Κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχει συμβεί να λυγίσουμε μπροστά σε μία γοητευτική μορφή, να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις συμβάσεις και να αφεθούμε στις αισθήσεις… Ο πειρασμός μπορεί να φανεί από την τάση να μας προσφερθεί ένα όνειρο, από την ανάγκη για μία ανανέωση, την επιθυμία για αυτο-επιβεβαίωση, όπως και τη δύναμη του πεπρωμένου που μας καλεί.
Αλλά πόσο δύσκολο θα είναι να έχουμε τις αντιστάσεις, όταν κτυπήσει την πόρτα μας η «γοητεία» που ίσως τυφλώνει τη λογική και θολώνει την κρίση;
Θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός συγκεκριμένου αστεροειδούς με το όνομα Κίρκη, που υπογραμμίζει αυτή την ιδιαιτερότητα στον χάρτη του ουρανού και φυσικά δημιουργεί μία έντονη συγκινησιακή φόρτιση.
Αστρονομικά ο αστεροειδής Κίρκη (Circe 34) ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο αστρονόμο J. Chacornac στις 6 Απριλίου 1855. Η περίοδος της περιστροφής της διαρκεί 4 χρόνια και 147 ημέρες. Πρόκειται για ένα μεγάλο σκοτεινό αστεροειδή με ακανόνιστο σχήμα και διάμετρο περίπου 114 χμ.
Μυθολογικά, συνδυάζεται με την Κίρκη, κόρη του Ήλιου και της Ωκεανίδας Πέρσης. Κατοικούσε σε ένα μακρινό νησί και ήταν ιέρεια Ηλιακών και Σεληνιακών θεοτήτων. Συχνά αναφέρεται ως μάγισσα. Αλλά ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Κατείχε γνώσεις ιδιαίτερες γι’ αυτό και ήταν εκείνη που έδωσε πληροφορίες τον Οδυσσέα για την κάθοδό του στον Άδη, ώστε να ενημερωθεί για την επιστροφή του στην Ιθάκη. Θα θυμόμαστε πως μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους. Η συντροφιά του Οδυσσέα όταν διασώθηκε από την Κίρκη, ξεκίνησε κραιπάλες και ασχολήθηκε μόνο με τις γήινες απολαύσεις. Ο μόνος που δεν μετατράπηκε σε χοίρο ήταν ο ίδιος ο Οδυσσέας. Αυτό συνέβη προφανώς, διότι ήταν αρκετά πιο φιλοσοφημένος, αυτός που επί της ουσίας αναζητούσε την μύηση (για την οποία έκανε το ταξίδι και κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο).
Αστρολογικά, η Κίρκη λοιπόν, είναι μέσα στον αστρολογικό μας χάρτη ένα σημείο μυστηριακής έλξης και μας μαγνητίζει. Μπορεί να προσφέρει είτε τη σωτηρία, είτε την απώλεια.
Η Κίρκη συνδέεται με την γοητεία που φέρνει τον ναυαγό της ζωής να θεωρεί, πως συνάντησε το νησί της σωτηρίας μετά από πάλη και αγώνες στις φουρτούνες της αναζήτησης. Το νησί μοιάζει με ένα παράδεισο και ο ναυαγός πέφτει εύκολα στις απολαύσεις του δίχως όρια και δίχως σύνεση. Η λογική σταδιακά δεν συνεργάζεται με την κριτική των πράξεων και ο ναυαγός στέκει στα εξωτερικά ερεθίσματα χωρίς να σκέπτεται την εσωτερική του πλευρά. Γίνεται υλιστής, επιφανειακός και πεζός. Θα φθάσει να έχει την συμπεριφορά των συνταξιδιωτών του Οδυσσέα που μετατράπηκαν σε χοίρους.
Ο μύθος προειδοποιεί πως από τους πολλούς, λίγοι θα διατηρούν τις αντιστάσεις τους. Λίγοι θα εκτιμήσουν το δώρο της σωτηρίας και θα διδαχτούν από την περιπέτεια.
Αυτός που δεν θα υποκύψει ψυχή και σώμα στη γοητεία της μάγισσας Κίρκης, θα είναι σε θέση να προχωρήσει στα άδυτα της ψυχής και να βρει τον δρόμο της αυτογνωσίας.
Έργο δύσκολο, όπως κάθε έργο που έχει να κάνει με την εσωτερική μας Αλήθεια.
Για την θέση της Κίρκης στον αστρολογικό σας χάρτη μπορείτε να ενημερωθείτε στο άρθρο μας