάβασε τα σχόλια στο θέμα ενός Έλληνα φοιτητή/μαθητή και έλα στην Ελλάδα να γνωριστούμε!” Τέτοια εξαγώγιμα προϊόντα χρειάζεται αυτή τη στιγμή η οικονομία μας αλλά και το ηθικό μας.