Διαβάζω μια υποτιθέμενη ανάλυση με τίτλο “O Πύρρος σήκωσε την μπάρα… στο Τwitter“. Αρχίζει:”Κανείς δεν μπορεί να πει αν ήταν ο συμβολισμός της δύναμης και της προσπάθειας που αμείβεται ή το απολιτίκ προφίλ και η τεράστια λαοφιλία που έχει το πρόσωπο του Πύρρου Δήμα.” Το ίδιο Twitter κοιτάμε;
Εδώ έχει βουίξει ο τόπος! Έχουμε πεθάνει στο γέλιο. Η σωστή πρόταση θα ήταν “κανείς δεν μπορεί να πει αν είναι περισσότερο σαρκαστικά ή προσπάθεια γελοιοποίησης στο πρόσωπο του Πύρρου...”
Βλέπουμε δύο σχεδόν άχρηστα γραφήματα του τρόπου που κινήθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων Επικρατείας τους. Ενώ ένα απλό wordcloud σαν αυτό που έφτιαξα δίπλα δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Πύρρος συνδέθηκε με την Βάνα Μπάρμπα και άλλα παρεμφερή. Μετά διαβάζουμε το ακόμα καλύτερο “να προκύψει κάπως ένα τελείως καινούργιο πρότυπο, ή ηγέτης που θα δημιουργήσει τη συγκίνησης της περηφάνιας, θα σηκώσει τα βάρη της χώρας και θα την οδηγήσει να πάρει κάποια στιγμή, εκεί που κανείς δεν το περιμένει, το δικό της «χρυσό» μετάλλιο.”
Αν ήταν λόγος πολιτικού ίσως (πριν είκοσι χρόνια) να πούλαγε αυτή η πρόταση. Τώρα τι σημαίνει ακριβώς; Το θέμα με τον Πύρρο Δήμα ξέρω ότι ήταν σημαντικό όχι επειδή έκανε ένα όμορφο βουναλάκι στο Twitter αλλά επειδή είδα το “Big Picture” και ήταν πρώτο:
Με ανάλυση περιεχομένου το Aino κοιτάει μεταξύ τους τις αναφορές σε όλα τα μέσα (βλέπετε το κουτάκι που λέει TV και το άλλο για radio;) και δίνει μια πλήρη εικόνα. Με τα κριτήρια κάτι τέτοιων Twitterοσκόπων, θα βγει κυβέρνηση το κόμμα πειρατών! Βλέπω επίσης ότι την επόμενη μέρα “ξεφούσκωσε” στα περισσότερα media το θέμα αλλά παραμένει κοντά στην πρώτη δεκάδα με ελαφρώς διαφορετική οπτική:
Μόνο δυο τηλεοπτικές (star και mega) και δυο ραδιοφωνικές αναφορές. Επιπλέον το θέμα είναι αν “καπέλωσε” ο Δήμας το θέμα των ψηφοδελτίων Επικρατείας και η απάντηση είναι σαφώς “όχι”.
Βέβαια η συνολική απήχηση στα media ενός κόμματος ή πολιτικού δεν μετριέται με… retweets! Αλίμονο αν το ελληνικό Twitter ήταν ήδη τόσο καλός δείκτης. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τα άλλα ΜΜΕ και να δούμε την μεταξύ τους σχέση όπως εδώ:
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορεί να είναι ανύπαρκτοι στο Twitter αλλά όχι αλλού για παράδειγμα.