Έκανα υπομονή. Τόσα meeting με ανόητους αιθεροβάμονες. Είναι κάτι σαν τους επιχειρηματίες που πρωτοκαταλαβαίνουν την δύναμη του internet αλλά αυτή την φορά σε app: “Αν το κατεβάσουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμα κι αν το χρεώνουμε μόλις 20 cents θα γίνουμε πλούσιοι!” Ναι, τόσο απλοϊκοί συλλογισμοί. Και καλά να σου το λένε δυο 19χρονοι developer, χαλάλι τους να ονειρεύονται ότι είναι ήδη στην Καλιφόρνια. Οι υπόλοιποι τι δικαιολογία έχουνε;
Αν και ήμουν σκληρός στην κριτική μου για την Lacta ως προς το Facebook, τώρα θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτή την καμπάνια. Σαν διαφημιστική, για να πάρεις λεφτά από τον πελάτη σου κάτι τέτοιες μπούρδες πρέπει να σκέφτεσαι προφανώς. Ξέρετε πολλούς ανθρώπους που έγραφαν μηνύματα σε χαρτί από Lacta; Άλλους που να έχουν και αυτοί και ο έρωτάς τους συμβατά smart phone; Και ω, τι καταπληκτικό, δεν θα μαντέψεις ποτέ αυτό που θα σου στείλω…(βέβαια πρέπει να κατεβάσεις το app αγάπη μου πρώτα…) …μπες και δες το (καλά περίμενε λίγο να κατεβεί ντε!)….τώρα…τώρα…καλά μέχρι να το καταφέρουμε όλο αυτό να σου το στείλω καλύτερα με SMS!
Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Εικάζω ότι είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Εκεί που έκαναν κοκαϊνη παλιότερα στις διαφημιστικές και ήταν σπινταρισμένοι και γεμάτοι ιδέες, τώρα το γύρισαν στους μπάφους και παράγουν τέτοια. Μάλλον και οι πελάτες τους κάτι αντίστοιχο καπνίζουν και δεν το παίρνουν πρέφα. Αλλιώς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γιατί να τα ξοδέψουν έτσι αβίαστα; (Παραγωγή και προώθηση/media)
Υπάρχουν δυο συνηθισμένες κατηγορίες εμφανούς τρύπας στις περισσότερες προτάσεις για app που μου φέρνουν να δω:
1. “Θα μπαίνουν μέσα οι χρήστες και θα ανεβάζουν...” Ωωωωπα αφεντικό. Σίγουρα θα είναι υπέροχο να συμμετέχουν οι χρήστες αλλά οποιοδήποτε app βασίζεται σε δεδομένα που θα ανεβάζουν οι χρήστες προϋποθέτει ότι έχει πρώτα χρήστες! Και δυστυχώς, επειδή δεν έχουν περιεχόμενο, οι περισσότεροι νομίζουν ότι κάπως μαγικά όλη η Ελλάδα θα μπει από την πρώτη μέρα για να βοηθήσει το έργο.
2. “Όλοι οι Έλληνες από το iPhone τους…” Χειρόφρενο. Οι χρήστες smartphone είναι λίγοι. Από αυτούς αυτοί που έχουν data plan και άνεση να χρησιμοποιούν apps τακτικά ακόμα λιγότεροι. (Και μη χαρακτηριστικό κομμάτι του πληθυσμού βέβαια.) Και από αυτό το ελάχιστο υποσύνολο Ελλήνων πόσοι και γιατί να χρησιμοποιήσουν την μπούρδα σας όταν κατά 99% υπάρχει κάτι αντίστοιχο και καλύτερο στα Αγγλικά που σχεδόν σίγουρα μιλάνε. (Ειδικά αυτό το υποσύνολο ανθρώπων.)
Αφήστε τα ναρκωτικά λοιπόν και στρωθείτε στη δουλειά. Ναι, υπάρχουν πράγματα να φτιάξουμε σε app αλλά φροντίστε να είναι χρήσιμα. Augmented reality για να γράψω ότι είσαι το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής μου σε virtual σοκολάτα σίγουρα δεν είναι αυτό που έλειπε από την ζωή των Ελλήνων αυτή τη στιγμή…
Πιο πρακτικές συμβουλές αν παρόλα τα παραπάνω θέλετε να φτιάξετε ένα App θα βρείτε εδώ.
Tα είπες όλα! Προσυπογράφω την ανάρτησή σου!
Τιμή μου (το εννοώ). Πολύ συχνά έχει μεν κίνηση ένα άρθρο αλλά κανένα σχόλιο. Ξεχνάμε την “πολιτική” αξία μιας δημόσιας τοποθέτησης.
Προσπαθώ να μιλάω για αυτά που οι άλλοι κάνουν τις πάπιες και πολλές φορές είναι μοναχικός ο δρόμος…
ευχαριστώ και πάλι.
Απαντώ απεδώ και σε μερικά pm στο twitter και άλλα στο Facebook:
1. Δεν είμαι “εναντίον” των app. Ίσα ίσα! Απλά είμαι εναντίον της σπατάλης στην δημιουργία ΑΝΟΗΤΩΝ και ΑΧΡΗΣΤΩΝ σε σχέση με την ελληνική αγορά app.
2. Το ακριβές κόστος της καμπάνιας δεν μπορώ να το ξέρω. Πιθανώς ούτε και η Lacta να το ξέρει ακόμα αφού θα πρέπει εκτός από τα λεφτά για την ανάπτυξη του app να περιλάβουμε και όλο το media spend, τα ατελείωτα meeting (που χρεώνουν ακόμα οι διαφημιστικές άμεσα ή έμμεσα) και πολλά άλλα κερατιάτικα αυτής της μπίζνας.
3. Βρίσκω κακόγουστο τον τρόπο με τον οποίο κάνει self promotion η συγκεκριμένη διαφημιστική διεθνώς με πράγματα που όχι μόνο δεν τιμούν την χώρα μας αλλά μας ξεφτιλίζουν. QR και augmented reality δεν είναι “πρωτοποριακά” πράγματα βέβαια. Θα ήταν σαν να κάνει ο ΕΟΤ καμπάνια στο CNN με σλόγκαν “ελάτε στην Ελλάδα – έχουμε εφεύρει το σουβλάκι!)