Ένα από τα ευχάριστα της περίεργης κρίσης της χώρας μας είναι τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου διαλόγου. Και μόνο που έγραψα όμως “δημόσιος διάλογος” σας ήρθαν στο μυαλό διάφορες ανόητες φιλονικίες και αψιμαχίες, κυρίως στο Facebook, τις οποίες έχετε ζήσει πρόσφατα. Σε άλλο άρθρο αναπτύσσω πιο λεπτομερώς τις πολιτικές πλευρές του θέματος. Εδώ με απασχολεί το πρωτόκολλο. Πως κερδίζεις τέτοια online πλακώματα;
1. Δεν κερδίζεις! Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βγει κάτι θετικό. Αν το θεωρήσετε απίθανο θα το εκτιμήσετε για την σπανιότητά του αν ποτέ σας συμβεί.
2. Κερδίζεις αν μάθεις κάτι. Πολύ συχνά κολλάμε να πείσουμε τον συνομιλητή ενώ το ζητούμενο είναι να μετατοπίσουμε τον εαυτό μας από κάποια βολική “αλήθεια” μας.
3. Η συζήτηση, ειδικά Online, έχει ένα μεγάλο προσόν. Συχνά αποκαλύπτει μια ιδέα, άποψη ή πληροφορία που δεν ξέραμε πριν (κάποιοι που την παρακολουθούμε).
4. Μπείτε στην θέση του άλλου. Ακούγεται πολύ zen και πρακτικά άχρηστο αλλά προσωπικά είμαι ο μάστορας της αντίθετης άποψης! Μπορεί σε ένα chat να υποστηρίζω τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και (μερικές φορές ταυτόχρονα σε άλλο παράθυρο!) το ακριβώς αντίθετο.
Παρομοίως βοηθούν να εκτονωθεί η ένταση τα εξής:
1. Βγάλ’τε την συζήτηση εκτός δημοσίου. Συχνά μια συζήτηση καταντάει πλάκωμα μεταξύ δυο. Στείλ’τε προσωπικό μήνυμα καλύτερα εξηγώντας ότι μάλλον δεν ενδιαφέρει τους υπόλοιπους αλλά σας ενδιαφέρει εσάς. Δηλαδή το κάνετε από αγάπη και ενδιαφέρον για την γνώση μόνο!
2. Κάντε παραπομπές όπου χρειάζονται. Μην κάνετε copy-paste το “πόλεμος και ειρήνη”. Ένα μικρό, σχετικό με την κουβέντα απόσπασμα ή απλά το link. Μην βάζετε ξερά link χωρίς να μας εξηγήσετε γιατί μας ενδιαφέρει ή πιο απόσπασμα να δούμε ειδικά. Σε ένα ωριαίο βίντεο βοηθάει αν προσθέσετε “ειδικά στο πέμπτο λεπτό λέει αυτό που είναι σχετικό”. Ή σε τεράστια pdf: “κοιτάξτε το τέλος της σελίδας 45”.
3. Συμφωνήστε όπου συμφωνείτε. Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στις διαφορές και ξεχνάμε να αρχίσουμε με φράσεις όπως “ναι, βέβαια γενικά αυτή η αρχή ισχύει αλλά θέλω να επανεξετάσουμε μια λεπτομέρεια που νιώθω ότι πέρασε στο ντούκου”. Ακόμα και ως άθεος μπορώ να συμφωνήσω για την ανάγκη που νιώθουν οι άνθρωποι στην έκφραση του φόβου του θανάτου.
4. Αν γράφετε αργά χρησιμοποιήστε ένα WordPad ή άλλο μέρος να γράφετε μια σκέψη που ξέρετε ότι θα χρειαστείτε. Μπορείτε και στο παράθυρο chat του Facebook να γράφετε καθώς περιμένετε την ανταπάντηση αλλά θα χρειαστείτε Select All (Ctrl-A) και Cut (CTRL-X) σε περίπτωση που αυτό που γράφετε δεν ταιριάζει τελικά. Κρατήστε το για αργότερα…
5. Αν διαβάζετε αργά πείτε το! “Δεν σε προλαβαίνω! Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι εννοείς δυο αναρτήσεις πιο πάνω” δείχνει καλή διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο και φέρνει τον ρυθμό της κουβέντας σε ένα πιο βατό επίπεδο.
6. Βοηθήστε το αντεπιχείρημα. Όταν κάποιος προσπαθεί να πει κάτι και δεν το εξηγεί καλά, ακόμα κι αν νιώθετε ότι είναι “στο άλλο στρατόπεδο” δεν χάνετε τίποτα (εφόσον πιστεύετε σε αυτό το σκέλος) να βοηθήσετε να αναπτυχθεί η σκέψη. Είναι αφοπλιστικός τρόπος να κερδίζει συναισθηματικά η όλη συζήτηση και δείχνει έλλειψη δογματισμού.
Πολλές εντάσεις δημιουργούνται επειδή ακριβώς θεωρεί κάποιος (ή όλοι!) ότι είναι ένα μεγάλο, συμπαγές μπλοκ μια σκέψη. Δεν είναι. Κάθε θέση μπορεί να αναλυθεί σε υποεπιχειρήματα. Δεν είμαστε όλοι εξίσου καλοί σε αυτό αλλά σκοπός της συζήτησης είναι να εντοπίσουμε, να χαρτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα την ανάπτυξη του θέματος σε όλο του το μεγαλείο…