Μπήκε πια στον τιμοκατάλογο και για γραφίστες ο “σχεδιασμός σελίδας στο facebook”. Σαν να είναι αισθητικό το πρόβλημα. (Εδώ πρακτικές συμβουλές για επιλογή καλύτερης φωτογραφίας προφίλ.) Ανοίγουμε μια σελίδα, την στέλνουμε σε όλους τους φίλους μας και μετά…έχουμε μια σελίδα με τους φίλους μας! Την βάζουμε και στην ιστοσελίδα και…γιατί να ασχοληθεί υπάρχον ή νέος πελάτης μαζί μας ακριβώς; Και δεν είναι μόνο ότι συχνά γράφουμε σαν να είναι όλοι κολλητοί μας (εδώ το “μην το γράψετε αυτό στο Facebook: ποτέ”)
H υπόθεση μου θυμίζει τον τρόπο που ασχολούνται με SEO (βελτιστοποίηση αποτελεσμάτων για Google) οι περισσότεροι τον οποίο σατυρίζω εδώ. Επισυνάπτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που έκανε όχι μόνο σελίδα στο Facebook αλλά πλήρωσε και διαφήμιση:
Τον ενθουσιασμό για την ξαφνική αύξηση της κίνησης στην ιστοσελίδα διαδέχεται η απογοήτευση: “μόλις σταμάτησα να πληρώνω, έπεσα πάλι στο μηδέν!” Μιλάμε για εξάρτηση αντίστοιχη της ηρωίνης δηλαδή σε διαφημιστικό επίπεδο. Το χειρότερο είναι όμως όταν κοιτάξουμε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Μια σελίδα είδαν όλη κι όλη και έκατσαν λιγότερο από ένα λεπτό στον δικτυακό τόπο του. Σε αντίθεση με τους πιο λίγους που έρχονται απευθείας ή από το Google (αναζήτηση, όχι διαφήμιση AdWords) που κάθονται πάνω από πέντε λεπτά και βλέπουν δέκα σελίδες κατά μέσο όρο!
Που είναι το πρόβλημα; Το πρώτο στάδιο είναι να ξέρεις τι λέγεται για την εταιρεία σου και τον χώρο σου. Χρειάζεσαι δηλαδή reputation monitoring. (Εδώ το “τι πρέπει να ξέρω ότι λέγεται για εμένα“) Ύστερα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι προβάλλεις την εικόνα που θέλεις να προβάλλεις. Είτε είναι το προσωπικό σου προφίλ ή – ακόμα πιο σημαντικό – η εταιρική ταυτότητα. Διαβάστε εδώ γιατί δεν μπορεί να το κάνει αυτό μια διαφημιστική εταιρεία.
Αφού λύσουμε αυτές τις σημαντικές…λεπτομέρειες, έχουμε ένα άλλο, πιο απλό και σημαντικό ερώτημα να απαντήσουμε: τι περιεχόμενο έχουμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη; Όταν σερφάρω στο διαδίκτυο βλέπω δεκάδες ενδιαφέροντα πράγματα. Όμορφες φωτογραφίες, αστεία βίντεο, έξυπνα κείμενα. Όταν κάνω κλικ σε εσάς πόσο θα απογοητευτώ;
Μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι να ψαρεύω στις επιχειρήσεις για πηγές περιεχόμενου. Και μετά να τους εκπαιδεύω να ψαρεύουν μόνοι τους. Το ελληνικό διαδίκτυο είναι φτωχό σε καλό ελληνικό περιεχόμενο και έτσι ακόμα και ένα ταπεινό blog μπορεί να σας φέρνει καθημερινά νέους πελάτες, πόσο μάλλον αν χρησιμοποιήσετε έξυπνα το Facebook για την προβολή του.
Και η διαφήμιση στο Facebook; Άχρηστη τελικά; Όχι βέβαια. Είναι σε ανώριμο στάδιο και περιορισμένης ακρίβειας. Διαβάστε εδώ τα στοιχεία που εκμαίευσα σχετικά με το προφίλ του Έλληνα χρήστη Facebook και γελάστε. Ζητάς πελάτες από Καστοριά και περιέργως κανένα από τα κλικ που χρυσοπλήρωσες δεν είναι από Καστοριά! Ή τα Google analytics μπερδεύτηκαν ή το Facebook. Αλλά κάθε νέο κλικ είναι μια ευκαιρία, ένας πελάτης που πρωτομπαίνει στο διαδικτυακό σας μαγαζί. Φροντίστε λοιπόν να δει κάτι ενδιαφέρον μπας και ξανάρθει!
(Είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό να στήνουμε κάθε διαφήμιση σαν μετρήσιμο πείραμα – εδώ περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.)
Kυριοι
Εχω εναν λογαριασμο με αυτο το ονομα και με e-mail το [email protected],τον εχω αρκετα χρονια και με συμμετοχη σε πολλα παιχνιδια του facebook.
Σημερα και ενω πηγα να μπω μου παρουσιαζει ενα e-mail που δεν εχει καμια σχεση με το δικο μου και που φυσικα δεν μπορω να βαλω ουτε τον κωδικο μου.Αποτελεσμα αυτου να μην μπορω να χρησιμοποιησω καθολου τον λογαριασμο.
Μπορει να υπαρξει καποια βοηθεια επ αυτου η να διορθωθει κατι???
Ευχαριστω για την φιλοξενια
Αν κατι ενημερωσατε με στο
[email protected]