Ήταν της μόδας μια εποχή το ερώτημα “πόση ζημιά μας κάνει η πολύωρη εργασία σε υπολογιστή με ποντίκι;” Άλλος έπαιρνε κάτι κυρτά πληκτρολόγια με μαξιλαράκια, άλλος καρέκλες χωρίς πλάτη. Βγήκαν επιδόματα χρήσης υπολογιστή και άλλα τέτοια ελληνικότατα. Στην πορεία τα ξεχάσαμε. Αρχικά ήταν επειδή το γυρίσαμε όλοι σε φορητούς υπολογιστές και ξεχάσαμε το ποντίκι. (Σάμπως έτσι τώρα οι καρποί και τα δάχτυλά μας περνάνε καλύτερα.) Μετά το γυρίσαμε όλοι σε κινητά.
https://www.youtube.com/watch?v=aFCCultbyMM
Είναι προφανές ότι αν δουλεύεις πολλές ώρες με οτιδήποτε, καλό είναι να το σκέφτεσαι. Καταρχάς πως θα είσαι πιο υγιής; Κατά δεύτερο πως θα κάνεις πιο γρήγορα και εύκολα τη δουλειά σου. Μάλιστα η σύγκριση φορητού υπολογιστή και κινητού τηλέφωνου δείχνει γλαφυρά τις αδυναμίες και των δυο τους. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά αμέσως στην πάνω δεξιά κυλάς το ποντίκι ή το δάχτυλο πολλές φορές μέχρι να φτάσεις. Για όλους όσους έχουν πλέον συνηθίσει την αμεσότητα της οθόνης αφής, αυτό είναι βασανιστήριο.
Να τονίσω ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με gamers καμένους ή παθιασμένους ψηφιακούς καλιτέχνες. Οποιοσδήποτε περνάει μεγάλο μέρος της ώρας του προσπαθώντας να επικοινωνήσει με υπολογιστή πρέπει να σκέφτεται πως θα κάνει καλύτερη τη σχέση. Ένα απλό παράδειγμα είναι το σκρολάρισμα. (Scrolling) Πες ότι διαβάζεις κάτι και θες να πας παρακάτω. Τι κάνεις; Μερικοί είμαστε του πληκτρολογίου, πατάμε το κάτω βελάκι που το έχουμε και πρόχειρο. Αν το υποστηρίζει ο φορητός υπολογιστής με τα δυο δάχτυλα πάμε πάνω-κάτω επίσης. Αλλά ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, βγάζει το αριστερό χέρι από το πληκτρολόγιο, το κατεβάζει στο track pad, βρίσκει τον κέρσορα, πηγαίνει δεξιά στην μπάρα και από εκεί κατεβαίνει! Μια διαδικασία 0,5-2 δευτερόλεπτα κάθε φορά που κάνει αυτή την συχνή εργασία!
Η ταμπλέτα έχει όχι μόνο αμεσότητα και ταχύτητα αλλά είναι και πλήρως παραμετροποιήσιμη. Κάνεις συχνά μια δουλειά; Βάλε την στο χέρι σου!
Κανένα εργαλείο δεν κάνει τέλεια όλες τις δουλειές. Είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπική υπόθεση. Επιπλέον δύσκολα μπορούν να μετρηθούν “αντικειμενικά” τα κέρδη του κάθε χρήστη γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε τις εργασίες που κάνει, τα προγράμματα, τον χρόνο εκμάθησης μετά από αλλαγές και πολλά ακόμα. Έχουμε όλοι μεγάλη αντίσταση στις αλλαγές τρόπου δουλειάς μας.
Αλλά αξίζει τον κόπο. Οτιδήποτε κάνουμε συχνά πρέπει να ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε καλύτερα.