Στην φωτογραφία μας βλέπετε ένα από τα στοιχειωμένα σπίτια στα περίχωρα του Detroit, τα οποία πωλούνται από 1 έως 500 US$, αποτέλεσμα της ιστορικά μεγαλύτερης χρεωκοπίας πόλης των Η.Π.Α.
To Detroit, η μητρόπολη της αυτοκινητοβιομηχανίας των Η.Π.Α. και η γενέτειρα του περίφημου Detroit Sound της Motown, από τον Δεκέμβριο του 2013 βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους δανειστές της καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, που φτάνουν τα 18 δισ. δολαρίων.
Ο δικαστής Στίβεν Ρόουντς έκρινε ότι το Detroit μπορεί να υπαχθεί στο άρθρο 9 του Πτωχευτικού Κώδικα και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος του. Τα περιουσιακά στοιχεία της πόλης βγαίνουν στο σφυρί από ειδικούς εκποιητές, που ανέλαβαν την αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών της πόλης.
Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο με πρωτοβουλία του Kevyn Orr, του εξωδιοικητικού διαχειριστή για τα οικονομικά της πόλης, που διορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της Πολιτείας του Michigan, Rick Snyder, για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία.
Η πόλη περιήλθε σε αυτά τα χάλια εξ αιτίας της λαϊκίστικης πολιτικής του John Conyers ο οποίος εκπροσωπεί τις χειρότερες γειτονιές της πόλης. Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων και εκλέγεται από το 1964 με ποσοστό άνω του 80%.
Ο ίδιος καταδικάστηκε για μικρά ηθικά παραπτώματα το 2006. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε το προσωπικό του πολιτικού του γραφείο σαν υπηρέτες, αναγκάζοντάς τους να κάνουν τον οδηγό στα παιδιά του και το 1992 έγραψε 273 ακάλυπτες επιταγές.
Η σύζυγός του, η Monica Conyers, εκτελεί ποινή φυλάκισης 37 μηνών, διότι το 2009 καταδικάστηκε ότι πήρε $60.000 σε δωροδοκία καθώς ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιο του Detroit και μάλιστα “president pro tempore” (ήταν δηλαδή η δημοτικός σύμβουλος που πήρε τις περισσότερες ψήφους).
Παρά ταύτα ο John Conyers επανεξελέγη στην βουλή των αντιπροσώπων το 2010.
Περιληπτικά αναφέρουμε πως για να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει μια περιοχή 9 τετραγωνικών μιλίων εντός της πόλης, αύξησε τους φόρους και έβαλε έναν κεφαλικό φόρο στο εργατικό δυναμικό της πόλης.
Στην πολιτική του ατζέντα υποσχέθηκε ότι θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντας. Έτσι εξαγόρασε τους μαύρους ψήφους των κατοίκων της πόλης, διότι από την μια αυτοί δεν ήσαν υποχρεωμένοι να πληρώσουν αυτούς τους φόρους και από την άλλη, ήταν οι ίδιοι οι αποδέκτες των χρημάτων αυτών.
Ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, πάνω από 400 εκατ. δολάρια, σπαταλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για να φτιαχτεί η ιδεατή πόλη .
Πολύ σύντομα η πόλη έλεγε στους κατοίκους τι να κάνουν, πως να το κάνουν, τι επιχειρήσεις να ανοίξουν. Σε αντάλλαγμα, έπαιρναν επιδοτήσεις, μετρητά και άλλα “δώρα” όπως νοσοκομειακές και ασφαλιστικές παροχές.
Αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι οικείο, καλά σας το θυμίζουν. Η πολιτική που οδήγησε στην κατάρρευση της πόλης έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με τη Ελλάδα και όσοι ακόμη υποστηρίζουν σαν λύση τη στάση πληρωμών, ας το σκεφτούν καλύτερα.
Όταν προβληθούν στην Ελλάδα (ή αν “παρανόμως” τις κατεβάσετε) παρακολουθείστε δυο σειρές της αμερικάνικης τηλεόρασης: “BOSS” και “Low Winter Sun”. Η πρώτη σειρά (BOSS) παρουσιάζει αλληγορικά την ιστορία της χρεοκοπίας, μέσα από την ιστορία ενός φανταστικού Δημάρχου του Chicago. Η δεύτερη είναι μια αληθοφανής αστυνομική ιστορία που εκτυλίσσεται στην πόλη του Detroit, όπου και φαίνεται η παρακμή σε όλο της το μεγαλείο. Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ στις φωτογραφίες δεξιά.
Αυτά τα ολίγα από εμένα, σας ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε και σήμερα. Ρίξτε μια ματιά και στο υπόλοιπο site, έχει πολύ καλύτερους αρθρογράφους από τον υπογράφοντα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Μεϊχανετζίδης, a.k.a. XM.-
ΥΓ
Οι πηγές μας σήμερα: fortunegreece.gr, capital.gr (Γιώργος Καισάριος) και οι κρυμμένοι σύνδεσμοι πίσω από τις φωτογραφίες. Κανετε κλικ να τους ανακαλύψετε.
ΥΥΓ
Εδώ ένα χαρακτηριστικό δείγμα μουσικής του “Detroit Sound of Motown”