1. α) Αφέψημα φύλλων αγκινάρας, τρία ποτήρια την η- μ/ρα. Ρ) Βραστάρι με ρίζες, φύλλα και κοτσάνια αγκινά-
I μ ις, τρία ποτήρια την ημέρα.
2.Απ’ τους αρχαίους, ακόμα, είχε γίνει χρήση της αντρά- κλας, κατά της λιθίασης.
ί. Πενήντα γραμμάρια χυμό γερανιού μέσα σε τυρόγαλο, ft0(tt] την ημέρα.
Α. Το ελαιόλαδο καταπραύνει τους πόνους κι εφόσον πρό- κιιται για μικρές πέτρες, διευκολύνει την αποβολή τους.
5. Δύο – τρία νεροπότηρα την ημέρα βραστάρι μουστακιών καλαμποκιού, αναλογίας τρία πρ’ος εκατό, προσφέρουν, όπως ισχυρίζονται πολλοί θετικές υπηρεσίες σ’ αυτή την αρρώστια.
- Από πολλούς συμβουλεύεται η ρίζα του καρότου κατά της λιθίασης, αλλά και το έγχυμα του καροτόσπορου, είναι χρήσιμο εδώ.
- Το βραστάρι κισσόφυλλων θεωρείται από παλιά, απ’ τους κατοίκους πολλών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου σαν πολύ κατάλληλο για την περίπτωσή μας αυτή. Επειδή όμως το φυτό, γενικά σ’ εσωτερική χρήση δεν είναι άμοιρΌ ευθύνης κάποιας δηλητηρίασης, συνιστούμε επιφυλακτικότητα στη χρήση του.
- Ένα – δύο νεροπότηρα την ημέρα, αφέψημα λουλουδιών κουκιάς, αναλογίας δύο προς εκατό.
- Το έγχυμα των φύλλων της κουμαριάς, αναλογίας δύυ προς εκατό και με δόση ένα νεροπότηρο την ημέρα, θεωρείται αντιλιθισιακό.
- α) Παίρνουν μαϊντανό και κάνουν χυμό (με στύψιμο στο τρυπητό, ή, αν έχουν, στο μίξερ) τόσο, όσο να γεμίσουν ένα κρασοπότηρο. Στη συνέχεια παίρνουν ίση ποσότητα χυμό λεμονιού, που την αδειάζουν σ’ ένα μεγάλο ποτήρι. Μετά βουτάνε, στο ποτήρι το μεγάλο με το χυμό του λεμονιού, ένα καλοπλυμένο ωμό αυγό και τ* αφήνουν έτσι οκτώ ώρες. Ύστερα προσεχτικά βγάζουν, απ’ το λεμόνι με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, το αυγό, που πια είναι άχρηστο (εκτός αν θέλουν βέβαια να το χρησιμοποιήσουν σε φαγητό, ή να το τηγανίσουν κλπ.). Σ’ ένα μεγαλύτερο τώρα μέρος αδειάζουν τους δύο χυμούς, μαϊντανού και λεμονιού, ανακατεύοντάς τους καλά. Το τρίτο του όλου αυτού μίγματος δίνουν να πιει ο άρρωστος το πρωί νηστικός, μια ώρα πριν απ’ το πρωινό του, για τρεις μέρες συνέχεια. Το ίδιο κάνουν τρεις φορές δηλαδή θα μεταχειριστούν τρία αυγά κι ο άρρωστος θα πιει εννιά πρωινά απ* το μίγμα αυτό. (3) Βραστάρι φρέσκου μαϊντανού (φύλλα και ρίζες) με αναλογία είκοσι πρυς εκατό, που με το βράσιμο του έμειναν τα 2)3 του νερού. Απ’ αυτό δίνουν στον άρρωστο να πιει κάθε πρωί, νηστικός, από ένα ποτήρι του κρασιού κρύο.
! II. Οι πιο πολλοί συγγραφείς συμφωνούν, πως εδώ το
■ μήλο, με οποιαδήποτε μορφή είναι χρήσιμο.
12. Δύο – τρία κρασοπότηρα την ημέρα, απ’ το κρύο αφέ- ■ψημα ριζών μολόχας, με αναλογία είκοσι προς εκατό, που ■φτιάχνουν όχι με νερό, αλλά με αρετσίνωτο κρασί.
I ί. Πίνουν κατά φλιτζανάκια του καφέ, ή ρακοπότηρα, Μγχομα σκόνης μουσμουλοκούκουτσων, που φτιάχνουν, όχι
■ μ^ vj ρό, αλλά με αρετσίνωτο άσπρο κρασί.
Μ- Ι ο βραστάρι πλατανόφυλλων, πλατανόμηλων, ή φλού-
■ του δέντρου είναι χρήσιμο εδώ.
15. Οι διουρητικές ιδιότητες του πολύκομπου το κάνουν ι nI»ι ί ι ά ωφέλιμο εδώ.
(>. Έχουν αποδοθεί ακόμα και λιθοθριπτικές ιδιότητες Beta ραπανάκια.
17. Δύο – τρία νεροπότηρα την ημέρα απ’ το βραστάρι I ι>» Λ ι νόσπορων, αναλογίας δύο προς εκατό.
ΙΗ. Δύο κρασοπότηρα την ημέρα, ένα το πρωί νηστικός κι
■ ivu to βράδυ, πριν τον ύπνο, πίνει ο άρρωστος βραστάρι. ιιμμ φτιάχνουν με μια μικρή κουταλιά, κοπανισμένο σε γου-
I 51, τοουκνιδόσπορο και τριακόσια γραμμάρια νερό.
{). II ρίζα της φράουλας είναι διουρητική και κάνει αντι- ΙλιΟιοιακό φάρμακο το βραστάρι της με αναλογία τρία προς ■Ικπϊό και δόση δύο κρασοπότηρα την ημέρα. Εξάλλου δε κ km ι ο χυμός της φράουλας κατεβάζει τον πυρετό, που έχει I Οαν αιτία του, αυτή την αρρώστια.
Λ). Δύο – τρία φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα έγχυμα ; χ«ιμομηλιού, αναλογίας ένα προς εκατό.
Γην άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, βγαίνει Ι Κοντά στις παραλίες, ένα ταπεινό χορταρικό, που «ακούει» mo όνομα κοκοράκι και που το βραστάρι του ξεκολάει τις μικρές, τουλάχιστο, πέτρες απ’ τα νεφρά. (Σημ.: Αυτός, Ι iron γράφει, έτσι έβγαλε στα 1963, απ’ το δεξί του νεφρό μ Ια πέτρα).
λιθίαση χολής
I βραστάρι πολύκομπου·